50books – vraag 17

Deze blogpost is deel 17 van 50 in de serie 50books - 2013

“The horror! The horror!” De opening van de vorige vraag zou ook zomaar van toepassing kunnen zijn op de vraag van vandaag. Vele boekliefhebbers gruwelen namelijk van hoe sommige lezers met hun boeken omgaan. De kaft ‘knakken’ zodat het boek beter open blijft liggen, een bladzijde vouwen om makkelijk te zien waar je bent gebleven, een aantekening in de kantlijn maken, tekst markeren, het zijn allemaal zaken die voor de een de normaalste zaak zijn terwijl de ander bijna een beroerte krijgt bij de aanblik van zulk een ‘beschadigd’ boek. Nu ben ik nog steeds niet gewend aan de komst van de ebook reader, maar ontegenzeggelijk één groot voordeel is toch wel dat je digitaal een boek ‘te lijf kunt gaan’ zonder dat het resultaat iemand van slag zou moeten brengen. Het ontegenzeggelijk grotere nadeel vind ik echter dat je het boek niet fysiek in je handen kunt nemen. Geen karakteristieke geur. Niet het ritselende geluid wanneer je een bladzijde omslaat. Weg is het tastbare gevoel dat je over de helft bent en richting het einde aan het lezen bent. Allemaal redenen die mij voorlopig nog niet doen overstappen.

Dus blijf ik zitten met mijn boeken. Planken en dozen vol. Welke ik beschouw als gebruiksartikelen met intellectuele inhoud. Van alle exemplaren die ik in mijn bezit heb zijn er duizenden of meer in omloop. Er is weinig unieks aan mijn verzameling. Wat is er tegen om tijdens het lezen dan her en der een streepje te zetten bij een mooie passage? Of een vouwtje bij waar ik ben gebleven? Zelf heb ik daar niet zo’n moeite mee, maar hoe denken jullie daarover? Hoe gaan jullie om met boeken? Is het heiligschennis om bijvoorbeeld al je naam op het voorblad te vermelden, of vind je dat alles kan, zolang het boek maar intact blijft? Tenslotte is het jouw eigendom. Toch?

Laat het ons weten en plaats een link naar je blog bij de reacties. Veel schrijfplezier!

Vraag 17:
Hoe behandel jij je boeken?

~ ~ ~

21 reacties op “50books – vraag 17”

  1. Pingback: Handle with care!

  2. Ik ga mijn boeken niet opzettelijk beschadigen, maar anderzijds gebruik ik ze echt. Dat wil zeggen: vouwen, onderstrepen, noem maar op! Ook zet eigenlijk altijd wel mijn naam en datum van aankoop voorin.

  3. Pingback: #50books vraag 17: boeken verzamel je en op verzamelingen ben ik zuinig - Blog 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *