Waarschuwing

We zitten in de tweede week van de online fotocursus die mij zomaar in de schoot is geworpen. Het huiswerk van week 1 is ingeleverd en ik verdiep me nu in de witbalans. Hoewel, verdiepen is een te groot woord. Eerder kijk ik wat om me heen, geniet van het mooie weer en zoek naar een geschikt onderwerp om met de verschillende witbalans instellingen van mijn camera te fotograferen. De steen op de hoek van onze nieuwe vijver lijkt wel wat. Ijverig begin ik te klikken. Met dit als het resultaat:

Ik vraag me af wat ik nu eigenlijk heb gedaan. Was dit de bedoeling? Wat doet witbalans eigenlijk? In de handleiding die sinds de aankoop van mijn camera ongebruikt onder in de fototas ligt zoek ik het op:

Witbalans is een functie voor het aanpassen van kleuren van een opname zodat witte onderwerpen ook werkelijk wit zijn. Stel de witbalans in als u niet tevreden bent met de kleurbalans van opnamen die zijn gemaakt met de instelling AWB (Auto), of als u uw opnamen een creatief tintje wilt geven.

Tja. Veel wijzer word ik er niet van. Misschien dat ik het verdiepen toch maar eens serieuzer in de praktijk moet brengen wil ik wat meer kwalitatief hoogstaande foto’s produceren. Of op z’n minst de foto’s die ik in gedachten had voordat ik op het ontspanknopje drukte. De bedoeling is dat ik het onvoorspelbare karakter van mijn plaatjes schieten wat weet te reduceren. Minder op de gok afdrukken maar met voorbedachte rade te werk gaan. De camera als gereedschap hanteren.

Dat zou mooi zijn. Zo mooi dat er een kans bestaat dat ik het resultaat hier op mijn site durf te laten zien. Zo mooi dat er een kans bestaat dat bezoekers van mijn site de foto’s zullen copiëren en op hun eigen site gaan plaatsen. Of verder verspreiden via bijvoorbeeld facebook, twitter of tumblr. Zou ik dat erg vinden? En als het antwoord ja zou zijn, wat zegt dat dan over mijn eigen gedrag de afgelopen jaren? Tot niet zo lang geleden vond ik het normaal om via google een geschikte afbeelding bij mijn blogposts te zoeken. Om de boel wat op te leuken. De mens is visueel ingesteld, zo lees ik vaak. Dus.

Maar de mens is ook lui ingesteld. Althans ikzelf op dit gebied. Beter was het geweest om die zoektijd naar illustraties te besteden aan het zelf fabriceren van een geschikte illustratie. Hoe leuk dat kan zijn heb ik pas recent ontdekt. Het geeft ook veel meer voldoening. Zoveel dat ik het voornemen had om te zijner tijd mijn site op te schonen van alle illustraties die ik her en der op internet gevonden had. Dat zou tevens een eventuele klacht van een rechtmatige eigenaar kunnen voorkomen mocht ik per ongeluk ergens een copyright hebben geschonden. Ondanks dat ik bij de meeste netjes een bronvermelding heb opgenomen.

Te zijner tijd is al snel aangebroken. Deze week kreeg ik een brief binnen waarin mij gesommeerd werd per onmiddellijk een foto van mijn site te verwijderen en alsnog de licentiekosten voor het gebruik aan de fotograaf over te maken. Berouw komt na de zonde.

Wees dus gewaarschuwd u allen die nog steeds gebruik maken van het onuitputtelijke internetfotoalbum. Dubbelcheck of de foto’s rechtenvrij zijn voordat je ze op je site plaatst. Of maak ze voortaan zelf. Veel leuker om te doen, en mislukken ze, dan geef je er een creatief tintje aan.

~ ~ ~

[update 6 juni] Ik heb de juiste knoppen weten te vinden om de witbalans te regelen. Nu nog een geschikte toepassing zien te bedenken.

~ ~ ~

8 reacties op “Waarschuwing”

 1. Ik heb weinig verstand van de rechten omtrent foto’s. Plukte ook altijd overal foto’s vandaan. De enige foto’s die nu op mijn site staan, dat zijn foto’s waar ik iets over schrijf, dan mag het toch wel? Wel balen zeg voor jou, of was dat een fictief elementje?

  Verder maak ik ook mijn foto’s zelf. Ik kan niet altijd het juiste beeld vinden en dan maak ik me er gemakkelijk van af.

  Van je laatste serie vind ik de tweede van boven het mooist. Maar dat kan ook komen doordat hij tussen de rest staat.

  1. Wanneer je meer wil weten over waar je op moet letten bij het plaatsen van andermans foto’s op je site, dan kun je te rade gaan bij Raymond Snijders. Die schrijft er regelmatige heldere blogs over, bijvoorbeeld deze:
   http://rsnijders.info/vakblog/2011/12/04/afbeeldingen-en-fotos-in-je-blog/

   En nee, het was helaas geen fictief element. Ik heb echt een vette rekening gepresenteerd gekregen. Dus daarom nu maar rigoreus bezig alle niet zelfgemaakte illustraties van mijn site te verwijderen. Het zekere voor het onzekere, plus het geeft je site tevens een geheel eigen karakter.

   Wanneer je die foto’s zo in een matrix ziet staan, dan komen ze inderdaad soms anders over dan wanneer je ze individueel ziet. En het scheelt ook weer in welke context je een een foto plaatst. Het blijft leuk om er mee bezig te zijn. Die cursus is echt een stimulans om er weer meer tijd in te steken.

 2. Ik ga zeker even bij Raymond kijken. Voor alle zekerheid.

  Wat erg voor je zeg! Er zit een beetje een tweestrijd in me. Enerzijds kan ik me voorstellen dat je het als maker niet leuk vindt als andere je foto’s gebruiken. Anderzijds ben ik zelf nooit zo op geld belust. Ik zou eerder een mail sturen met de vraag of de foto verwijderd kan worden. Waarschijnlijk dat ik daarom zelf ook gemakkelijk was met het ‘jatten’ van foto’s. Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik al mijn blogs kwijt ben. Met de daarbij behorende foto’s. Want ik denk dat ik meteen mijn faillissement had aan kunnen vragen.

  Ik wacht tot deze cursus die jij nu doet, officieel aangeboden wordt. Dan ga ik hem denk ik ook volgen. Leuk om zo – via jouw blog – een klein voorproefje te krijgen.

  1. Er zijn genoeg foto’s die je mag gebruiken. Meestal door een bronvermelding op te nemen. Andere foto’s mag je gebruiken indien je er (een klein) bedrag voor over hebt.
   Wanneer je ‘betrapt’ wordt dat je een foto zonder bronvermelding o.i.d. op je site hebt staan, dan zijn veel fotografen ofwel tevreden wanneer je alsnog bronvermelding opneemt, ofwel dat je de foto meteen van je site haalt. Zeker wanneer je een kleine hobbyblogger bent en geen commerciële doeleinden met je blog nastreeft gaan ze uit van het redelijkheidsprincipe.
   In mijn geval is het iemand die geld wil zien. Maar hoe dan ook, hij staat in zijn recht.

   Ik kan je de cursus aanraden. In de tussentijd kun je misschien op de site van Else Kramer kijken voor leuke foto-initiatieven die nu al gaande zijn, of de (gratis) tips en trucs doornemen die ze regelmatig op haar site plaatst:
   http://www.elsekramer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *