50books – vraag 21

Deze blogpost is deel 21 van 50 in de serie 50books - 2013

Wie kent niet dat gevoel van oplopende spanning en nervositeit tijdens de aankoop van iets waar je lang naar uitgekeken hebt? Het kan zijn omdat je een groot bedrag gaat uitgeven en niet zeker weten of het product je wel gaat bevallen ondanks al het vooronderzoek wat je er in hebt gestoken. Of omdat je puur bent afgegaan op de aanbeveling van een goede vriend of de reputatie van de maker van het product. Zal het de verwachtingen waarmaken? Zul je er ooit zo tevreden mee zijn als vooraf gehoopt?

Wanneer het uur der waarheid is aangebroken kun je niet meer terug. Je stapt in de auto die nu echt de jouwe is geworden en vertrekt voor je eerste tochtje. Onwennig laat je jezelf neerzakken in het bankstel wat nu je woonkamer vult. Geconcentreerd klik je op ‘play’ om te gaan luisteren naar de cd van van een artiest die je nog nooit heeft teleurgesteld.

Dat eerste moment.  Eenmalig. Waarin je vaak al meteen weet of je er goed aan gedaan hebt. De ‘gutfeeling’ waarop je hebt leren te vertrouwen. In die eerste minuten vormt zich een gevoel bij het product wat de basis wordt voor je verdere ervaring. Daarna wordt het alleen maar een gradatie beter of slechter.

Zo ook bij boeken. Daar zit je dan. Op je favoriete leesplek. Met je nieuwe aankoop. Waar je al zoveel over gelezen of gehoord hebt. Nu heb je eindelijk zelf dat boek in huis en de tijd gevonden om het te gaan lezen. Als voorpret neem je eerst de achterflap door. Je ruikt wat aan het boek. Slaat het op enkele willekeurige pagina’s open. Dan begin je eindelijk aan de openingszin. Het verhaal gaat beginnen.

En dan valt het tegen! Stug blijf je doorlezen. Ondanks beter weten hou je jezelf voor dat je het mis kunt hebben. Elk boek verdient een eerlijke kans. Maar het lijkt wel alsof je het verkeerde boek in handen hebt. Het klopt niet met je verwachtingen, hoewel je dit nog een tijdlang onbewust blijft ontkennen. Nog steeds blijft doorlezen. Totdat je er niet meer aan kunt ontkomen. Dit boek was de miskoop van de eeuw. Spijt als haren op je hoofd dat je er ooit aan bent begonnen. Er tijd in hebt gestoken. Je wilt het als boekliefhebber niet graag toegeven maar het liefst zou je het boek zo in de prullenbak gooien. Weggeven zou een belediging vormen voor de toekomstige lezer. Daarom zet je het boek terug in de kast. Als een rotte kies in een verder gaaf gebit zal het je voortaan blijven herinneren aan die slechte leeservaring.

Heb jij ook zo’n boek in huis? Of heb je besloten het alsnog weg te doen?

Vraag 21:
Van welk boek heb je spijt dat je het ooit kocht?

~ ~ ~

21 reacties op “50books – vraag 21”

  1. Pingback: Credo | Tussenjouenmij

  2. Pingback: 50books vraag 21, van welk boek heb je spijt dat je het gekocht hebt? | Jacob Jan Voerman

  3. Pingback: Credo | Tussenjouenmij

  4. Pingback: Van welk boek heb je spijt dat je het ooit kocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *