Vraag 10:
Wat betekent de Boekenweek voor jou?
Een voor de hand liggend thema deze zondag. Het is Boekenweek! Een ‘week’ (in werkelijkheid vaak rond de negen dagen) welke compleet in het teken staat van het (Nederlandse) boek en al sinds begin dertiger jaren van de vorige eeuw wordt georganiseerd. Voor wie zich afvraagt waarom:
De Boekenweek heeft tot doel de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren, eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is.
Zolang de voorraad strekt schenken deelnemende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag een extra boek (in opdracht geschreven voor de Boekenweek door een vooraf geselecteerde auteur). Verder worden er ook nog diverse andere speciale boekenweekuitgaves tegen een lage prijs aangeboden. Natuurlijk mogen de auteurs van al dit moois niet ontbreken. Een rondreizend circus zet zich in beweging en op vele plekken door het hele land worden allerlei activiteiten georganiseerd waarbij de schrijvers die hun werk meestal in volledige afzondering uitvoeren, nu in levende lijve hun opwachting maken. Met het Boekenbal natuurlijk als traditionele aftrap.
Welnu, wat vinden jullie hiervan? Plannen jullie een bezoekje aan de plaatselijke boekhandel op de dag dat er een signeersessie wordt georganiseerd? Zoeken jullie het ‘reisschema’ uit van een favoriete schrijver en zorg je dat je er bij bent? Wachten jullie met de aanschaf van boeken totdat het Boekenweek is om op die manier het boekenweekgeschenk niet te hoeven missen? Zijn er echt lezers die bewust nu een boek kopen om vanwege de NS aanbieding met het boekenweekgeschenk een gratis treinreis te ondernemen?
En is het wel nodig, deze extra aandacht? Of is het allemaal paarlen voor de zwijnen? Is het een soort preken voor eigen parochie? De echte lezers kopen hun boeken toch wel. Aan de niet-lezers gaan de festiviteiten voorbij omdat ze zelden of nooit een boekhandel bezoeken of de boekenkaternen van krant of tijdschrijft doornemen. Denken jullie dat de hierboven aangehaalde doelstelling wel bereikt wordt in de huidige vorm van de Boekenweek? Maakt dat uit? Kan het niet gewoon een feestje om het feestje zijn? Gewoon de boeken en auteurs eenmaal per jaar in het zonnetje zetten?
Vragen, vragen, vragen op de vroege zondagochtend. Hoogste tijd om er een #50books vraag van te maken. Dus kom maar op met jullie reacties!
~ ~ ~