Oskar en Eli

Oskar is een teruggetrokken jongen van bijna dertien jaar. Hij woont samen met zijn gescheiden moeder in een flatje, ergens in Scandinavië. Vaak is hij te vinden op de binnenplaats. In zijn eentje. Oskar is een schichtig, in zichzelf teruggetrokken kind. Op school wordt hij gepest. Thuis mist hij zijn vader. Vriendjes heeft hij niet. Dan, op een avond, stopt er een taxi voor hun flat.

Nieuwe bewoners trekken in het appartement naast hen. Dagen later ontmoet Oskar één van de nieuwe buren: het meisje Eli. Langzaam ontstaat er een band tussen Oskar en Eli. En vooral Oskar onderneemt aandoenlijke pogingen om Eli zijn genegenheid te tonen. Hij leert haar bijvoorbeeld morse, zodat ze via de muur die hun kamers scheidt, toch met elkaar kunnen communiceren.

Zijn eerste letters die avond zijn L I E F .

Eli leert hem om van zich af te bijten wanneer hij weer eens gepest wordt. Van een breekbare schoonheid is het moment dat Oskar in een opwelling zijn armen om haar heen slaat. Impulsief. Zoals hij misschien op tv of in een film heeft gezien. Onwennig staan ze daar in de vrieskou. Wat maakt het uit dat Eli een vampier is? Wat doet het ertoe dat er mensen sterven om Eli van broodnodig bloed te voorzien?

Voor mij is de liefdesgeschiedenis tussen Oskar en Eli er eentje die ik lang bij me zal blijven meedragen. Let the right one in van Tomas Alfredson is een geweldige film. En dan ook nog die betoverende muziek gecomponeerd door Johan Söderqvist erbij.

~ ~ ~

Meer info over deze film is te vinden op wikipedia.

~ ~ ~