The Killing

Met veel zaken loop ik constant achter de feiten aan. Zo ook met het ‘ontdekken’ van The Killing. Het eerste seizoen van deze Deense politieserie stamt al ergens uit 2007, maar pas sinds gister ben ik er aan begonnen. En meteen in één ruk twee van de in totaal vijf dvd’s verslonden. Wat betekent dat ik nog 3 x 4 = 12 uur te gaan heb voordat ik weet wie Nanna Birk Larsen heeft vermoord. Als men tenminste niet de euvele moed heeft om de 20-delige serie te laten eindigen zonder de identiteit van de moordenaar te onthullen. Net zoals dit tot mijn grote frustatie lang geleden wel werd gepresteerd bij het overbekende Twin Peaks.

Daar liep ik niet achter de feiten aan, maar zat elke zondagavond trouw voor de buis (niet nadat ik eerder op de dag de vorige opgenomen aflevering(en) nog eens nauwgezet had bestudeerd) om tot het uiterste geconcentreerd een nieuwe episode te aanschouwen. Groot was mijn verbijstering toen bij het vorderen van het laatste deel steeds duidelijker werd dat de oplossing van het ultieme raadsel waar iedereen over sprak meegenomen werd naar een tweede vervolgserie. Ik weet nog goed dat ik dagen bezig ben geweest met het terugzien van oude afleveringen en reconstructies van het gebeurde op te stellen. Het werd bijna een obsessie om zelf uit te vinden wie de moordenaar was. Wat me vanzelfsprekend niet gelukt is. Teveel niet ter zake doende afleidende aanwijzingen gecombineerd met bovennatuurlijke krachten maakten dit een onmogelijke opgave. Onmogelijk, maar verslavend.

En diezelfde aanzuigende kracht, waarvan ik dacht ‘m nooit meer mee te maken, onderga ik nu bij The Killing. Vannacht werden mijn dromen gevuld door de vele personages en hun respectievelijke motieven (want zoetjesaan lijkt niemand onschuldig) om Nanna te vermoorden. Ik weet (en accepteer) dat ik een speelbal ben in de handen van een vaardig regisseur. De komende tijd zal ik met me laten spelen. En mocht op het eind van de serie nog steeds niet duidelijk zijn wie Nanna zoveel gruwelijks heeft aangedaan, dan ligt de dvd-box met het tweede seizoen al te wachten. Deze keer kan er niets misgaan! Soms heeft het zo z’n voordeel om achter de feiten aan te lopen.

~ ~ ~