x y z

Deze avond zat ik her en der wat blogs te lezen, totdat mijn oog viel op de volgende zin:

“Ik wil bloggen over x, zodat mijn blog y wordt, waardoor ik z.”

Tja, dacht ik. Da’s een goeie vraag. Zo simpel op het eerste gezicht, maar voor mij een wiskundige opgave die me toch hoofdbrekens kost. Het liefst zou ik willen zeggen dat ik blog over geschiedenis, zodat mijn blog een kennisbron wordt voor historisch geïnteresseerden, waardoor ik toch nog iets doe met mijn net niet voltooide universitaire opleiding. Dat zou mooi zijn.

Maar dat is dus niet het geval. Zelden verschijnt er hier een blog waaruit af te leiden valt dat ik überhaupt enige vorm van opleiding in welke richting dan ook heb genoten. Mijn site vormt een verzameling van willekeurige gedachtenspinsels waarin geen enkele lijn valt te ontdekken. Is dat erg? Nee, dat vind ik niet. Ik ben van mening dat het niet uitmaakt waar je over schrijft op je eigen site. Alles is geoorloofd.

Alleen ben ik soms wel eens jaloers. Op bijvoorbeeld mijn Inge. Die publiceert sinds ze voor zichzelf is begonnen heel regelmatig doorwrochte blogs in haar vakgebied. Een afgebakend terrein waar ze inmiddels meer en meer gezien wordt als een autoriteit. Zij zou zonder moeite de bovenvermelde vraag kunnen invullen en tevens naar waarheid kunnen aantonen dat ze haar doel overtuigend gerealiseerd heeft.

Niet dat ik jaloers ben op het feit dat ze haar droom in daden heeft omgezet. Het gaat me meer om het idee dat het volgens mij soms stukken makkelijker blogt wanneer je binnen de kaders van een bepaald onderwerp kunt bloggen. Iets wat bij mij vooralsnog niet werkt. Ik mag dan wel zo stoer beweren dat ik graag over geschiedkundige onderwerpen zou willen bloggen, in de praktijk doe ik daar weinig moeite voor. Het lijkt alsof ik me er al bij voorbaat bij heb neergelegd dat het me toch niet gaat lukken. Vanwege de tijd die dit met zich meebrengt. Of misschien wel omdat ik diep van binnen denk dat mij de kennis ontbreekt om fatsoenlijke blogs op niveau te fabriceren.

Dus blijf ik bloggen over vanalles en niets, zodat mijn blog onvoorspelbaar wordt, waardoor ik ongedwongen in alle vrijheid vrijblijvende blogs kan schrijven. Mits de inspiratie komt.

Maar opnieuw vraag ik me af of ik toch niet een aanzet moet maken met de blogs die ik eigenlijk ook zou willen schrijven.

~ ~ ~

14 reacties op “x y z”

 1. Herkenbaar. Waarbij tegelijkertijd de vraag rijst: Wat let je?
  Waarom leg je je eigen lat bij dat soort onderwerpen hoger dan bij ‘normale’ onderwerpen?

  1. Terechte tegenvraag. Wat let me? Misschien is het eerder, wat houdt me tegen? In eerste instantie ben ik geneigd te zeggen dat de weinige tijd op een dag die ik heb om te bloggen me parten speelt. Ga ik snel iets in elkaar flanzen om regelmatig te kunnen posten? Of ga ik de tijd gebruiken om te werken aan een meer doordacht blog?
   Misschien moet ik het gewoon naast elkaar proberen te doen. Af en toe een spontaan blogje er uit gooien en tegelijkertijd blijven doorschrijven aan blogs die wat meer ‘research’ nodig hebben.

 2. Ja, ook voor mij herkenbaar. Ik zou mijn blog soms willen beperken tot de schrijfwereld en alles wat daarmee te maken heeft – maar hoe je het ook draait of keert, een autoriteit kan ik niet worden in die wereld en er zijn bovendien al meer dan genoeg boekenblogs.
  Ik vind het alleszins niet erg dat jouw (en mijn blog) blog zich niet beperkt(/en) tot één niche. Ik schrijf heel graag over boeken, maar minstens even graag over andere gedachten die door mijn hoofd dwalen. En wellicht/hopelijk (!) geldt voor jou hetzelfde 🙂

  1. Ja, ik schrijf ook graag over alles wat me bezig houdt. Het rare is alleen dat ik me soms minder ‘geremd’ voel om een zoveelste nietszeggend blogje te posten, terwijl ik een blog over bijvoorbeeld een pas verschenen boek of een historische gebeurtenis uiteindelijk maar niet post omdat ik denk dat niemand op mijn mening zit te wachten. Of dat er al voldoende over geschreven is door personen die er meer verstand van hebben. Daar moet ik misschien maar eens overheen stappen.

   1. Ik begrijp exact wat je bedoelt! Ik heb trouwens ook af en toe het idee dat mijn lezers iets niet interessant zullen vinden – zo zou ik bijvoorbeeld graag af en toe over fysica schrijven. Ik vind dat enorm fascinerend (wist je bijvoorbeeld dat we voor 97% uit helemaal niets bestaan?) – maar dan word ik afgeremd door de gedachte dat daar waarschijnlijk maar héél weinig mensen op zitten te wachten…
    Misschien mogen we niet denken dat we andermans gedachten kunnen raden en moeten we gewoon ons ding doen 😉

    1. Ik hoop dat je jezelf weet te overtuigen om gewoon je ding te gaan doen. Juist het feit dat jij op jouw manier jouw ding doet, maakt het al uniek. En ja, ik wist het van die 97%, maar ik zou ook graag lezen waarom we dan niet bij het minste of geringste voor de volle 100% als niets verder gaan. Dus kom maar op met je fysica, dan ga ik jou vervelen met mijn historische verhandelingen 😉

 3. Mijn oplossing is het hebben van meerdere blogs. De ene wat losser qua onderwerpen dan het andere. En dan merk je vanzelf wel welk blog je hart het meest bij ligt en waar je tijd in steekt. Het belangrijkst blijft toch dat het leuk blijft en geen huiswerk wordt.

  1. Ik heb daar wel eens over gedacht, maar zie dat voor mijzelf niet werken. Te vaak vloeien in mijn blogs verschillende ‘ werelden’ in elkaar over. Voorlopig blijf ik alles op mijn blog posten. Wat ik wel overweeg is om wat vaker meer tijd in een blog te steken om een onderwerp gedetailleerder uit te werken.

 4. Ik ga binnenkort mijn blog en website integreren, ben benieuwd of dat invloed zal hebben op de inhoud. Mijn blog is een verzameling van opgewonden meningen, creatieve probeersels, foto’s, autobio, en stukken over het werk dat ik doe, maar dan in een vorm die niet op de zakelijke website past. Bloggen in een keurslijf zou ik niet willen, wel ben ik blij met bv monomane boekbloggers bij wie ik leesinspiratie kan opdoen.

  1. Wanneer je zegt dat je blog stukken bevat in een vorm die niet op je zakelijke website past, hoe ga je dat dan integreren? Ga je bij je persoonlijke blogs voortaan rekening houden met je zakelijke bezoekers?
   Ik heb het geluk dat ik een puur persoonlijk blog heb waar ik in principe kan doen en laten wat ik wil. Geen keurslijf. Wel de wens om andere soorten blogs te schrijven. Wat ik dan misschien ‘gewoon’ maar eens moet gaan doen. En dan zien hoe het ontvangen wordt.

 5. Herkenbaar, ben zelf nog erg zoekende waar ik nou echt over wil schrijven.

  Jij praat al over ‘blogs die ik eigenlijk zou willen schrijven.’ Gewoon beginnen zou ik zeggen, je ontdekt vanzelf welke kant het opgaat.

  Verder kan ik alleen maar stellen dat je een prettige schrijfstijl hebt.

  1. Bedankt voor het compliment vwb de prettige schrijfstijl.
   En ja, ik denk dat ik inderdaad gewoon maar eens ga beginnen de blogs te schrijven die ik zou willen schrijven. Om te ontdekken of ik het kan.

 6. Zoals je weet begin ook ik een beetje in een identiteitscrisis te raken, qua blog. Het voelt niet goed om alsmaar over persoonlijke dingen te bloggen. Niet omdat ik ze niet wil delen. Maar omdat het zo doelloos voelt. Zo zonder kaders. Kaders zijn fijn, want het geeft houvast.

  Gisteren was echt mijn dieptepunt, na een reeks van dieptepunten. Ik wil weer mee doen wat ik deed voor ik verhuisde. Over marketing-achtige dingen bloggen. Ik wil een kader, een rode draad. Niet in de zin van x > y > z. Maar gewoon, in de zin van dit blog gaat over XYZ. 🙂

  1. Snap ik. En ondanks dat ik niet iedere dag blog worstel ik er dus ook mee. Moet ik de spaarzame tijd die ik voor het schrijven heb, besteden aan het bloggen om het bloggen an sich, of gestructureerd schrijven aan beter onderbouwde blogs? Is bloggen frequent uiting geven aan alles wat je voelt en meemaakt, of is het artikelen schrijven? Ik denk dat ik de mix meer in balans ga proberen te brengen. The best of both worlds 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *