Stemmen

Zoveel stemmen. Zoveel personages. Naar wie moet ik luisteren? Allemaal zijn ze me dierbaar. Allemaal willen ze hun verhaal kwijt. Bij mij. Via mij. Aan jullie. Voor jullie.

Chaos. Kakofonie. Een vol café gelijk. Elk tafeltje een geschiedenis. Waar schuif ik aan? Waar men lacht? Huilt? Schreeuwt? Elkaar in de armen valt? Elkaar de tent uitvecht?

Zie de eens zo gelukkige man zitten. Hij was er bijna overheen. Keek weer vooruit in plaats van naar het verleden. Totdat hij bij toeval…

Niet ver van hem vandaan een pas verloofd stel. Voor hen op tafel de brief die ze keer op keer overlezen… Bij het tafeltje aan het raam valt een glas wijn om. Geschrokken blijft de vrouw naar buiten staren. Ze heeft niet in de gaten… En in de hoek. Waar het een stuk schemeriger is. Heeft Ome Cor. Zijn hand. Onder het tafeltje. Tussen de benen. Van. Mijn… Het zware gordijn bij de deur zwaait opzij. Een tochtvlaag en een groep nieuwe gasten komt luidruchtig binnen. Nog meer stemmen. Nog meer verhalen.

Ik kan niet kiezen. Ik kan me niet concentreren. Het verhaal bij de buren is vanavond altijd interessanter dan aan het tafeltje waar ik plaatsgenomen heb. Onrustig sta ik op en loop naar het volgende tafeltje. Halve verhalen krijg ik mee. De concentratie verlies ik met elk gesproken woord. Vanuit mijn ooghoeken kijk ik alweer verder. Probeer de woorden van verderop op te vangen.

Zo doe ik niemand recht.

Deze avond lukt het me niet te luisteren. Te veel stemmen.

~ ~ ~

17 reacties

Dina-Anna 8 februari 2012 Reageer

Te veel stemmen… maar toch mooi een verhaal over geschreven. Herkenbaar gevoel dat niet kunnen focussen op…

Peter 11 februari 2012 Reageer

Soms hoor je teveel en dan moet je het maar even voorbij laten waaien totdat de concentratie of focus er weer is.

Robert Keizer 8 februari 2012 Reageer

Less is more komt hand in hand met focus. En dat is een lastig kunstje als je voorzien bent van een open geest.

Peter 11 februari 2012 Reageer

Focus is concentratie. Concentratie is inspanning/toewijding. Dat kost kracht en energie. En soms ben je gewoon moe. En dan lukt het niet om te focussen 🙂

Anneke de Bundel 8 februari 2012 Reageer

Mooi beschreven in de flarden zoals dat ook met een ongeconcentreerde geest gaat.

Peter 11 februari 2012 Reageer

Je pikt vanalles op, zonder dat tot je doordringt wat je nu eigenlijk oppikt. Later dringt het besef pas door dat je iets wezenlijks hebt gemist. Maar dan is het alweer te laat. Het moment is voorbij.

Deborah Hamar 8 februari 2012 Reageer

Wat herkenbaar geschreven. En mooi ook!! De foto er bij maakt het verhaal af haha.

Peter 11 februari 2012 Reageer

Dank je. Ik krijg wel zin in een oktoberfeestbiertje wanneer ik naar die foto kijk…

Paperona 8 februari 2012 Reageer

Soms vind ik het wel leuk om achterovergeleund naar alle stemmen gelijk te luisteren. Naar het geroezemoes. En dan daar je eigen gedachten bij hebben.

Peter 11 februari 2012 Reageer

Ik ook. Alleen ontgaat je vaak de essentie van elk gesprek. Het is eerder de toon of melodie van het gesprek wat me dan doet boeien, niet zozeer de inhoud. En ik besteed dan weer meer aandacht aan de mensen. Hoe zitten ze erbij? Hoe gedragen ze zich? Het blijft leuk, mensen kijken.

Merel 8 februari 2012 Reageer

Het heeft een hele tijd gekost voordat ik goed in een kantoortuin kon werken; ik volgde altijd alle gesprekken om mij heen en moest dan ook nog mijn tong afbijten om niet te gaan reageren. Doodvermoeiend…

Peter 11 februari 2012 Reageer

Op het werk lukt het me juist erg goed om me compleet af te sluiten voor alle gesprekken die gevoerd worden in de projectruimte waarin ik werk. Maar het klopt, daar zijn wel wat jaren overheen gegaan voordat ik zover was.

Rianne 8 februari 2012 Reageer

Mooi beschreven en herkenbaar. Ik wil het liefst ook alles meekrijgen en als het kan nog even reageren ook..

Peter 11 februari 2012 Reageer

Die tijd heb ik gehad. Nu ben ik meer iemand die luistert, kijkt en opslaat. Om er later wat mee te kunnen doen (in mijn blogs bijvoorbeeld…).

Monique 9 februari 2012 Reageer

Ja, er is te veel. Soms.

Peter 11 februari 2012 Reageer

En als er teveel is, dan moet je even rustig aan doen.

Jolka 24 februari 2012 Reageer

.. vluchten kan niet meer.

Geef een reactie