Record

Vanochtend lag er ook in Arnhem een flinke laag sneeuw. Uit voorzorg vertrok ik iets eerder naar mijn werk om hopelijk de ergste drukte voor te zijn. Met slechts vijftien minuten vertraging reed ik om 07:15 uur de parkeergarage in. Vertraging die niet te wijten was aan files, maar aan de vele strooiwagens en sneeuwschuivers die bezig waren de wegen berijdbaar te houden.

Onderweg, in de auto, hoorde ik elk kwartier de filestand doorgegeven worden. Reeds om 06:30 uur, toen ik van huis vertrok, stond er al meer dan 100 km. Drie kwartier later was het opgelopen naar 250 km. Het ging rap. Aan de opgewonden sfeer in de studio viel af te leiden dat men het gevoel had dat er weer eens records gebroken gingen worden. De gretigheid waarmee het filenieuws elke keer werd aangekondigd sprak boekdelen. Niet zozeer het het leed van de weggebruiker stond centraal, of het informatieve karakter (want tja, waarom zou je je nog bezighouden met het vermelden waar de files staan wanneer er zoveel staan), maar louter alleen de bekendmaking van een nieuwe tussenstand.

Het had iets van de updates rondom Het Glazen Huis. Met dien verstande dat het laatste voor een goed doel was. Hier was slechts sprake van sensatiezucht. Gaan we wel of niet een historisch (want alles is meteen historisch) record breken. Misschien nu al de langste file van 2013! Terwijl het jaar nog maar net begonnen was. Iets na zevenen hoorde ik de nieuwslezer met een kleine knik in de stem de nieuwe cijfers doorgeven. Alsof hij zich moest verantwoorden voor het feit dat wellicht een aantal forensen besloten hadden nu al thuis te blijven en daardoor de fileaanwas wat achterbleef, zo hakkelde hij wat antwoorden bij elkaar voor de radiopresentator van dienst die met lichte teleurstelling constateerde dat in zijn programma deze ochtend hoogstwaarschijnlijk geen filegeschiedenis geschreven ging worden.

Gelukkig ging het rond 08:15 uur weer de juiste kant op. En vele uren later hoorde ik van collega’s die toen pas op kantoor arriveerden dat we met z’n allen goed waren geweest voor meer dan 1000 km file vandaag. Bij deze staat het genoteerd.

~ ~ ~

Tags:

1 reactie op “Record”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *