#uitdekastdag

Zaterdag bereikte ons het nieuws dat Minister de Jager van Economische Zaken uit de kast gekomen was. Inderdaad. Het werd als nieuws gebracht. Niet veel later was het op twitter een running gag om onder de hashtag #uitdekastdag een ontboezeming wereldkundig te maken. Velen grepen dit aan om iets volslagen belachelijks te delen, waarbij ik me afvroeg of dit te maken zou hebben met hun wereldbeeld over de sexuele geaardheid van hun medemens. Dit neemt niet weg dat ik serieus bij mezelf te rade ging over een kant van mezelf die ik tot nu toe nog met niemand had durven delen. Ik was bezig met het bijwerken van de gebruikte tags op mijn blogsite en het antwoord stond levensgroot op het scherm te schreeuwen om aandacht. Het duurde even voordat het kwartje viel. Van de 245 tags die ik aan mijn blogs gehangen heb, is ‘liefde’ de meest gebruikte. Nog steeds niet geheel overtuigd van de reikwijdte van dit feit, klikte ik de tag aan en begon door de geselecteerde blogs te scrollen. Ik kon er niet langer omheen en deelde mijn geheim met mijn volgers: “Ik ben een f*cking romanticus geworden!” Wat voor diegenen die mij van vroeger kennen best wel als een omwenteling gezien kan worden.

Maar ik had nog niet op de ‘send’-knop gedrukt of ik had al spijt. Geen schaamte vanwege de onthulling. Eerder het besef dat ik diep in mijn hart iets anders de wereld had willen sturen. Echter de tweet was getweet en 2x uit de kast komen is net zoiets als een dubbele ontkenning. Dan zit je voor je het weet weer terug in de kast. Dus liet ik het erbij. Tot vanmiddag.

Al de gehele dag en alle voorgaande dagen bestond het gesprek op twitter (maar net zo goed op facebook, hyves en wat dies meer zij) voor het merendeel uit over en weer geslingerde hatelijkheden als sfeervolle aanloop naar de Nederlandse bekerfinale tussen Ajax en Twente. Het was van een bedroevend niveau. En het bleef maar doorgaan. Iedereen had de waarheid in pacht. Supporters van de twee clubs die de finale bereikt hadden gingen meer en meer tegenover elkaar staan. Supporters van de andere clubs die uitgeschakeld waren voor de finale kozen kamp en stookten het vuurtje verder op. Alles doordrenkt met het enge fanatisme en harde cynisme wat het moeilijk maakt te geloven dat de spaarzame humor in de berichten welgemeend was. Het had op mij het effect wat het de laatste jaren steeds vaker heeft: alle plezier om de wedstrijd te gaan zien op tv was allang verdwenen. Weet wel, dit heeft meer met mij te maken dan dat ik hier een beklag ga doen over hoe veel beter het vroeger was. Dat is niet zo. Voetbalsupporters zijn altijd al zo geweest. Ik kan dat weten want was er ooit ook eentje. Ja, u leest het goed. Was. Maar ik ben allang afgehaakt. Ruim voordat ik het zelf doorhad. Op de automatische piloot of uit gewoonte ben ik veel te lang doorgegaan met geaccepteerde reacties te geven passend in het herkenbare patroon waar alles al bij voorbaat vast ligt. Waardoor het kijken naar een willekeurige wedstrijd ook al helemaal ingekleurd was. En steeds vaker minder leuk.

Dus kom ik een dag na #uitdekastdag alsnog verder uit de kast: “Mijn liefde voor het voetbal is voorbij.” Met pijn in het hart keer ik me van haar weg. En wee degene die komt aanzetten met de opmerking dat dit te maken heeft met de club waarvan ik supporter was. Dat is net zo kortzichtig als dat een foute man zou beweren dat een lesbienne alleen maar lesbisch is omdat ze hem nog nooit heeft ontmoet. Durf toe te geven dat liefde over kan gaan. Denk niet dat voetbal hierin een uitzondering kan zijn. Neem dat nu aan van een f*cking romanticus. En ook dat het pijn doet.

~ ~ ~

4 reacties op “#uitdekastdag”

  1. Voor mij behoorlijk onvoorstelbaar, want los van mijn Feyenoorder-schap kan ik enorm genieten van leuke potjes voetbal, zowel van fanatieke jonge mennekes als van gerespecteerde topteams.
    Maar goed, that’s me. Los van alle minder leuke bijverschijnselen vind ik het nou eenmaal een prachtig spelletje.
    Maar er is idd ook nog meer op de wereld. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *