Hans

“Voor veel mensen is kiezen net zoiets als het naderen van een T-splitsing. Wordt het links? Of rechts?

Met aangepaste snelheid stevent men af op de confrontatie met de twee opties. Men wikt, weegt en neemt een beslissing. Zeker wanneer je in de gelukkige omstandigheid verkeert dat je enig idee hebt waar de reis naartoe gaat, is het een eenvoudige handeling. Waarna men verder gaat op weg naar een volgend keuzemoment. Omzien gebeurt zelden.

Dat beeld werkt echter niet voor mij.
Behalve links of rechts kun je in mijn beleving namelijk ook stoppen en omkeren. En als ik nog verder doordenk, dan is een weg in een landschap, wel of niet geasfalteerd, niets anders dan een afspraak. Een conventie. Een streep op een stukje papier. Niemand die me tegenhoudt om rechtdoor te gaan (mits er geen sprake is van een diepe greppel).
Ik bedoel maar. Ik ben een tobber.

Kiezen staat voor mij eerder gelijk aan het besluiteloos rondrijden op een rotonde. Alle opties staan open. Om mijn besluiteloosheid te camoufleren voer ik de snelheid steeds verder op. Niet zelden vlieg ik dan uit de bocht omdat ik de macht over het stuur verlies. Door duizeligheid bevangen

~ ~ ~

Alweer bijna drie jaar geleden begon ik mee te schrijven aan een vervolgserie op Hyves. Het centrale thema was een fictieve reünie van oud-leerlingen van een middelbare school. Ieder die meedeed kreeg een personage toegewezen en had slechts één opdracht: vanuit dit personage meeschrijven aan de niet vooraf vastgelegde belevenissen van deze oud-leerlingen. Mijn personage werd Hans. En zijn achtergrond was een mislukte relatie met een andere leerlinge, welke op het eindexamenfeest volledig uit de hand liep.
Bovenstaande overdenking is typisch voor Hans. Al vanaf mijn eerste bijdrage waarin ik Hans introduceer is duidelijk hoe hij niet in staat is om zelf een beslissing te nemen. Hans laat het lot voor hem beslissen.

Ik moest hier meteen aan denken toen ik het #wot-woord van vandaag onder ogen kreeg.
Noodgedwongen door het verplicht bijwonen van een workshop deze avond met mijn amerikaanse collega’s is het niet geheel mijn eigen keuze om een oude tekst te recyclen als inzending voor de #wot. Bij voorbaat mijn excuses.

~ ~ ~

Mijn bijdrage voor #wot dd 16/2/2012

Wat is wot? => Write on Thursday

Deze week is het woord KEUZE:
verkiezen van één orgaan of gedragslijn uit meerdere mogelijkheden, overeenkomstig de uitslag van een bepaalde test of gestelde voorwaarde.

 ~ ~ ~ 
 

11 reacties op “Hans”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *