Niet dat ik stopte bij bladzijde 43. Nadat ik weer met beide voeten op de grond was beland, las ik binnen de kortste keren het boek uit. Vanwege de heldere stijl. En natuurlijk vooral omdat het onderwerp me aanspreekt. Bloggen. Een uit de hand gelopen hobby waar ik ongemerkt steeds meer tijd in ben ga steken (hoewel dat niet noodzakelijkerwijs meer blogposts hoeft op te leveren, ook het onderhoud van je blogsite kost tijd) en wat ik niet meer zou willen missen.
De ondertitel suggereert dat je in 60 minuten zou kunnen bloggen als pro. Dat waag ik te betwijfelen. Wat wel lukt is om het boek in die tijd in z’n geheel te lezen. Dan heb je zowel als beginnende of als al meer ervaren blogger een handvol waardevolle tips opgedaan die Elja (ik mag Elja zeggen omdat ik dat mag zeggen van Elja, en ja, hier spreekt een fan dus(?) deze ‘bespreking’ zal hier en daar subjectief zijn) in begrijpelijke taal opsomt. Maar dan moet het echte werk nog steeds beginnen:
Er is helaas geen easy way out. Als je succesvol wilt zijn, moet je hard werken. […] Succes komt voor een groot deel gewoon neer op hard werken, op veel tijd en energie investeren, artikelen schrijven, mooie afbeeldingen zoeken, video’s maken, content online zetten, je site onderhouden, soms jarenlang.
[blz. 99–100]
Elja heeft er voor gekozen om haar handleiding in drie delen op te splitsen:
- Authenticiteit
- Focus
- Toewijding
Het zijn onderwerpen die ook regelmatig voorbij komen in de wekelijkse twitterchat #blogpraat die Elja al drie jaar met aanstekelijk enthousiasme organiseert. Veel van het beschrevene roept mooie herinneringen op aan soms verhitte discussies die gevoerd worden op de vaste maandagavond wanneer om klokslag acht uur een gevarieerde groep bloggers zich vastbijt in allerlei bloggerelateerde zaken. Op zoek naar antwoorden. Die er vaak wel komen, maar nog vaker niet eenduidig zijn of voor iedereen van toepassing. Omdat het dan weer een kwestie van smaak is (hoe belangrijk is het design van je blogsite?) en een andere keer een persoonlijke voorkeur betreft (hoe vaak moet je nu eigenlijk bloggen?). Het feit dat er zowel zakelijke als persoonlijke (hobby) bloggers meedoen maakt het er op z’n tijd ook niet makkelijker op om uiteindelijk met een voor iedereen geldig antwoord te komen. Wat niet geeft. Er is geen vast recept. Gelukkig maar. Iedereen is uniek. Waardoor je je ook kunt onderscheiden met je blog.
Het boek van Elja helpt je vooral bij dat laatste. Via de eerder genoemde thema’s authenticiteit, focus en toewijding legt ze uit hoe belangrijk het is om allereerst een eigen stem te vinden en deze verder te ontwikkelen. Een stem die niet ‘gespeeld’ is, maar echt. Authentiek. Vervolgens is het zaak om door de juiste focus (een rode draad in je blog, herkenbaarheid blogdesign, etc.) jezelf steeds nadrukkelijker te positioneren. Zodat de lezer blijft terugkomen omdat ze weten wat ze aan je hebben of wat ze er kunnen vinden. En dit alles kan in de meeste gevallen alleen maar bereikt worden door de juiste toewijding. De liefde voor het bloggen zal regelmatig zwaar op de proef gesteld worden, want er komt veel bij kijken. Het kan een hele poos (jaren!) duren voordat je er de vruchten van gaat plukken in de vorm van bijvoorbeeld veel lezers of reacties onder je blog. En zelfs dan is het werk niet gedaan. Eigenlijk begint het dan pas want vanaf nu moet je aan de hoge verwachtingen blijven voldoen.
Vandaar bloggen als een pro.
Mijn advies: schaf dit boek aan en laat Elja je helpen. Zodat je je droom om een succesvol blogger te worden misschien weet te realiseren. En dat je ook nog eens voldoende voorbereid bent. Voor als het eenmaal zover is.
Succes!
~ ~ ~
Bloggen als een pro (in 60 minuten) is geschreven door ‘de nieuwe auteur’ Elja Daae.
Het wordt uitgebracht door Uitgeverij Haystack, in samenwerking met Frankwatching
Inmiddels heeft Elja Daae ook al haar radiodebuut gemaakt => BNR Nieuwsradio interview
~ ~ ~
Reacties
Gaaf, Peter. Je zegt het mooier dan ik… en dat ben ik ook niet anders van je gewend.
Dank!!!
Graag gedaan. Maar niet overdrijven. Ik deel hier slechts een glimp van wat de lezers kunnen verwachten wanneer ze het boek aanschaffen. En hopelijk gaan ze dat doen.