Petertje

Kennen jullie die reclame van Calvé pindakaas? Met Pietertje. Pietertje is een klein menneke en doet aan voetbal. Alleen komen zijn voetbalkunsten, hoe zal ik het voorzichtig zeggen, niet zo uit de verf. Maar gelukkig had Pietertje sportieve talenten op een geheel ander vlak. Hij is goed terecht gekomen.

Stel nu eens dat er tegelijk met Pietertje ook een Petertje op sportief gebied grootse plannen had. In tegenstelling tot Pietertje kiest Petertje meteen de juiste tak van sport waarin hij al snel uitblinkt. Iedereen ziet de potentie in Petertje, en zo jong als hij nog is staan de sportmakelaars al in lange rijen klaar om Petertje onder hun hoede te nemen. Zijn toekomst lijkt gebeiteld.

Toch kiest Petertje niet meteen voor het grote geld. In goed overleg met zijn ouders en de mensen om hem heen die het beste met hem voor hebben, gaat Petertje voor de weg van de geleidelijkheid. Hij verblijft nog enkele jaren in de kringen van amateurs om zo zijn studie af te ronden en wint ondertussen de ene na de andere wedstrijd. Niet dat het vanzelf gaat. Petertje zet alles opzij voor zijn sportieve ambities. Elke dag vroeg op, vele uren trainen, tussendoor studeren, gezond eten en ‘s avonds weer op tijd naar bed. Geen vriendin. Niet stappen in het weekend.

Maar hij heeft het er voor over. Omdat hij voelt dat hij tot grote hoogte kan stijgen. Wel eens de nummer 1 van de wereld zou kunnen worden.

Dan is het moment gekomen dat hij er klaar voor is. De contracten liggen klaar om getekend te worden. Echter eerst nog wat wedstrijden her en der met de echte toppers in plaats van de amateurs die tot dan toe altijd het onderspit moesten delven tegen Petertje. En het onwaarschijnlijke gebeurt. Petertje verliest keer op keer. Komt niet aan de bak. Terwijl hij zich in de kracht van zijn sportieve leven bevindt, lukt het hem geen enkele keer een aansprekende overwinning te behalen. Hij komt net te kort om aansluiting te vinden bij de echte top.

Eén voor een haken de sportmakelaars af. Petertje gaat twijfelen aan zichzelf. Het duurt niet lang voordat zijn ouders en de mensen om hem heen die het beste met hem voor hebben, hem adviseren om te stoppen. Hij heeft te hoog gegrepen. Een verkeerde inschatting gemaakt van zijn eigen talenten. Hoe had hij zo dwaas kunnen zijn. Zoveel zelfoverschatting.

Gedesillusioneerd neemt Petertje na weer een nederlaag het advies over. Hij stopt ermee. Diep van binnen blijft de overtuiging dat het er in zat. Doch hij heeft tot zijn schande moet onderkennen dat die overtuiging nergens op gebaseerd was. Voortaan zal hij zich niet meer laten leiden door deze innerlijke stem die hem vertelt waartoe hij allemaal in staat is. De stem had hem voorgelogen. Was niet te vertrouwen geweest. Dat zal hem niet opnieuw meer overkomen.

Petertje heeft zijn les geleerd.

~ ~ ~

Naar aanleiding van zomaar weer een bericht over een sporter die (hoogstwaarschijnlijk) vals gespeeld heeft. En daardoor veel meer kapot heeft gemaakt dan die ene wedstrijd waarin hij is betrapt. Let wel, het gaat me hier niet over het specifieke geval, maar het gegeven van het valsspelen op zich. Vele niet-valsspelende sporters hebben daardoor moeten afhaken omdat zij (achteraf logisch) niet konden winnen van hun valsspelende collega’s. Zij zullen altijd in de anonimiteit verblijven.

P.S.: De mislukte sportieve carrière van Petertje heeft helemaal niets met mijn eigen persoontje te maken. Ik vond de naam Petertje gewoon mooi in combinatie met Pietertje.

~ ~ ~

15 reacties op “Petertje”

 1. Maar je bent dan wel de morele overwinnaar door niet mee te gaan in de valsspelerij!

  Het is jammer dat als zoiets op jonge leeftijd gebeurt, dit de toon kan zetten voor het verdere leven. Vooral als ouders steeds weer naar een mislukt iets terug grijpen en het kind zo inetsen dat het iets wel niet zal kunnen want weet je nog tóen kon je dat andere ook niet…
  Ik krijg de trieste voorbeelden hiervan regelmatig in mijn praktijk.

  Goed blog weer Peter!

  1. Het morele aspect komt volgens mij pas veel later. Wanneer het duidelijk is dat je een ongelijke strijd hebt gestreden. En dan nog blijft de frustratie dat jij degene had kunnen zijn die als overwinnaar uit de strijd had kunnen komen. Maar dat kan niet meer teruggedraaid worden.

 2. Die reclame is goed, en Calvé is slim. Het verkoopt, laat ik het zo zeggen.
  Eigenlijk speel je als je iets doet wat je niet leuk vindt ook vals. Als je niet gelukkig bent met wie je bent en wat je doet, is dat niet bepaald eerlijk. Daar loopt Petertje tegenaan als ik het goed begrijp?
  Zo ja, dan is het moraal van het verhaal helemaal waar.

  1. Petertje loopt tegen het feit aan dat hij niet begrijpt waarom hij niet kan winnen. Hij heeft niet door dat in de sport er vele atleten zijn die valsspelen, verboden middelen gebruiken om zo hun tekortkomingen te compenseren. Petertje haakt gefrusteert af omdat hij dit niet ziet. Hij dacht een goed atleet te zijn (wat hij ook was) maar gelooft nu niet meer in zichzelf. Helaas.

 3. Die reclame is goed, en Calvé is slim. Het verkoopt, laat ik het zo zeggen.
  Eigenlijk speel je als je iets doet wat je niet leuk vindt ook vals. Als je niet gelukkig bent met wie je bent en wat je doet, is dat niet bepaald eerlijk. Daar loopt Petertje tegenaan als ik het goed begrijp?

 4. Mooi stukje dat tot nadenken stemt.
  Want ook in de ‘echte’ wereld wordt er volop valsgespeeld, ter meerdere eer en glorie van de zichzelven. Wat dat betreft is de sport niets meer of minder dan een afspiegeling van de maatschappij. Waarbij de strafmaatregelen eigenlijk buiten proporties zijn. Maar dat is weer een heel andere dicussie

  1. Mij gaat het vooral om de ‘stille slachtoffers’. De sporters die voortijdig zijn afgehaakt omdat ze niet doorhadden een ongelijke strijd te strijden, of het juist wel doorhadden, maar er niet aan mee wilden doen. Ik zie liever minder record over record (doordat de atleet stimulerende middelen tot zich neemt om aan die verwachtingen te voldoen), maar een heroïsche strijd tussen sporters die op een eerlijke gelijkwaardige wijze de strijd met elkaar aangaan. De wedstrijd bekoort me, niet de uitslag.

  1. Je kunt volgens mij alleen van winnen en verliezen spreken wanneer er een gelijke strijd is geleverd. En dan nog kan een verliezer een morele overwinning hebben geleverd. Dat maakt dan allemaal niet zo heel veel meer uit.

 5. Pingback: Het is zaterdag | Elja Daae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *