50books – vraag 30

Deze blogpost is deel 30 van 50 in de serie 50books - 2013

Het zal wel zijn geweest omdat ik dicht tegen de IT afdeling aan werkte, dat ik enkele jaren geleden regelmatig een filmpje doorgestuurd kreeg over een helpdesk ten tijde van de Middeleeuwen. Nu ik het opgezocht heb voor deze blogpost lig ik weer in een deuk. Eigenlijk is er van een afstand bekeken niets komisch aan. Het laat op een treffende manier zien hoe een ‘gebruiker van een nieuw systeem’ door een helpdeskmedewerker geholpen wordt. Het hilarische element zit ‘m in het ‘nieuwe systeem’. Een boek.

Hoe open je een boek?

Ja, nu kunnen we er om lachen. Wat is er zo moeilijk aan het openen van een boek? Maar denk terug aan je eigen ervaringen met het voor de eerste keer in gebruik nemen van een nieuw apparaat of nieuwe software. Wie van ons leest eerst de gebruiksaanwijzing? Dat schijnen er maar weinigen te zijn. Standaard gaan velen meteen over tot het indrukken van allerlei knopjes of het uitvoeren van handelingen die logisch lijken om het aangeschafte in beweging te krijgen. Niet altijd met evenveel gunstig resultaat. Bij een vastloper moet alsnog de handleiding opgezocht worden. Of externe hulp ingeschakeld worden. Vanzelfsprekend dus dat dit ooit de eerste gebruikers van een boek moet zijn overkomen.

Alles moet beter

Met het verstrijken der jaren zul je zien dat sommige apparaten vervangen gaan worden door nieuwere versies. Of door compleet andere technologie waardoor het ooit zo nuttige voorwerp geen andere waarde meer heeft dan een nostalgische. Er zal een volgende generatie komen die nooit kennis zal maken met zulke in onbruik geraakte zaken. Zeker vandaag de dag waarin vernieuwingen elkaar in hoog tempo opvolgen kunnen we dat zelf aan den lijve ondervinden. De ietwat ouderen onder ons zullen zich inmiddels best wel wat moeite moeten getroosten om aan de opgroeiende jeugd uit te leggen wat een cassettebandje of LP is en hoe je het kunt gebruiken.

Ook een boek?

Gaat dit ook op voor boeken? Komt er een tijd dat we moeten uitleggen waar die compacte stapel papier op de salontafel voor bedoeld is? Waarom er rijen van die stofverzamelaars hun tijd staan te verdoen op een werkkamer waar niemand ze meer vandaan haalt? Hoe je ze moet openen?

Ja, ook boeken kunnen beter

Vind je dit vreemde vragen? Ik wel. Totdat ik gister een artikel las over een fervent Kindle gebruiker die zo gewend is geraakt aan het lezen op zijn ereader dat hij een bepaalde vervreemding bij zichzelf bespeurde ten opzichte van boeken. Het gaat te ver om te beweren dat hij niet meer wist hoe een boek te gebruiken, maar dat zal zijn omdat hij ermee opgegroeid is. De echte vraag is echter hoe lang het nog duurt voordat de eerste generatie zich aandient die van het elektronisch leesplankje rechtstreeks doorschakelt naar de ereader om zo het lezen onder de knie te krijgen. Zonder ooit een ‘echt boek’ in de handen te nemen.

Wat zeg je?

Vraag 30:
Hoe lang nog voordat we niet meer weten hoe een boek te gebruiken?

vraag30

~ ~ ~

18 reacties op “50books – vraag 30”

  1. Pingback: Papieren wereld – #50books | De wereld van Hendrik-Jan

    1. Hallo Mariska, wees welkom!
      Mooi dat je ook besmet bent geraakt door het #50books virus. Zorg dat je een linkje plaatst onder de blogvraag waar jij een antwoord bij geschreven hebt, dan kunnen we daar komen lezen.
      Indien je ook nog op twitter zit, laat dat ook weten, dan kan ik je blog promoten.

  2. Pingback: Torenhoog en mijlenbreed antwoord op 50books vraag 30 | Jacob Jan Voerman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *