Paashaas

Eieren werden er bij ons niet verstopt met Pasen. ‘s Ochtends kregen we (zoals elke zondag) gebakken eieren met spek voorgeschoteld. Eitjes koken, daar deed mijn vader niet aan. Bouwsteentjes in de vorm van stevige kost, dat was zijn motto. Daarna trok hij zich terug in de schuur waar de gevilde hazen aan het plafond hingen te druppelen. Het mooiste exemplaar werd uitgezocht en zorgvuldig in stukken gesneden zodat alles in de pan paste. Die pan werd vervolgens op de kachel gezet (ja, vroeger waren de Paasdagen nog bitterkoud) waar het vlees de gehele dag zachtjes pruttelend gaar kon worden. Na wat verplicht familiebezoek werd dan eindelijk ‘s avonds de Paashaas op z’n paasbest verorberd. Zo ging dat bij ons.

~ ~ ~

6 reacties op “Paashaas”

    1. In de meeste gevallen waren het met zorg en liefde behandelde beestjes aan huis. Geen bio-industrie vlees, maar het allerbeste scharrelgebeuren wat je kunt hebben. En de smaak was overheerlijk.

  1. Há, deze ken ik nog van Hyves!
    Ik ben heel hypocriet, want zolang ik de vorm van het dier herken, krijg ik geen hap door m’n keel. Als het inmiddels tot brokken vlees is gereduceerd zit ik lekker te smikkelen…

    1. Bij mij werkt het ongeveer hetzelfde. Voel wel steeds meer afkeer voor de hele bio-industrie, maar vooralsnog kan ik dat nog te weinig omzetten in daden. Probeer geleidelijk het eten van vlees af te bouwen in een voor mij aanvaardbaar tempo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *