50books – vraag 4

Deze blogpost is deel 4 van 50 in de serie 50books - 2013

Vraag 4:
Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?

Fans. Je hebt ze in alle soorten en maten. Iedereen heeft wel ooit in zijn of haar jeugd een idool gehad. Veelal waren dit grootheden uit de film-, sport- of muziekwereld. Men zag ze als voorbeelden welke in alle opzichten gevolgd moesten worden. Van wie men de slaapkamer vol hing met posters. De agenda vol plakte met afbeeldingen of vol schreef met de naam (vaak heimelijk aangevuld met liefdesbetuigingen). En waarvan men misschien ‘s nachts zo af en toe droomde. Niets konden deze helden en heldinnen fout doen in de ogen van de ware fan. Soms zelfs kon dit gedrag van haast religieuze aanbidding doorslaan in het obsessief ‘stalken’ van een idool.  Maar dan praten we over de negatieve uitwassen van dit fenomeen van persoonsverheerlijking.

Nu ben ik benieuwd wie van jullie ook een (gematigd) fanatisme aan de dag legt voor een specifieke auteur. Iemand waarvan men zonder nadenken alles aanschaft (of via de bieb in huis haalt) wat van deze auteur uitgebracht wordt. Dat kan zijn/haar eigen werk zijn, maar bijvoorbeeld ook brievenbundels, biografieeën of andersoortig secundair werk. En het hoeft niet per se te gaan om een auteur die nu nog productief is of zelfs nog in het land van de levenden verkeert. Misschien heb je pas op latere leeftijd een auteur ontdekt die toen al in de nadagen van zijn/haar carrière verkeerde. Of ben je helemaal in de ban van een auteur uit de klassieke oudheid. Alles kan. Maar laat ons het wie en waarom weten. En overtuig ons wat we missen.

~ ~ ~

57 reacties op “50books – vraag 4”

 1. Deze sla ik als blog even over, omdat het niet inspireert om daar een heel verhaal over te brouwen.

  Stephen King komt dicht in de buurt. (Ben nu de dark tower aan het herlezen zelfs). Maar alles? Nee. Ik vind gewoon niet alles even goed.

  Orson Scott Card. Ik lees alles van de Ender serie. Maar verder? twee andere series van hem vind ik niet om door te komen.

   1. Alles kan, niets moet, blijf ik altijd zeggen. Wat mij betreft schrijft iemand een blog waarom hij/zij juist helemaal niet alles van een auteur wil lezen. Kan ook verhelderend zijn. De vragen zijn bedoeld om het bloggen over boeken en alles daaromheen te promoten. Dat vind ik het leuke aan dit initiatief.

    1. Peter, mag ik ook gewoon hier reageren in de comments als ik iets wil zeggen over je 50books assignment? In plaats van een blog? Of is dat, ik durf het bijna niet te zeggen, tegen de regels?

 2. Pingback: #50books, vraag 4 | Carels uitingen

 3. Pingback: #50books vraag 4: mijn moet-je-lezen-auteur - Blog 2

 4. Pingback: Fuck iedereen | Tussen jou en mij

 5. Pingback: #50books – vraag 4

 6. Oh oh oh waar te beginnen? Tolkien dus, net als Linda. Niet 1 keer gelezen, nee, ontelbare keren.

  En dan een heleboel van die Britse murder mysteries. Met grote favoriet: De Pascoe & Dalziel serie en de Inspector Lynley serie. En dan nog een rijtje fanatasies. Alles van Robin Hobb. Die over die boten, bijvoorbeeld. Bijna alles van Terry Brooks. Vooral de Shanarra serie.

  Ik heb ook heel lang die serie “Dragon Reborn” (heet het zo?) gevolgd. Maar gaandeweg, bij deel 12 of zo, werd het me veel te smerig en eng.

  Recentelijk ook een hele serie over een Quebecse inspecteur – geweldig, zo sfeervol, zo intelligent.

  Hella S. Haasse, ook veel van gelezen (is al tijdje geleden).

  Ik ben zo iemand die haar kans grijpt als ze iets moois ontdekt en dan maar leest, leest, leest en al het andere vergeet. Heerlijk. Ik geef soms een fortuin uit aan Amazon voor de iPad. En het lekkerste is als je een boek vooruitbestelt en dan vergeet dat het er aan komt en op een dag downloadt de ipad het boek gewoon voor je en dan is het pas echt een verrassing!!

  En als ik dan een jaar of twee die series niet gelezen heb, lees ik ze weer lekker overnieuw….. Genieten met een grote G!

  (ook hiervoor weer dank – wat heerlijk om te schrijven over lezen en te lezen over lezen!)

   1. Oh de Farseer trilogy? Oh ja, heerlijk!!! Die liveship traders moet je ook echt lezen hoor, weer hele andere verhaallijn, sterke vrouwelijke hoofdrol… erg gaaf.

   2. Robin Hobb is lang een favoriet van me geweest en heb ook anderen op haar boeken gewezen die gelijk verkocht waren. Levende Schepen niet te lang op je lijstje laten staan, ga ze lezen. Veel te mooi en ook bijzonder origineel.

 7. Pingback: Fan van het moment #50books | sol y sombra

 8. Pingback: Alles | petepel

 9. Pingback: Hotz en Theroux - #50books | De wereld van Hendrik-Jan

 10. Pingback: Boneland van Alan Garner | Jacob Jan Voerman

 11. Pingback: Waarom Murakami mijn held blijft | Tussen Droom en Daad

 12. Jack Vance! Een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyschrijver. De beste man is inmiddels ergens in de 90. Zijn laatste boek is van 2004, geloof ik.

  Zijn boeken en verhalen zijn geweldig. Je ziet al die mensen en aliens zo voor je, inclusief hun vreemde gebruiken.. Zeer geloofwaardig geschreven, vol humor en hier en daar een tikje maatschappijkritiek.

 13. Pingback: Waarom Murakami mijn held blijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *