Something Real – Thomas Dybdahl

Lang geleden, toen ik mijn eerste schreden op het Twitterpad zette, was @2525 (Francisco van Jole) een van de eerste personen die ik actief ging volgen. Al snel was ik verslaafd aan zijn dagelijkse zzz afsluiting (muziekclipjes-voor-het-slapen-gaan). Niet altijd mijn smaak, wel altijd origineel.

Later, toen ik inmiddels weer eens opnieuw begonnen was met mijn aarzelende schreden op het Blogpad, ging ik op zoek naar een passend stukje muziek als ondersteuning voor een vers verhaaltje. Een deuntje diende zich al snel aan, maar geen naam van artiest en/of titel van lied. Het blog parkeerde ik, en bijna obsessief ging ik op zoek naar de clip die ik in mijn hoofd glashelder voor me zag, maar waarbij ik van de overige informatie verstoken bleef => een jong stel tegenover elkaar aan tafel gezeten die elkaars hand vasthouden en een gevoelig lied als voice-over, door de jongen geplaybackt. Zo ging het, maar meer wist ik niet.

Hoe deze zoektocht te starten? Via Google en YouTube natuurlijk. Met allerlei zoektermen begon ik methodisch op basis van trial and error het internet in kaart te brengen. Een ondoenlijke zaak, ware het niet dat na een aantal dagen een nieuw stukje info uit mijn versleten geheugen omhoog borrelde. Ik was er vast van overtuigd dat de clip ooit door @2525 als zzz-tje gepost was. Met die extra informatie in de zoektermen kwam ik bij From Grace van Thomas Dybdahl terecht.

Ik was opnieuw verkocht! Deze clip blijft me elke keer weer boeien van begin tot eind. En de muziek is betoverend. Grappig genoeg is er een soort cultstatus ontstaan rond deze clip en zwerven er zeer veel remakes rond op YouTube door stelletjes die in verschillende settings de scene naspelen. Er zitten zeer mooie exemplaren tussen voor wie de moeite neemt er eens naar te gaan zoeken. Hier zomaar een voorbeeld.

Gaandeweg raakte ik ook gefascineerd door de overige muziek van Thomas Dybdahl. Het bleek dat hij op het moment dat ik hem ‘ontdekte’ net een nieuwe verzamel-cd had uitgebracht. Impulsmens die ik ben als het op muziek aankomt heb ik die meteen besteld en het was nog meer liefde op het eerste gehoor. De aanschaf van een high-end cd-speler plus dito luidsprekers die ik al jaren voor me uitschoof is mede door (en met) de muziek van die cd nog datzelfde jaar gedaan. Nadat de nieuwe apparatuur aangesloten was klonk het alsof Dybdahl een privé-concert in de huiskamer gaf. Bijna echt!

Gister kreeg ik het bewijs geleverd dat die thuis-ervaring helemaal niet zo ver bezijden de realiteit is, want in Doornroosje (Nijmegen) stond ik oog in oog met deze fabuleuze artiest en zijn band.

Echt fantastisch! Echt overrompelend! Echt indrukwekkend!

Hier was een muziekdier aan het werk die er zin in had, waar het plezier van afspatte, die contact zocht met het publiek, grapjes maakte, zich te buiten ging op zijn gitaar en banjo om er alles uit te halen wat er in zat, en die de band een rustmomentje gaf terwijl hijzelf aan de piano plaatsnam om een een ingetogen ballad te zingen. Een alleskunner. Een charmeur.

Ik was opnieuw verkocht.

Nu weet ik alleen niet meer voor welk blog ik ook alweer op zoek was gegaan naar de From Grace clip, en of ik het blog + clip eigenlijk ooit wel heb gepubliceerd… *driftig zoekend gaat binnen eigen blogsite*

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *