50books – vraag 9

Deze blogpost is deel 9 van 50 in de serie 50books - 2013

Vraag 9:
Hoe kom jij aan je boeken?

De afgelopen weken hebben laten zien dat er veel animo is om mee te doen aan de #50books vragen. Mijn mailbox stroomde vol met bijdrages over jeugdboeken, favoriete leesplekken, boeken die men maar niet uitgelezen krijgt en hoeveel tijd men zoal per week bezig is met lezen. Maar hoe komen jullie aan al die boeken? Dat is wat ik vandaag wil weten.

Voor velen van ons zal de bibliotheek de voornaamste plek zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe stapel boeken voor de komende weken. Het is relatief goedkoop en de kans op een miskoop is niet aanwezig. Bevalt het boek niet, dan breng je het terug. Toch zijn er ook voldoende lezers die een boek zelf willen bezitten. Zodat ze er aantekeningen in kunnen maken. Of omdat ze graag een eigen bibliotheek willen opbouwen. Op die manier heb je altijd je lievelingsboeken onder handbereik, om er op elk willekeurig moment in te kunnen bladeren. Voor de aankoop van deze nieuwe boeken hoeft men niet per se de deur uit. Op internet bieden online boekwinkels de service om morgen je boek naar keuze te bezorgen wanneer je het vandaag voor een bepaalde tijd besteld hebt. Kun je niet wachten, of prefereer je het contact met een boekverkoper die je waar nodig van advies kan dienen dan is daar nog altijd de old skool boekhandel.

Met de opkomst van de eReaders kan ik me tevens voorstellen dat er meer en meer gebruikt gemaakt wordt van het downloaden van digitale boeken. Al dan niet via een leensysteem waar alleen gedurende een bepaalde periode het eboek beschikbaar is. Het is niet alleen een totaal andere leeservaring, maar ook het selecteren van deze eboeken is niet te vergelijken met het doorzoeken van schappen of tafels vol boeken. Zeker waar men in de gelegenheid is om de aanschaf van nieuwe (of tweedehands, die voor de koper toch ook weer nieuw zijn) boeken te combineren met het nuttigen van een lichte maaltijd wordt het bijna een belevenis op zich.

Dus, hoe komen jullie aan nieuwe boeken? Kruipen jullie achter de pc om een bestelling te plaatsen? Trekken jullie er op uit naar een nabijgelegen boekhandel waar een praatje met het personeel misschien wel tot verrassende nieuwe tips kan leiden? Of geniet het periodiek bezoek aan de uitleenbibliotheek nog steeds de voorkeur? En wie bezoekt er tegenwoordig nog een boekenmarkt?

Laat het ons weten door je antwoord(blog) zoals gewoonlijk hieronder bij de comments te vermelden.

[Met dank aan Linda Kwakernaat, die met de eerste aanzet tot deze vraag kwam.]

~ ~ ~

37 reacties op “50books – vraag 9”

  1. Naar de boekhandel in Zierikzee ga ik voor boeken, laat mij voorlichten door het personeel, maak daarna een keuze. Ook via Twitter en Facebook ontdek ik nieuwe schrijvers. Op het moment ligt deel 1 en 2 te wachten van Jens Lapidus

    Lezen is ontspannen

  2. Pingback: #50books vraag 9: bij de boekendealer - Blog 2

  3. Pingback: #50books – vraag 9

  4. Pingback: Met het schaamrood op de kaken #50books | sol y sombra

  5. Pingback: #50books Vraag 9 | Plien

  6. Pingback: #50books (2): Ongelezen werk | Tistje

  7. Pingback: De bibliotheek, uitgevers en boekenwinkels, wat hebben zij gemeen? | Sandra schrijft en leest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *