Backup

Het kwam binnen in de categorie opmerkingen zoals “wil jij nog een kopje koffie? of “ga je mee lunchen?”, maar als snel bleek dit een totaal verkeerde intake. Staande achter de bureaustoel van mijn collega keek ik over zijn schouder mee naar de getallenreeks op het computerscherm. Bij elke refresh van de gegevens zagen we verbijsterd toe hoe opnieuw enkele rijen artikelgegevens voorzien waren van dezelfde benaming. Zijn constatering van even daarvoor was juist geweest: “Hé, het lijkt wel of alle artikelen ineens dezelfde omschrijving hebben.” Langzaam maar uiterst effectief werd onze database om zeep geholpen.

Later, toen bleek dat de oorzaak was gelegen in een handmatig opgestart maar foutief opgesteld script, moesten er snel verschillende scenario’s worden geanalyseerd welke het systeem konden herstellen. De meest rigoureuze was natuurlijk het terugzetten van de backup van eerder die ochtend. Dat zou wel betekenen dat alle transacties van zowat de gehele dag verloren zouden gaan. Vooralsnog werd dit scenario geparkeerd en gekeken naar varianten met minder impact voor de gebruikers. Terwijl het team verder zocht naar betere opties, dwaalden mijn gedachten af naar de voordelen van een backup in ‘het echte leven’. Hoe plezierig zou het zijn om af en toe de mogelijkheid te hebben om eenmaal gemaakte fouten teniet te doen door een backup terug te zetten van vóór het fatale moment.

Slechts heel even kon ik genieten van het gelukzalige gevoel dat deze gedachte mij gaf. Toen sloeg twijfel toe over praktische zaken als de benodigde opslagcapaciteit voor al die backups en de juiste aanvraagprocedures. Laat staan over de filosofisch getinte kwestie met betrekking tot de opgedane kennis. Zou die behouden blijven om je te behoeden dezelfde fout opnieuw te maken? Of is nu juist het kenmerk van het terugzetten van een backup dat alle transacties (lees: kennis) verloren zouden gaan? In het laatste geval zou het dus ook niet merkbaar moeten zijn wanneer de backup geïnstalleerd zou zijn. In principe kon je dus ontelbare keren dezelfde fout opnieuw maken (in verschillende varianten) vooraleer je via de juiste keuze een stap verder kon zetten. Vanaf de buitenkant bezien zou het een levensweg van horten en stoten zijn, maar binnenin beleefd kreeg je daar niets van mee. Een gegeven zoals ook verwerkt in de film Groundhog Day met Bill Murray. Wat uiteindelijk tot de teleurstellende maar tevens ook wel geruststellende conclusie leidde dat ook deze dag me weer niet tot originele inzichten had gebracht.

Tijd om me met het team te concentreren op andere alternatieven om ons systeem te ontdoen van de foutieve omschrijvingen. Of zouden we zojuist al een verkeerd uitgepakte poging hebben gedaan…?

~ ~ ~

2 reacties op “Backup”

  1. maar ik hou van mijn fouten, ze zijn een deel van mij, van hoe ik ben, dus voor mij hoeft t niet, die back up, wel heel veel opslagcapaciteit, zodat niks vergeten wordt!

    FIjn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *