Overgave

Passie:
Het lijdensverhaal van Christus of de marteldood van een heilige.

Ik gaf me aan deze kastijding over met een bijna mystieke vreugde, met het geloof van een heilige. Omdat mijn oververhitte geest door de opeenvolging van angst, pijn en plezier in de war was geraakt, kon ik geen onderscheid meer maken tussen het een of het ander. Beelden van offergaven flitsten aan mijn ogen voorbij: ik wilde het offerlam op het altaar zijn. Ik betrapte me erop dat ik ‘dank u’ fluisterde bij elke nieuwe slag en het deed er niet toe of mijn vlees scheurde, of mijn bloed vloeide, of mijn benen het plotseling begaven zodat het gewicht van mijn gemartelde lichaam ruw aan mijn schouders en mijn broze polsen kwam te hangen.
[p.34, De leiband, door Vanessa Duriès]

Naar aanleiding van één van de vele opzetjes voor korte verhalen die door mijn hoofd spelen, heb ik wat literatuur verzameld rondom het onderwerp van sadomasochisme. Het hierboven aangehaalde citaat had ik al eerder aangestreept, en ik moest er meteen weer aan denken toen ik de #wot van vandaag onder ogen kreeg.

~ ~ ~

De leiband
Vanessa Duriès

Mijn bijdrage voor #wot dd 31/5/2012
Wat is wot? => Write on Thursday

Deze week is het woord PASSIE:
[onbekend woordtype, zelfstandig naamwoord]
groot verlangen naar iets, of grote liefde voor iets

~ ~ ~ 

 

11 reacties op “Overgave”

  1. Ik heb niets met SM. Maar ik weet uit andere ervaringen dat pijn wél fijn kan zijn. Iets met endorfinen enzo… Brandende passie noem ik dat…

    1. Ik ook niet echt, maar heb tijdens mijn studie geschiedenis een werkstuk over markies de Sade mogen maken en sindsdien lees ik er met interesse regelmatig over. Brandende passie is mooi. Ik had zelf al aan vurige passie gedacht om te gebruiken.

    1. Het ging mij eerder om de associatie met passie en het lijden van een heilige. En dan dus de raakvlakken die misschien in eerste instantie niet zo voor de hand liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *