Vier Racefietsen

Western Mass. 29 yr. old petite, passionate, Parisian professor, equally at home teaching Moliere as

Brainy, beautiful Berkshire academic, equally at home cooking medallions de veau as chairing a humanities dept., seeks

Serious SWF scholar seeks

SWF Yale Ph.D. Parisian-born academic. Petite, scholarly, literature-loving, fashion-conscious brunette seeks

Attractive, serious scholar seeks

SWF Ph.D., French, Mass.-based seeks

In de roman The human stain van Philip Roth, worstelt de van oorsprong franse professor Delphine Roux met het opstellen van een contactadvertentie. Gevestigd in een ingeslapen universiteitsstadje, is ze wanhopig op zoek naar passend mannelijk gezelschap. Maar ze is veeleisend en heeft bij elke nieuwe versie wel weer haar bedenkingen. Moet ze wel of niet om een pasfoto vragen? Maar hoe kan ze nagaan of die echt zijn? Is het wel verstandig om de nadruk op uiterlijkheden te leggen? Dat zou alleen maar kunnen leiden tot reacties van sexbeluste mannen. Terwijl een advertentie die teveel het intellectuele aspect belicht hoogstwaarschijnlijk een boel saaie academici doet reageren. En daar zit ze ook niet op te wachten. Wat wil ze eigenlijk zelf? Waar is ze echt naar op zoek?
Moeilijk, moeilijk, moeilijk…

Zelf heb ik nooit een contactadvertentie geschreven of geplaatst. Wel heb ik er op vele gereageerd. Dat kwam door mijn beste vriend. Samen hadden we een standaardbrief ontworpen die altijd succes had, ongeacht de advertentie waar we op reageerden. Ik moest daar aan denken toen ik bovenvermelde passage las. Ergens had ik een aantal van die brieven nog bewaard. En deze week heb ik ze eens gezocht en gevonden.

Nadat ik vandaag ettelijke uren met buikpijn van de slappe lach heb doorgebracht met het lezen van deze correspondentie, kan ik het niet nalaten een willekeurig voorbeeld hier te delen. Een en ander speelt zich af in het jaar 1995.

Twee vrouwelijke racefietsen

Twee mannelijke racefietsen

Razende Racende Tweewielers,

(bij voorkeur niet figurerend in Parijs-Roubaix, want dat hobbelt en bobbelt zo…)

De verbazing die ons trof bij het ontwaren van jullie Mini valt zelfs met een speciaal daartoe ontworpen pen (en al helemaal niet op een speciaal daartoe ontworpen racefiets, al wordt die dan bedwongen door middel van een zeemleren map die wij liever aan onze laars werkwoorden) niet te beschrijven.
Dat doen we dus ook maar niet.

Hopende op een spoedige, speciaal daartoe geschreven en ons in het zo wankele zadel helpende reactie, verblijven wij, al trappend in vele vooral zware versnellingen

Met vriendelijke groet, zomers gekleed en uiterst(?) mannelijk

NaamA (31) & NaamB (31)

PS: Wij realiseren ons ten volle dat in deze briljante brief enige speciaal daartoe aangebrachte hiaten en omissies voorkomen. Maar dat zij ons hierbij graag vergeven! Kortom, wij kunnen terugzien op een beslist geslaagde brief en hopelijk komen wij nog eens een keer in de gelegenheid jullie nogmaals te schrijven.
Aan ons zal het in ieder geval niet liggen!

PS2: Is zwaar verzet jullie handelsmerk?

Twee vrouwelijke racefietsen

Hoi NaamA en NaamB,

Als reactie op jullie raadselachtige brief zouden we het volgende willen zeggen: Geen woorden maar daden!
Of jullie regelmatig op het zadel zitten wordt ons niet helemaal duidelijk, maar hierbij willen we jullie uitdagen voor een fietsritje in het brabantse land.

Nog even iets over onszelf:
Fiets1:
32 jr, werkt momenteel als z-verpleegkundige in een instelling in PlaatsA, en als begeleidster in een asielzoekerscentrum te PlaatsB; Trefwoorden: concorde, reizen, muziek, salsa, filmhuis, blond, 1.78
Fiets2:
31jr, werkt als wijkverpleegkundige in de binnenstad van PlaatsC; Trefwoorden: gazelle olympia, reizen, salsa, filmhuis, creatief, blond, 1.64

Wat de afstand betreft, 100 a 120 km lijkt ons prima, dan hebben we nog de tijd om een terrasje te pikken! Hieronder volgen een aantal data waarop wij in de gelegenheid zijn richting zuiden te komen. Wij hebben er zin in!

Twee mannelijke racefietsen

Flitsende Fietseressen,

Jullie zadelpijn belovende voorstel viel ons weliswaar rauw op de in zeemleer verpakte blanke billetjes, maar de avonturier in ons beiden voelde zich dermate aangesproken dat wij niet anders kunnen dan met een volmondig JA antwoorden. Ons in de haast opgestelde trainingsschema leerde ons dat wij pas in MaandA op fatsoenlijke wijze deze bovenmenselijke krachtsinspanning kunnen opbrengen. Tegen die tijd zijn we dan wel van plan erg hard van stapel te gaan fietsen. Dus maak jullie borsten maar vast nat.

Rest ons op dit moment nog iets over onszelf te berde te brengen daar dit in onze eerste weliswaar briljante brief bewust achterwege is gelaten.
NaamA:
31 jr, werkt momenteel in de automatisering; Trefwoorden: tijdritspecialist, voetbalclubAfanaat, literatuur, Springsteen tot Amos, mediterranneeblauwgroene slaapkamerogen, donkerblond, 1.82
NaamB:
31jr, werkt momenteel in de logistiek; Trefwoorden: berggeit, filosoferen, Young tot Floyd, zachte bruine ogen, bruin, 1,78

Beiden hebben wij een onverklaarbare aversie tegen telefonie. Edoch, gezien de onbaatzuchtige ontberingen die wij onszelf in het vooruitzicht hebben gesteld hopen en verwachten wij jullie daarvan via de posterijen regelmatig verslag te kunnen doen. Hiervoor zou een correspondentieadres best wel handig zijn. Zinnenprikkelende aanmoedigingen van jullie zullen ons zeker de komende zware tijd in het zadel doen houden. Dus schrijf!

PS: Wij hebben er nog veel meer zin in!

PS2: Voor de volledige volledigheid willen wij op de valreep nog even verifiëren of het de bedoeling is dat jullie hierheen komen gereisd en dat wij een speciaal daartoe aangewezen route selecteren? Zo ja, welke ingrediënten mogen dan in de mix voorkomen?

 • kasseien?
 • tegenwind?
 • beklimmingen?
 • tussensprinten?
 • ravitaillering?
 • rondemissen?
 • pechprijzen?
 • bezemwagens?
 • dopingtest?

Twee vrouwelijke racefietsen

Hoe staat het met jullie wilde fietsplannen? Of was jullie brief alleen als grap bedoeld?
Nieuwsgierig als we zijn geven we jullie dus nogmaals de gelegenheid om ons te schrijven.
Liefst in een wat begrijpelijker verzet…
Groetjes van NaamC en NaamD

Twee mannelijke racefietsen

Rebelse Raddraaisters,

Dit is een onsportieve wielertruc niet achter jullie gezocht!
Een demarrage plaatsen tijdens een luwte in de koers die benut wordt voor tot zich nemen van voedsel en van zich geven van ontlasting. En dan quasi-verbaasd achterom blikken met ogen die spottend vragen naar het waarom van ons achterop raken.

Voor de de duidelijkheid: het gedeelte ‘nogmaals de gelegenheid’ zo terloops maar tevens zo cynisch door jullie gebruikt op die aanmatigende kaart is volstrekt gespeend van enig realiteitsbesef. Het ware daarvoor op z’n minst noodzakelijk geweest op jullie 1ste kaartje ook een adres te vermelden! Via een telefoonnummer alleen schrijft het zo moeilijk…
En waarom wij niet kunnen bellen wordt in onderwegzijnde post enigszins uit de doeken gedaan.

Toch heeft jullie kaartje ons veel geleerd. We weten nu dat we met twee zeer doortrapte trapsters te maken hebben, en dat noodzaakt ons met nog meer energie in het voorbereidende werk te storten. Werk dat onthuld wordt in een reeds geschreven en verstuurde brief naar jullie onderweg via de omweg van de Volkskrantburelen (een kilometertje meer of minder doet ons niet zoveel) daar wij niet de personen zijn om privé-adressen achter gegeven telefoonnummers te gaan zoeken. Wij zijn namelijk wel uit het goede sporthout gesneden!
In ieder geval lijkt het ons nog uitdagender de strijd met jullie aan te gaan op data in onze reizende post vermeld. Wij zijn gewaarschuwd en jullie bij deze ook. Let op de postbode zouden wij als laatste willen schrijven.
Let op de postbode.

Sportieve groeten!

Oh nee, sorry. Let op de postbode.

Twee vrouwelijke racefietsen

Hoi NaamA en NaamB,

We voelden even de neiging om via een woordenboek een reactie ‘op nivo’ te geven, maar we houden onszelf niet voor de gek. Daar wij liever lezen dan schrijven houden we het kort. Wat de ingrediënten betreft voor de (door jullie uitgezette) route, geven we jullie een kijkje in onze sportieve keuken:

 • asfalt
 • voor de wind
 • positieve zijwind
 • afdalingen
 • anabole steroiden
 • 1e prijs
 • rondemisters
 • terrassen
 • tussenstops
 • bandenplakkers
 • brede ruggen
 • biertje bij de finish

Jullie willen nu dan ook vast wel weten wanneer het spektakel zal plaatsvinden. Wij durven met jullie de uitdaging aan in het weekend van DatumA. Er is dan voldoende tijd om die zachte blanke kadetjes van jullie te voorzien van een laagje eelt!

Twee mannelijke racefietsen

Sportieve Sportfietsters,

Ondanks dat jullie somtijds je bedienen van ongeoorloofde wielertrucs, denken wij toch van doen te hebben met sportieve specialisten zowel op fiets als in het leven. Het kan dus geen kwaad om toe te geven dat voor ons het fietsen verder dan 5 km (laat staan terug) zwaarder valt dan verwacht. Wat daarvan de oorzaak ik laat zich makkelijk duiden doch valt moeilijker te accepteren.

Want hoewel wij de carrosserie hebben van welvoorziene atleten, blijkt het met de aandrijving somber gesteld. Te lange verwaarlozing vormt een onoverkomelijke belemmering om zelfs maar de pedalen een meer dan slakkegangomwenteling te geven. Dat schiet niet op!
Pijnlijk gevolg is dat de grootste daden die we met jeugdig elan ooit op het stalen ros moeiteloos tot uitvoering hebben gebracht, inderdaad geschaard moeten worden in het rijtje van daden die gedaan maar nooit herhaald kunnen worden.
Gezien tegen de optimistische verwachtingen die wij vooraf koesterden komt dit hard aan. De man met de hamer heeft ons voluit geraakt alvorens de koers ook maar een aanvang heeft genomen. Welk een triest lot heeft ons getroffen.

Toch zou dit alles uiteindelijk geen obstakel moeten zijn om jullie een plezierige dag te bezorgen, allround entertainers dat wij zijn (of zouden dit ook wensgedachten zijn, gebaseerd op ervaringen uit een ver verleden?). Jammer genoeg is er niet alleen op het sportieve vlak een spaak in het wiel gekomen. Een onzer, met name NaamB, is echter zodanig in liefdevolle aanvaring gekomen met een onsportieve maar representatieve correspondentievriendin dat enige communicatie met hem welhaast onmogelijk is. Daar sportiviteit hoog in zijn vaandel gedragen wordt, vind hij het verder niet meer dan netjes zich te richten op slechts 1 koers. In dit geval degene die zijn hart hem aangeeft te gaan. Waarvoor natuurlijk niets dan lof.

Zodoende dan ook dit schrijven dat niettemin somber van strekking is wat betreft onze niet meer te verwezenlijken ontmoetingen, maar anderzijds kan verhalen over het geluk dat een van ons ten deel is gevallen. En dat is iets waarop wij met z’n allen best trots kunnen zijn. Want zeg nu zelf, van fietsen alleen wordt je ook niet gelukkiger.
We voelen dat we het einde van deze koers naderen en besluiten daarom met een welgemeend

Houdoe!

~ ~ ~

Zoals gezegd, zomaar een willekeurige greep. Ik had ook kunnen kiezen voor:

 • 1 Krokusje
 • 1 meid 30 norm post
 • 2 Thelma & Louise
 • 1 leuke vr 27 jr
 • 1 Pippi Langkous
 • 1 jonge vr 29 jr
 • 2 lieve lastige vrouwen
 • 2 om in te verdrinken
 • 2 spontane groenten
 • 1 all of the above
 • 1 klein bijdehandje
 • 3 vrouwen met wijn, whisky en zwarte koffie
 • 1 assepoester
 • 1 belezen boekenbezitster
 • 1 langetermijn vrouw

Ik bedoel maar…

~ ~ ~

4 reacties op “Vier Racefietsen”

  1. Ik snap zelf werkelijk niet meer waar al die onzin vandaan komt. Helaas heb ik lang niet alles bewaard, maar wat ik er nog van heb is van een zeldzaam slappelach opwekkend niveau. Althans ikzelf lig elke keer weer in een deuk. Misschien dat ik er nog wel een paar ga plaatsen.

  1. Medelijden is niet nodig. Alle vier de racefietsen zijn hun eigen koers gaan rijden met de gebruikelijke voor- en tegenspoed elementen die daarbij horen. Gelijk het echte leven, zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *