50books — vraag 4
Vraag 4:
Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?
Fans. Je hebt ze in alle soorten en maten. Iedereen heeft wel ooit in zijn of haar jeugd een idool gehad. Veelal waren dit grootheden uit de film‑, sport- of muziekwereld. Men zag ze als voorbeelden welke in alle opzichten gevolgd moesten worden. Van wie men de slaapkamer vol hing met posters. De agenda vol plakte met afbeeldingen of vol schreef met de naam (vaak heimelijk aangevuld met liefdesbetuigingen). En waarvan men misschien ’s nachts zo af en toe droomde. Niets konden deze helden en heldinnen fout doen in de ogen van de ware fan. Soms zelfs kon dit gedrag van haast religieuze aanbidding doorslaan in het obsessief ‘stalken’ van een idool. Maar dan praten we over de negatieve uitwassen van dit fenomeen van persoonsverheerlijking.
Nu ben ik benieuwd wie van jullie ook een (gematigd) fanatisme aan de dag legt voor een specifieke auteur. Iemand waarvan men zonder nadenken alles aanschaft (of via de bieb in huis haalt) wat van deze auteur uitgebracht wordt. Dat kan zijn/haar eigen werk zijn, maar bijvoorbeeld ook brievenbundels, biografieeën of andersoortig secundair werk. En het hoeft niet per se te gaan om een auteur die nu nog productief is of zelfs nog in het land van de levenden verkeert. Misschien heb je pas op latere leeftijd een auteur ontdekt die toen al in de nadagen van zijn/haar carrière verkeerde. Of ben je helemaal in de ban van een auteur uit de klassieke oudheid. Alles kan. Maar laat ons het wie en waarom weten. En overtuig ons wat we missen.
47 reacties
Deze sla ik als blog even over, omdat het niet inspireert om daar een heel verhaal over te brouwen.
Stephen King komt dicht in de buurt. (Ben nu de dark tower aan het herlezen zelfs). Maar alles? Nee. Ik vind gewoon niet alles even goed.
Orson Scott Card. Ik lees alles van de Ender serie. Maar verder? twee andere series van hem vind ik niet om door te komen.
En dan te bedenken dat ik de Alvin Maker boeken nog mooier vond dan de Ender boeken. Die overigens wel uitgemolken zijn trouwens
Alles kan, niets moet, blijf ik altijd zeggen. Wat mij betreft schrijft iemand een blog waarom hij/zij juist helemaal niet alles van een auteur wil lezen. Kan ook verhelderend zijn. De vragen zijn bedoeld om het bloggen over boeken en alles daaromheen te promoten. Dat vind ik het leuke aan dit initiatief.
Peter, mag ik ook gewoon hier reageren in de comments als ik iets wil zeggen over je 50books assignment? In plaats van een blog? Of is dat, ik durf het bijna niet te zeggen, tegen de regels?
Zoals ik hierboven al schreef kan alles, en moet niets. Dus ja, reageer maar raak over het 50books initiatief. Graag zelfs!
Ik ben niet zo’n aanbidder maar maak een uitzondering http://wp.me/p1T8Qr-BV
Isaac Asimov, Peter F. Hamilton maar voor deze blogpost is het echt Robert Silverberg http://rsnijders.info/blog2/2013/02/03/50books-vraag-4-mijn-moet-je-lezen-auteur/
Een schaamtevolle bekentenis. http://www.tussenjouenmij.nl/fuck-iedereen/
De boeken van Feist en Brown… : http://myworldmb.blogspot.nl/2013/02/50-books-vraag‑4.html
Wat fijn dat ik mijn favoriete boeken en schrijvers eens kan benoemen hier staan ze dan
http://schrijfscherven.blogspot.nl/2013/02/50books-vraag‑4.html
Echt een fan?
http://www.linda-linea-recta.nl/50books-vraag‑4/
Mijn 4 staat. Hier: http://ruudketelaar.wordpress.com/2013/02/03/50boeken-vraag-2-niet-om-door-te-komen/
Volgens mij is dit je nummer 2. Volgens mij bedoel je http://ruudketelaar.wordpress.com/2013/02/03/50boeken-vraag-4-van-welke-schrijver-lees-je-alles/ 🙂
Vraag 2 & 3 zitten hopelijk nog ergens in de pijplijn, maar voor vandaag eerst mijn antwoord op vraag 4: http://debbiepeteri.nl/50books‑4/
ja, deze dus (bloos bloos, schaam schaam) http://heldenreis.blogspot.nl/2013/02/van-welke-auteur-lees-je-alles-maar-dan.html
http://www.drspee.nl/boeken/50books-alles-lezen-nee-dat-niet/ En hier is mijn bijdrage voor vandaag. Wat later dan anders, omdat een plaatje niet meewerkte…
.. ja, die ja. Alles van Stephen King. Alle boeken die hij geschreven heeft en diverse biografieën.
.. ow.. ik moet er een blog over schrijven..?
Niets moet, dat weet je toch. Maar het mag wel. Graag zelfs! 🙂
Mijn bijdrage voor vraag 4 en meteen het gevoel dat de geest uit de fles is.
http://www.ferrara-victoriene.blogspot.nl
Ben niet de enige zie ik wel, Stephen King.…met name de Donkere Toren serie http://karinwinters.nl/50books-vraag-4-stephen-king/
Dat zijn betrekkelijk wat auteurs, ik ben een oeuvrelezer.
http://foxxblok.blogspot.nl/2013/02/50books-vraag‑4.html
Tijdens het schrijven ontdekte ik steeds meer schrijvers waarvan ik alles heb gelezen! Inclusief Sanne van Havelte in mijn jonge jaren :>)
Oh oh oh waar te beginnen? Tolkien dus, net als Linda. Niet 1 keer gelezen, nee, ontelbare keren.
En dan een heleboel van die Britse murder mysteries. Met grote favoriet: De Pascoe & Dalziel serie en de Inspector Lynley serie. En dan nog een rijtje fanatasies. Alles van Robin Hobb. Die over die boten, bijvoorbeeld. Bijna alles van Terry Brooks. Vooral de Shanarra serie.
Ik heb ook heel lang die serie “Dragon Reborn” (heet het zo?) gevolgd. Maar gaandeweg, bij deel 12 of zo, werd het me veel te smerig en eng.
Recentelijk ook een hele serie over een Quebecse inspecteur — geweldig, zo sfeervol, zo intelligent.
Hella S. Haasse, ook veel van gelezen (is al tijdje geleden).
Ik ben zo iemand die haar kans grijpt als ze iets moois ontdekt en dan maar leest, leest, leest en al het andere vergeet. Heerlijk. Ik geef soms een fortuin uit aan Amazon voor de iPad. En het lekkerste is als je een boek vooruitbestelt en dan vergeet dat het er aan komt en op een dag downloadt de ipad het boek gewoon voor je en dan is het pas echt een verrassing!!
En als ik dan een jaar of twee die series niet gelezen heb, lees ik ze weer lekker overnieuw.…. Genieten met een grote G!
(ook hiervoor weer dank — wat heerlijk om te schrijven over lezen en te lezen over lezen!)
Oh Robin Hobb lees ik ook zo graag! Ik ken echter niet veel mensen die die boeken kennen / lezen.. Eigenlijk heb ik wel enkel de zieners en de nar gelezen — de levende schepen staan nog op mijn lijstje 🙂
Oh de Farseer trilogy? Oh ja, heerlijk!!! Die liveship traders moet je ook echt lezen hoor, weer hele andere verhaallijn, sterke vrouwelijke hoofdrol… erg gaaf.
Robin Hobb is lang een favoriet van me geweest en heb ook anderen op haar boeken gewezen die gelijk verkocht waren. Levende Schepen niet te lang op je lijstje laten staan, ga ze lezen. Veel te mooi en ook bijzonder origineel.
Levende schepen: prachtig!!
http://www.ikkeonline.nl/2013/02/50books-vraag‑4/
Mijn favoriete auteur schrijft chicklits terwijl ik die eigenlijk helemaal nooit meer leest, behalve als zij weer een boek uitbrengt 🙂
Ik lees álles van Adriaan van Dis. Natuurlijk al zijn romans en verhalen, maar ook heb ik zijn poëzie en toneel gelezen. Ook lezingen, laureaten e.d. hebben mijn belangstelling. Ik kijk regelmatig op zijn website of er nog nieuws is. Ik heb publieke optredens bijgewoond en ik volg hem op tv. Ja, ik ben ‘fan’!
Bij dezen een recente blog over de schrijver: http://www.ingeleest.nl/inge-kijkt/inge-kijkt-adriaan-van-dis-bij-deburen/.
Ik ben een fan van het moment! http://helensoler.wordpress.com/2013/02/09/fan-van-het-moment-50books/
Dat was voor mij niet moeilijk… Henning Mankell
http://metmijnneusineenboek.wordpress.com/2013/02/09/50books-vraag‑4/
Ik kon het niet laten, dook de kast in en kom nu met een vervolg op vraag 4: http://veertjevederlicht.blogspot.nl/2013/02/50books-vraag-4-deel‑2.html
De mijne, eigenlijk teveel om op te noemen, daarom noem ik er maar eentje: F.B. Hotz: http://www.hendrik-jandewit.nl/2013/02/hotz-en-theroux-50books/
Ik ben een trouweloos lezer, maar er is één auteur van wie ik alles heb gelezen± http://ernestinekossmann.wordpress.com/2013/02/13/beantwoord-vijftig-vragen-over-boeken-een-nieuwe-therapie/
Mijn antwoord en gelegenheid een omissie uit vraag 1 goed te maken: ow.ly/hJapQ
Hij wil hierboven niet linken, nog maar een keer dus:
http://www.paulvanderwerf.nl/metzonderbeperking/50books-vraag‑4/
Een beetje serial? http://breieninpeking.wordpress.com/2013/02/15/best-eng/
http://miss-artemis.blogspot.nl/2013/02/50-books-vraag‑4.html
Van wie heb ik alles gelezen?
Erg trouw ben ik niet. Maar voor hem maak ik een uitzondering
http://cinvertelt.blogspot.nl/2013/02/50-books-vraag‑4.html
Ik moest wel even diep gragen in mijn herinneringen, maar kon toch een blogpost schrijven over de gezusters Brontë.
http://karinolij.wordpress.com/2013/02/19/50books-vraag-4-de-gezusters-bronte/
http://tussendroomendaad.wordpress.com/2013/03/05/waarom-murakami-een-held-blijft/
Hij is hierboven al eens vermeld — Murakami is een held 🙂
(en het is bewezen, want het rijmt)
Mijn bijdrage voor de vierde vraag
http://tistje.com/2013/02/03/50books-4-een-onvolledig-lappendeken/
Ah, hier is mijn bijdrage: http://onscreen.misarray.info/50books/50-books-de-kracht-van-het-vrouwelijke/
Een vraag waarbij het moeilijk is om het kort te houden juist omdat het over enthousiasme en groot fandom gaat. Een fan praat over niets lievers:
http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2013/03/50books-4-te-veel-veel-te-veel.html
Af en toe kom je wel aan beantwoorden van vragen toe, zeker als het over boeken gaat: vraag 4 heb ik hier beantwoord: http://alex39.blogspot.nl/2013/03/van-welke-auteur-lees-je-alles-maar-dan.html
Jack Vance! Een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyschrijver. De beste man is inmiddels ergens in de 90. Zijn laatste boek is van 2004, geloof ik.
Zijn boeken en verhalen zijn geweldig. Je ziet al die mensen en aliens zo voor je, inclusief hun vreemde gebruiken.. Zeer geloofwaardig geschreven, vol humor en hier en daar een tikje maatschappijkritiek.