Het goede voorbeeld

Een dief van zijn eigen portemonnee. Zo zal menig huisarts zich voelen wanneer hij opnieuw een patiënt adviseert te stoppen met roken. Want het zal hem ondertussen beroepshalve wel duidelijk zijn dat het de gezondscheid ernstig schaadt. Maar tegelijkertijd, indien de patiënt zo verstandig is om de wijze raad ter harte te nemen, ontneemt hij zichzelf op deze manier een gezond appeltje voor de dorst. Tenminste wanneer hij is aangesloten bij de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen. Deze heeft namelijk het onfatsoen om te beleggen in tabaksfabrikanten en via de verkoop van aandelen Lucky Strike onlangs nog € 140.000,- te innen.

Er was een periode dat ik veel gezag voor autoriteiten had, en de huisarts viel zeer zeker in die categorie. Ik draag nog altijd het beeld met me van die statige man achter zijn imposante bureau gezeten, waar je slechts naar toe ging wanneer het echt niet anders kon. Want je kon zo’n belangrijk man niet voortdurend met elk wissewasje lastig vallen. Doch dat was lang geleden. Stammend uit de tijd dat het de normaalste zaak van de wereld was dat niet alleen een huisarts geregeld een flinke teug nicotine innam, maar zelfs kleine kinderen een sigaretje opstaken. Echt waar, zie bijgevoegde clip (vanaf 1:10) welke ik bij toeval vandaag onder ogen kreeg.

Tegenwoordig weet ik beter. Autoriteit is geen synoniem voor het geven van het goede voorbeeld. Toen al niet, en nu nog steeds niet.

~ ~ ~

De clip “Oh Susannah” is de eerste clip die uitgekomen is van het nieuwe album ‘Americana’ door Neil Young & Crazy Horse. Het album komt officieel op 5 juni uit.

~ ~ ~

4 reacties op “Het goede voorbeeld”

  1. twitter_jjvoerman

    Zolang jij originele verhalen schrijft en ze niet stiekum ergens jat, blijf ik geloven in (sommige) autoriteiten.

  2. ‘Deze heeft namelijk het onfatsoen om te beleggen in tabaksfabrikanten en via de verkoop van aandelen Lucky Strike onlangs nog € 140.000,- te innen.’

    .. lekker dan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *