Oude schoenen

Op zoek naar een rode draad klikte ik her en der door mijn blogposts heen. Er viel weinig lijn te ontdekken, laat staan een rode. Wel kwam ik af en toe een stukje tekst tegen waarvan ik me niet meer kon herinneren het zelf geschreven te hebben. Nog vaker begonnen mijn vingers te jeuken om de tekst te lijf te gaan en te herschrijven. Of te verwijderen. Gelukkig waren er ook passages die ik zelfs bij herlezing nog steeds mooi vond. Trots dat het gelukt was mijn gedachten op de juiste wijze te verwoorden.

Tijdens een #blogpraat niet zo lang geleden bespraken we de verschillende mogelijkheden die er zouden zijn om je blogposts opnieuw onder de aandacht te brengen. De ‘oplossing’ die ik had was om op de facebook fanpagina (die ik toen nog had) elke dag een link te plaatsen naar blogposts met de datum van publicatie gelijk aan diezelfde dag. Daarna stuurde ik ook nog een bericht uit via twitter. Maar ik heb dus geen facebook meer. En na het (her)lezen van meerdere oude blogs deze avond en afgelopen weekend kreeg ik een idee. Vanaf nu ga ik elke dag een kort blogje schrijven over de blogpost(s) die ik in de voorbije jaren op dezelfde dag heb gepubliceerd.

Zo krijg ik misschien toch een rode lijn te zien en is het tevens dè manier om waar nodig trefwoorden, rubrieken en afbeeldingen aan te passen. En natuurlijk is het ook een service richting mijn nieuwe volgers die zo de kans krijgen oud werk voor de eerste keer te lezen. Mocht ik de term niet zo verafschuwen, dan zou ik het als een win-win classificeren.

Genoeg uitleg. Tijd voor herhaling!

TOEN OP 25 MAART

Confrontatie – 25 maart 2011

Ondanks dat ik ergens in 2008 ben begonnen met (opnieuw te) bloggen, kom ik pas in 2011 voor de eerste keer een blogpost op 25 maart tegen. Het is een kort verhaaltje van precies 120 woorden. Dat was de uitdaging van de website 120w waar ik een tijdlang regelmatig aan mee heb gedaan. Totdat het een kunstje begon te worden. Met wat geschuif en geschrap van woorden was het niet moeilijk meer om aan die eis te voldoen. Ondanks het kunstje vind ik Confrontatie nog steeds een geslaagde ‘compositie’. Het trefwoord ‘foto’s’ heb ik verwijderd, maar ‘liefde’ heb ik laten staan. De rubriek ‘Fictief’ heb ik ook niet aangepast, hoewel het meer persoonlijk is dan me lief is. Wat ik me bij dit soort korte, best wel gesloten verhaaltjes altijd afvraag is hoeveel de lezer ervan begrijpt. En of dat er toe doet.

Lezen – 25 maart 2012

Een jaar later, en tevens een jaar geleden kampte ik plots met afnemende internetverbinding. Het ‘dwong’ me weer eens wat vaker een boek ter hand te nemen. Ik had al langer een ontevreden gevoel bij hoe weinig ik las, en had nu een goede aanleiding om daar verandering in aan te brengen. Meteen verzon ik een nieuwe methode die me moest helpen een einde te maken aan een vervelende gewoonte om in allerlei verschillende boeken te beginnen en dan deze vervolgens niet uit te lezen. Deze methode volg ik nog steeds en bevalt me zeer goed.

~ ~ ~

P.S.: Wees gerust. Deze herhalingsoefeningen zullen niet vanaf nu de enige blogs zijn die hier verschijnen. Ik blijf gewoon (on)regelmatig nieuw werk publiceren. Waar ik benieuwd naar ben is of de ‘duiding’ van oud werk mijn huidige schrijfsels nog gaat beïnvloeden. Of, met andere woorden, het is weer eens zo’n onbezonnen, ondoordacht experiment waarvan ik later altijd afvraag waar ik aan begonnen ben. En misschien heb ik hier dan al meteen mijn rode draad te pakken…

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *