50books – vraag 29

Deze blogpost is deel 29 van 50 in de serie 50books - 2013

Afgelopen week ging het in #blogpraat over bloggen tijdens je vakantie. Blijf je als blogger doorgaan met het posten van nieuwe stukken of neem je een periode van rust nu het gros van je lezers misschien ook wel elders is? De antwoorden waren zoals altijd gevarieerd wat het deelnemen aan #blogpraat altijd weer zo leuk maakt. Zelf gaf ik aan dat juist tijdens de vakantieperiode ik doorga met bloggen. Niet alleen omdat er voldoende lezers zijn die niet op vakantie gaan of kunnen, maar ook omdat ik bloggen als ontspanning zie. Een hobby waar ik het liefste iedere dag invulling aan zou willen geven. Maar het lukt me veelal niet om op doordeweekse werkdagen de inspiratie te vinden om een in mijn ogen acceptabele blogpost op te leveren. Ik heb me er bij neergelegd dat het niet te forceren valt.

Maar zodra ik enkele dagen aaneen vrij ben van werk, dan gaat het bruisen en fonkelen in mijn hoofd. Dan komen de verhalen. Krijgen de alledaagse indrukken de ruimte zich te ontwikkelen. Weet ik ze om te vormen tot een leesbaar geheel. De blogproductie gaat omhoog in plaats van omlaag. Dat doet vakantie met mij.

Zo zal de vakantie ook een bepaald effect hebben op ons leesgedrag. De een gaat meer lezen omdat er eindelijk tijd voor is, terwijl de ander de vrije dagen aangrijpt om actief bezig te zijn en de boeken eventjes de boeken laat. Of wat men doorgaans leest maakt een verandering door. Nu eens geen lichtvoetig genre maar stevige kost. Tenminste voor de een. De ander gaat verlekkerd de opgespaarde stapel thrillers of chicklit te lijf onder het genot van een heerlijke cocktail. En wat te denken van de ereader die eindelijk op zijn waarde wordt geschat nu de de koffers zo goed als vol zitten maar er toch ook nog iets te lezen moet worden meegenomen. Tijd om over te stappen?

Wat doet de vakantieperiode met jullie? Zien jullie merkbaar verschil in wat en hoe je leest wanneer eenmaal die dagen van grote leegte en vrije invulling zijn aangebroken? Wijken jullie af van gebaande paden? Vormen die weken een uitzondering doordat je veel meer of minder leest dan normaal? Andere boeken dan normaal? En hoe ervaar je dat? Als een bevrijding waarnaar je hunkerend uitkijkt? Een te kort durend verblijf in het gedroomde boekenparadijs?  Of een rustgevende pauze weg uit de boeken?

Mocht je tijd en zin hebben tijdens de vakantie, laat ons dan weten wat jouw antwoord is op de #50books vraag van deze week:

Vraag 29:
Wat heeft de vakantieperiode voor effect op je leesgedrag?

~ ~ ~

16 reacties op “50books – vraag 29”

  1. Ik lees altijd dus ook in de vakantie. In de vakantieperiode lees ik meer boeken per week. Lekker lezen bij het zwembad, in de lobby of op mijn hotelkamer of in het vliegtuig. Waar het maar kan. En dan ook zoveel mogelijk.
    Lezen is als ademen, ik kan niet zonder.

  2. Pingback: Lezen in de vakantie – #50books | De wereld van Hendrik-Jan

  3. Ik lees absoluut meer in de vakantie! Heerlijk, eindelijk de rust en de tijd ervoor om te kunnen blijven ‘hangen’ in een boek i.pv. de concentratie te verliezen vanwege alles wat nog moet.
    Het schrijven van blogs daarentegen is voor mij onafhankelijk van vakantie en/of vrije tijd. Dat gebeurt when it needs te be done, when my head says so. Dat is ‘gewoon’ iets wat eruit moet. Soms vaker, soms minder vaak. Daarbij denk ik totaal niet aan lezers. My life, my blog, sorry 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *