Lettertjes

Nadat ik gister mijn blogje over statistiek en cijferreeksen had geschreven verzonk ik in gedachten. Zoals zo vaak gingen mijn gedachten terug naar al het leesbaars wat ik in mijn actief lezende leven tot mij genomen heb. Van kinds af aan ben ik gefascineerd door niet alleen wat ik lees (kwaliteit), alsook hoeveel ik eigenlijk gelezen heb (kwantiteit). En dan niet ongeveer, maar precies. Niet hoeveel boeken, niet hoeveel pagina’s, maar hoeveel letters. Tot op de laatste punt, euh letter zou ik dat wel eens willen weten.

Regelmatig (dag)droom ik over een database die dit alles voor mij heeft bijgehouden vanaf het moment dat ik mijn wankele schreden op het leesplankje heb gezet. Eén druk op de knop en een uiterst gedetailleerd overzicht wordt opgehoest. Voorzien van grafieken en draaitabellen, en bijgewerkt tot juist voordat ik het rapport opvroeg. Bij elke doorklik naar een dieper, meer gedetailleerd niveau wordt er tevens een refresh gedaan, zodat alle letters die ik tijdens het reviewen onder ogen heb gekregen, meteen worden meegenomen in de volgende analyse.

Waarom is zoiets er niet?

Niet dat het enig nut heeft. Maar gewoon, omdat ik het wil. Tenslotte worden er al zoveel (privé)gegevens over jan en alleman verzameld, dat dit wat mij betreft er ook nog wel bij kan. Dat zou toch voldoende reden moeten zijn.

Is er iemand die dit voor mij kan maken?

Of moet ik vooralsnog genoegen nemen met de Goodreads website die ik pas geleden ontdekt heb? Daar heb ik een aantal boeken aangeklikt die ik in mijn bezit en/of gelezen heb (zodat ze me op maat leestips kunnen geven) en een target opgegeven van het aantal boeken dat ik dit lopende jaar wil gaan lezen (voor wie het wil weten: 50, en ik zit op schema). En zie, plotsklaps is het mogelijk om te zien hoeveel pagina’s ik dit jaar gelezen heb => 2184.

Het is natuurlijk ver verwijderd van wat ik voor ogen heb, maar een begin is gemaakt. Wie weet wanneer ik stug boeken blijf toevoegen en deze website bijvoorbeeld een app gaat ontwikkelen die kan scannen wat ik lees (omgezet naar strekkende meter, net zoals er apps zijn die de afstand en route kunnen bijhouden van wat iemand loopt of fietst) dan moeten mijn letterdromen in de nabije toekomst ooit uitkomen.

~ ~ ~

Bezoek mijn profiel op Goodreads [inmiddels gedeactiveerd omdat het me erg tegenviel de boeken te vinden die ik las, maar niet getreurd er is inmiddels een leeslijst op dit blog te vinden) om mijn leesvorderingen te volgen of om te zien wat Goodreads voor jou (en mij, want tenslotte is het een zoveelste social media platform) kan betekenen.

~ ~ ~

15 reacties op “Lettertjes”

 1. Het duurt niet zo lang meer voordat je boeken rechtstreeks in je eigen geheugen kunt neerladen. Hoef je meteen al die moeite van het lettertje voor lettertje consumeren van al die boeken niet meer te doen.

   1. De eerste boeken die ik las hadden hele grote letters!
    Ik ben gisteren begonnen aan ‘Kruistocht in spijkerbroek’, daarvoor ‘Kruimeltje’, ‘Sjakie en de chocoladefabriek’, ‘Dolfje weerwolfje’ en twee delen van de kameleon gelezen.

    Voorlezen heeft zijn voordelen ….

 2. twitter_anneeke

  Ik vraag me wel eens af waar jij uberhaüpt de tijd vandaan haalt om iedere dag te bloggen, te lezen en dan ook nog diep in gedachten verzonken te zijn:)

 3. Ik heb het even voor je opgezocht, want je verhaal deed me denken aan vriendin van mij. Ze is bibliothecaresse op een middelbare school en ze leest echt alles wat los en vast zit. Vorig jaar heeft ze ruim 200 boeken gelezen, geloof ik. Of bijna 300? Of meer? Weet niet precies. Extreem veel, in ieder geval.
  Ze houdt alles bij op een website, http://www.shelfari.com. Geen idee of het iets is, maar ik zie het altijd voorbij komen omdat ze die gekoppeld heeft aan Facebook. Misschien zit er wel een lettertellertje in…? 🙂

  1. Holy Mozes, dat zijn nog eens aantallen.
   De site ga ik zeker bezoeken. Vooralsnog bevalt Goodreads.com ook goed. De meeste boeken zijn er te vinden, en de statistieken bouwen zich langzaam maar zeker op.
   Ook istie gekoppeld aan facebook.

    1. Heerlijk om dat te kunnen.
     En ik zou ook wel willen weten hoeveel letters/woorden/pagina’s ik eigenlijk lees op mijn werk. Gewoon, uit pure nieuwsgierigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *