Verdwijnvink

Niet altijd maar toch wel vaak laat ik bij het lezen van andermans blogpost een reactie achter. Wat ik echter de laatste tijd steeds vaker tegenkom is dat ik eerst moet inloggen met mijn twitter account (dat is zo’n beetje het enige social media account wat ik nog over heb na een grondige opschoonactie) voordat ik de reactie kan saven. Misschien dat ik zelf iets op mijn laptop heb aangezet waardoor na een bepaalde periode automatisch mijn account uitlogt. Niet dat ik dat erg vind. Het is een kwestie van op het twitter icoontje klikken, toestemming geven om (in de meeste gevallen) de WordPress app met mijn twitter account te verbinden, en de techniek doet de rest.

Diezelfde techniek doet echter ook iets waar ik niet zo blij mee ben. En waar ik pas later achter kwam. In de meeste gevallen ben ik namelijk niet degene die het eerste reageert bij een blog. Vaak zijn mij al velen voorgegaan omdat ik net als op veel andere gebieden hopeloos achter loop. Ook plaats ik in het algemeen niet een reactie die de blogger dwingt om daar weer op te reageren. Het zijn veelal korte berichtjes die (zo hoop ik althans) laten zien dat ik het blog gelezen heb en blijk geven van mijn waardering. Dat vind ik plezieriger dan op een like-knop te drukken. Desondanks vink ik altijd de optie aan dat ik een mailtje wil ontvangen wanneer er reacties na mij geplaatst worden (en ben inmiddels gewend geraakt maar hoop wel dat dit ooit gaat verdwijnen, om dat dan weer iedere keer opnieuw via een bevestingsmail te moeten bevestigen…).

Nu begon me onlangs op te vallen dat ik steeds minder mails zag verschijnen m.b.t. geplaatste reacties. Wellicht heb ik het een periode als prettig ervaren om een redelijke lege inbox te hebben, maar toen vooral bij een aantal blogs waar ik voor de verandering wel de dialoog was aangegaan ook de reacties uitbleven, viel me het volgende op.

Allereerst een schermprint van wat ik normaal gesproken zie wanneer ik een reactie wil plaatsen:

Wat ik vervolgens doe is dat ik een reactie tik in het commentaar veld en daarna vink ik de optie aan om via mail op de hoogte gehouden te worden van nieuwe reacties:

Dan moet ik één van de beschikbare accounts kiezen die verplicht zijn wil ik mijn reactie daadwerkelijk kunnen plaatsen. In mijn geval is dat dus twitter. Wanneer ik hiervoor kies en de WordPress app toestemming geef in de pop-up die hierna verschijnt, is dit uiteindelijk het resultaat:

Is het al opgevallen? Inderdaad. De optie voor het ontvangen van mails bij nieuwe reacties is niet meer aangevinkt. En kan zelfs niet meer aangevinkt worden. Wat ik ook probeer. Er zit niets anders op dan op de ‘Post Comment’ button te klikken en mijn reactie door te geven. Waarna ik dus gedwongen ben om geregeld naar het blog terug te surfen en te zien of er nog nieuwe reacties bij zijn gekomen. Wat ik natuurlijk niet echt overweeg. Het verwarrende is ook nog dat wanneer ik een reactie schrijf en mijn gegevens staan wel allemaal al goed ingevuld, dat ik dan wel het vakje kan aanvinken.

Ik ben hier pas vorige week achter gekomen. Het verklaart waarom ik zo weinig mails kreeg van de blogs waar ik een reactie had achter gelaten. Een paar ben ik opnieuw gaan bezoeken en zag inderdaad vele reacties na die van mij. Zelfs een paar keer een reactie terug op mijn reactie. In een enkel geval een reactie die er op gericht was om mij weer een reactie uit te lokken. Die dialoog ben ik dus nooit aangegaan. Waarvoor bij deze mijn excuses.

Toen ik hier achterkwam was ik in eerste instantie best wel pissig. Eventjes wilde ik een cynisch blog schrijven over het feit dat zovele bloggers kiezen voor een uiterst gebruiksonvriendelijke manier om reacties achter te laten. Totdat ik realiseerde dat dit misschien bij mijn blog ook wel het geval is. De test op de pc van mijn vriendin gaf aan dit inderdaad zo is. Ook op mijn blog zou ik dezelfde schermprintjes als hierboven kunnen maken. Blijkbaar is de Jetpack plugin van WordPress de boosdoener. Wanneer ik morgen na wat verder experimenteren met de settings moet concluderen dat dit het geval is dan gaat deze plugin opnieuw in de ban (nadat ik dat al eens eerder had gedaan, maar terug heb gehaald omdat er lezers zijn (echt waar) zich op mijn blog hebben geabonneerd en ineens geen updates meer ontvingen). Tenslotte dien ik zelf het goede voorbeeld te geven.

~ ~ ~

Update zaterdag 9 februari:
Inmiddels heb ik de Jetpack plugin gedeactiveerd. Er zit teveel in wat ik niet gebruik (zeg maar alles behalve de subscribe mogelijkheid). Daarvoor in de plaats heb ik een plugin geïnstalleerd die zorgt voor een aanvinkvakje onder de comments (Subscribe to Comments Reloaded), en een andere plugin die een Follow button rechtsonder mijn blog plaatst waarmee je je kunt abonneren op nieuwe blogposts (Follow).

~ ~ ~

24 reacties op “Verdwijnvink”

 1. Bij jouw blog kun je gelukkig heel makkelijk een reactie achterlaten, maar ik zie geen optie die je kunt aanvinken om updates te ontvangen bij nieuwe reacties.

 2. Ja, maar!
  Je hoeft toch niet perse met je twitteraccount in te loggen? Al weet ik dat tegenwoordig niet zeker, want er zijn ook blogs (volgens mij zijn dat de blogger-blogs) waar het sowieso hoofdpijn oplevert om te kunnen reageren.
  Ennieweetjes, dit is dus ook een soort van test om te zien of het zonder inloggen wél goed afloopt met dat zo geplaagde vinkje.

  1. Hoe heb jij bij mij dan hier ingelogd? Met je gravatar account? Heel eerlijk gezegd weet ik niet hoe het precies allemaal werkt. Ik ben gewend om altijd via twitter in te loggen (daar waar het kan) en toen viel me dit dus op.

   1. Hij doet ut!!!
    Ik ben hier helemaal niet ingelogd, ik geef alleen mijn naam en mijn emailadres. Dat gravatar mijn foto koppelt aan mijn mailadres gaat geheel en al automagisch, al is dat volgens mij wel een ‘feature’ van die vermaledijde Jetpack-plugin.

    1. Hij kan ut ook doen omdat ik een andere plugin heb die speciaal een email stuurt wanneer iemand reageert op jouw reactie. Maar hoe dan ook ga ik hoogstwaarschijnlijk toch die Jetpack-plugin verwijderen omdat ie veel meer doet dan ik eigenlijk wil.

     PS: op welk sociaal platform zit je tegenwoordig nog? Geen enkel, of nog wel op G+?

     1. Ah, vandaar dat ik twee (2!) mailtjes krijg/kreeg bij een reply. Dus ze doen het allebei. Niet samen, maar wel tegelijk.

      Mijn G+ en FB accounts zijn nog wel actief, vooral vanwege wat pages die er aan vast hangen. Maar gebruiken doe ik ze eigenlijk niet meer.
      In feite ben ik nu terug bij het oldskool internet; mailen en nu en dan eens reageren op forums en/of blogposts.

     2. Oldskool internet klinkt lekker nostalgisch. Ik gebruik nu alleen nog twitter. Mijn eigen blog wil ik wat meer gaan gebruiken als zijnde bv fb of g+. Dus gewoon een kort blog wanneer ik iets interessants gezien, gelezen, gedaan, gefotografeerd heb. Dan houd ik het lekker bij elkaar.

 3. Zeg maar een soort van microbloggen dus?

  (ik kon niet meer replyen op jouw reply, want blijkbaar vindt je reactieplugindinges dat er maar een beperkt aantal keren opeenvolgende reply-replies mogen worden gegeven.)

  1. Of een soort van #iederedagbloggen zonder dat ik het zo nog wil noemen want dan moet ik iedere dag bloggen en dat lukt me niet wanneer die druk er is van iedere dag bloggen. Dus ga ik het anders noemen en dan kan ik misschien *gaat zachter praten* wel iedere dag iets posten…

   *hervat met luide stem* en ja, de reactiesettings staan ingesteld op max 5 replies.

    1. Je hebt gewonnen! Bij deze bied ik je een gratis abonnement op mijn blog aan, met daaraan tevens gekoppeld de optie om bij tijd en wijle een gastblog naar keuze te schrijven. Nou? Daar ben je zeker wel even stil van?

     1. Oeps! Nu moet ik dus gaan opbiechten dat ik al tijdenlang via mijn RSS-readerdinges geabonneerd ben op je blog. Krijg ik nu Tim Kuik en zijn hebberige vrindjes op mijn dak?

      Over het genereuze aanbod van de gastblog ga ik eens nadenken. Wellicht kunt u binnen afzienbare tijd daarover zelfs wel een email verwachten.

      PS Van deze reply van jou heb ik ditmaal géén mailtje ontvangen.

     2. Laat Tim en de zijnen maar lekker in het ongewisse en blijf vooral die RSS reader gebruiken.
      En leuk dat je eventueel in wilt gaan op het gastblogger aanbod. Mijn blogsite heeft totaal geen vastomlijnd profiel, thema of kader, en dat wil ik graag zo houden, dus je kunt alle kanten op.

      Wat betreft die reply mail, ik denk dat het komt omdat ik van plugin ben veranderd. Anders zou ik het ook niet weten.

 4. Ik heb eigenlijk nog nooit van die optie gebruik gemaakt… Als ik vind dat ik een reactie heb geplaatst die een antwoord nodig heeft, dan kijk ik in de daaropvolgende dagen gewoon terug naar de site. Eigenlijk heb ik er geen idee van waarom ik dat doe.
  Ik geef overigens altijd commentaar onder mijn wordpressaccount (of gewoon met Naam – Email en website) – als dat tenminste mogelijk is.
  Ik heb nogal vaak problemen om reacties te plaatsen bij een site op blogspot.com. Daar ontbreekt de optie om te reageren met naam en email (en zelfs de mogelijkheid van twitter of facebook ontbreekt, maar misschien kan de blogger in kwestie dat wel activeren, ik ken blogspot.com niet) – heel vervelend in elk geval! Ik kan daar wel inloggen met mijn wordpressaccount, maar eigenlijk wil ik niet op elke site mijn eigen site delen – soms blijf ik gewoon graag anoniem om reacties te plaatsen en het stoort me als dat niet mogelijk is.

  1. Bij blogspot blogs is het inderdaad vaak een drama om te reageren wanneer je niet een google of blogspot account hebt. Alleen wanneer de optie Name/ID o.i.d. beschikbaar is, dan is het nog wel te doen.
   Die optie aanvinken waar ik op doel, is iets wat ik standaard doe. Ik vind het wel leuk om een blog incl de reacties te lezen, een reactie achter te laten, en dan vervolgens in mijn email de verdere reacties te lezen. Zo kan ik dan later nog eens teruggaan en een nieuwe reactie achterlaten. Omdat ik best wel veel blogs lees, is het in mijn ogen ondoenlijk om telkens alle gelezen blogs opnieuw af te gaan om te zien wat er allemaal aan nieuwe reacties bijgekomen is.

 5. Ik heb me eerst ergens anders moeten aanmelden voor ik hier een reactie kon doorgeven. Mijn vorige reacties zijn ergens verdwenen in de blogosfeer 🙂 ook niet echt handig!

    1. Zou niet hoeven. Zie hierboven Robert Keizer die zonder aanmelding een reactie kon plaatsen. En zojuist heb ik het geprobeerd op een andere pc en ook daar kon ik een reactie plaatsen zonder me aan te melden. Slechts naam en email adres is verplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *