Feiten op een rij

Feit: Op 23 december 2011 ben ik begonnen met #iederedagbloggen
“De feiten spreken voor zich.”

Feiten. Ik heb er niet veel mee. Ze zeggen niets. Ze vertellen geen verhaal. Tenminste niet hun eigen verhaal. Want ze hebben niets te vertellen.
Het is de feitenselecteerder die ze rangschikt en gebruikt in zijn verhaal. Het is de feitenverzamelaar die ze laat spreken. Met zijn stem.

Feit: Sinds 23 december 2011 heb ik 61 blogs geschreven.
“Alle feiten op een rij.”

Het is deze zelfde feitenbuikspreker die bepaalt of er voldoende feiten aanwezig zijn om het verhaal te ondersteunen. En misschien een aantal feiten weglaat. Omdat ze uit de toon vallen. Feiten mogen dus ook niet verward worden met waarheid. Een andere verhalenverteller kan met dezelfde feiten een geheel ander ‘waarheid’ componeren.

Feit: Sinds 23 decembers 2011 is mijn gemiddelde bezoekersaantal gestegen.
“De feiten staan vast.”

Misschien is dat wel een betere uitleg. Feiten zijn pianotoetsen. Ze zijn concreet aanwezig. Ze maken geluid. Maar ze hebben een pianist nodig om ze muziek te laten produceren. Verschillende muziekstukken met dezelfde toetsen. Waarbij dezelfde toets door stemming ook nog eens anders kan klinken. Een ander geluid laat horen. Waardoor het een andere toon geeft aan een melodie.

Feit: Mijn #iederedagblogs worden gemiddeld gezien steeds korter.
“Feitelijk gezien.”

Feitelijk gezien zijn wij niet in staat om een feit weer te geven. We hebben taal nodig om een feit bij benadering over te brengen aan een ander. Daarbij doen we ons uiterste best om de feitelijke gebeurtenis zo concreet mogelijk te verwoorden. Maar er blijft altijd ruimte voor interpretatie.

Feit: Tussen de regels door probeer ik iets te vertellen. Check de feiten maar.
“Op basis van nieuwe feiten heropenen wij het onderzoek.”

~ ~ ~

Mijn bijdrage voor #wot dd 23/2/2012

Wat is wot? => Write on Thursday

Deze week is het woord FEIT:
een gebeurtenis of omstandigheid die werkelijk gebeurd is.

 ~ ~ ~ 

10 reacties op “Feiten op een rij”

  1. Ik ga dit op ware feiten gebaseerde verhaal natuurlijk niet weerleggen of zo. Heb ik ook geen zin in, hoeft ook niet, want ik volg de analogie met de piano helemaal. Het is goed. Zo.

    1. Een mening is geen feit. Maar eigenlijk (lees ik hierboven) is ieder feit een mening, want door middel van taal (die subjectief is) wordt een feit slechts bij benadering weergegeven. Word er helemaal filosofisch van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *