Een volle lege schijf

Gisteravond waren wij voor de tv gezeten in afwachting van een opgenomen film. Al de hele decembermaand en de eerste week van januari hadden we weinig tot geen tv gekeken. Alleen op zijn tijd een filmpje of documentaires uit het Film1.1 t/m 1.action en niet-commerciële zender aanbod. Deze had ik vooraf zorgvuldig geselecteerd uit de gids en netjes in geprogrammeerd op de UPC mediabox. Zo hadden we al enkele memorabele opnames voorbij zien komen, waaronder Japanese story en Into the wild er toch wel met kop en schouder bovenuit staken.

Ook March of the penguins liet een onuitwisbare indruk achter. Wat we precies verwachtten is me ontschoten, maar zeker geen minutenlang zwart beeld. In eerste instantie hadden we het niet meteen door, gewend als we zijn aan een tv die meestentijds op uit staat. Doch dan zitten we meestal niet in blije afwachting op de bank te staren naar datzelfde toestel. Na wat met de afstandsbediening gespeeld te hebben was de conclusie eenduidig: de opname was mislukt. Dus resoluut op de delete-knop gedrukt en de volgende film op de lijst gestart. Helaas, hetzelfde euvel. Veel zwart. Net zoveel geluid als beweging. Geen. Ook meteen maar gewist. Toen de lijst naar beneden gescrold en een opname gezocht die we al ooit gedeeltelijk gekeken hadden. Zelfs dat verder kijken was ons niet meer gegund. De complete lijst was niet meer beschikbaar voor bezichtiging. De onlangs aangeschafte cd’s van Ray La Montagne, The Swell season en Nick Cave gaven verlichting. Een goed glas wijn een aangenaam vervolg van de avond. Niets was verloren. Er lagen boeken genoeg binnen handbereik. De zaterdagavond was alsnog geslaagd.

Deze ochtend heb ik de complete lijst in z’n totaliteit gewist. Daarna een proefopname gemaakt van een kerkelijke samenzang op hoogstwaarschijnlijk Nederland 2. In ons huis een zelden vertoonde, laat staan opgenomen gebeurtenis. Maar ik moest zeker weten dat de mediabox echt defect was voordat ik de monteurs van UPC bij me zou ontbieden. Je wil niet weten wat dat voor eigen kosten met zich meebrengt wanneer die voor niets naar Arnhem afzakken. De test bleek wonderbaarlijk wel te werken. Fluks de harde schijf weer gewist en een nieuw opnameschema samengesteld. Helaas ben ik een aantal opnames kwijt die voorlopig niet snel opnieuw voorbij zullen komen. Daarvoor in de plaats echter heb ik een hoop vrije ruimte gekregen die gevuld kan worden met programma’s die er anders niet meer bij gepast zouden hebben. Meteen deze zondagavond al is dat op d’n Bels de start (in de herhaling) van een veeldelige serie over India => India voor beginners (altijd handig nu ik in mijn dagelijkse werk steeds vaker te maken krijg met Indiërs, die in de meeste gevallen meer over onze cultuur en geschiedenis afweten, dan ik over die van hen), en wederom op Nederland 2 een uitzending door de filosofe Stine Jensen die onderzoekt hoe mensen zichzelf definiëren in de hedendaagse cultuur. Ook een meerdelige serie. Probleem is alleen dat tegelijkertijd door deze programma’s heen ook nog de Koreaanse film Breath van Kim Ki-duk wordt uitgezonden op d’n andere Bels. Elk voordeel heb z’n nadeel, zullen we maar zeggen.