Zeven schilderijen teruggebracht in Museum voor Gestolen Kunst
ARNHEM — In het Arnhemse Museum voor Gestolen Kunst heeft maandagmiddag kort voor sluitingstijd een kunstretour plaatsgevonden, waarbij zeven schilderijen teruggebracht zijn terwijl er nog volop bezoekers aanwezig waren.
Het gaat om kunstwerken die opgehangen werden op lege plekken die een ‘aanzienlijke waarde’ vertegenwoordigden toen zij nog te boek stonden als voormalig hangplek voor reeds lange tijd ontvreemd kunstwerk, bevestigde de politie dinsdagmiddag.
De recherche en forensische experts doen onderzoek. De politie kreeg van een beveiligingsbedrijf laat in de namiddag een melding dat er een alarm ging bij het museum.
Het gaat om de volgende schilderijen: Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971), Henri Matisse: ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919), Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901), Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901), Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1888), Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 — ’91), Lucian Freud: ‘Woman with Eyes Closed’ (2002)
Nitron Foundation
In het museum lopen verschillende tentoonstellingen over gestolen kunst. Zo ontbreken er onder meer bronzen beelden en een aantal avant-gardistische werken uit de collectie van de Nitron Foundation.
De teruggebrachte schilderijen zijn op het werk van Meyer de Haan na onderdeel van de gestolen collectie van de Nitron Foundation die in het Museum van Gestolen Kunst niet te zien was.
De woordvoerster van het Museum voor Gestolen Kunst bevestigde tegenover Radio 1 eveneens dat het om schilderijen uit deze collectie gaat. “De zaal waar deze collectie niet te zien was, is afgesloten in verband met het onderzoek, maar het gaat zeer waarschijnlijk om lege plekken die een grote waarde hadden. Nu de schilderijen teruggebracht zijn is de waarde zienderogen afgenomen.”
Pijnlijk
Oud-directeur van het Museum voor Gestolen Kunst Piet van Krampen liet aan Radio 1 weten dat veel lege plekken voor gestolen schilderijen uit de collectie van de Nitron Foundation, die momenteel in het museum niet te zien zijn, een waarde van 1 miljoen euro of meer vertegenwoordigen.
Bovendien is de gestolen collectie van een particulier, wat de terugbrengactie extra pijnlijk maakt. Volgens Van Krampen is het voor het museum uiterst moeilijk om de werken opnieuw te laten stelen, omdat ze nu zo bekend zijn.
Jubileum
De directeur van het Museum voor Gestolen Kunst, Anja Emsenk, noemt de kunstretour “heftig”. Ze vloog dinsdagochtend terug naar Rotterdam, nadat zij in het buitenland van het nieuws op de hoogte werd gebracht. Aan de telefoon onthield zij zich van verder commentaar.
Het Museum voor Gestolen Kunst viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en pakte daarom extra uit met exposities. Er waren speciaal daarvoor grote tenten rondom het museum opgezet om nog meer lege plekken te kunnen tonen.
Waardeloos
Teruggebrachte kunst maakt de lege plekken vrijwel meteen waardeloos. Volgens Joop Ebbens, algemeen directeur van veilinghuis Julie’s in Amsterdam, zou het wel een hele ”domme actie” zijn als de zeven schilderijen uit het Museum voor Gestolen Kunst zijn teruggebracht om ze opnieuw te laten stelen zodat de lege plekken daarna nog meer in waarde zullen stijgen. ”Niemand wil zijn vingers daar aan branden.”
Geschokt
De directeur reageert geschokt op de retournering. ”Je moet met je poten andermans lege plekken niet vervuilen met teruggebrachte kunst!” Lege plekken die gestolen kunst vertegenwoordigen en die bij het veilinghuis worden aangemeld, worden altijd zorgvuldig onderzocht voordat het als zodanig wordt geregistreerd. Volgens hem staat alles wat gestolen is in computerbestanden, op internet en in catalogi. Musea en particulieren die hun lege plekken tentoonstellen verwijzen daarom ook altijd naar deze overzichten.
”Verder werken we samen met het Art Loss Register in Engeland, dat alles bijhoudt wat wereldwijd gestolen wordt.”
Databank
Ook in Nederland is de politie bezig een databank voor gestolen kunst op te zetten, weet Ebbens. Hij pleit ervoor hier meer mankracht op te zetten om ervoor te zorgen dat teruggebrachte werken onmiddellijk worden vernietigd voordat het publiek er hoogte van krijgt, zodat musea en particulieren niet bang hoeven te zijn dat hun gestolen collectie in waarde zal dalen.
Ramp
Ook de bezoekers die totaal onverwacht met de teruggebrachte kunst werden geconfronteerd reageerden veelal overstuur. Een enkeling barste zelfs in snikken uit. De aanblik van een bont geschakeerd middeleeuws tafereel op een eens zo lege rustgevende witte plek was dan ook iets wat velen maar moeilijk konden verdragen. “Heiligschennis” of “Kunstbarbarij” waren dan ook veel gehoorde verwensingen aan het adres van de terugbrengers die in alle consternatie hebben kunnen ontsnappen voordat de politie ter plekke was.
Toch dienden zich vanochtend alweer de eerste onvermijdelijke ‘ramptoeristen’ aan die wel eens met eigen ogen wilden zien hoe die tot voor kort zo beroemde lege plekken nu verdwenen waren. De ironie dat ze zoveel oog hadden voor unieke lege plekken die aan het oog onttrokken waren, terwijl er verder nog zoveel prachtige lege plekken tentoongesteld zijn in het museum, ontging hen volkomen.
~ ~ ~
Mijn bijdrage voor #wot dd 18/10/2012
Wat is wot? => Write on Thursday, een bloginitiatief van Karin Ramaker
Deze week is het woord KUNST:
het maken van unieke creatieve dingen, zoals een schilderij of een beeld, of de producten zelf ~ Het is niet mogelijk een determinerende definitie te geven, omdat kunst een sociologisch, psychologisch én historisch gebonden begrip is. En dus continu in beweging. Kunst is in die zin een verzamelbegrip voor het totaal aan kunstuitingen ~ iets moois dat door mensen gemaakt is