Prereading

Vandaag viel er weer eens onverwacht een pakketje op de deurmat. Toen ik het openmaakte zat er een boek in plus begeleidende brief. Langzaam viel het kwartje. Het had te maken met een reactie op twitter die ik enkele dagen geleden geplaatst had:

Eerlijk gezegd was ik het alweer vergeten. Maar zoals wel vaker bij NotJustAnyBook kwam deze verrassing ook nu weer precies op het juiste moment. Afgelopen weekend had ik ‘After dark’ van Murakami uitgelezen en eerder deze ochtend ‘Mijn leven is mooier dan literatuur’ door Jannah Loontjens. Er was dus ruimte voor een nieuw boek. En hoewel ik al een lijstje van titels had aangelegd die ik de komende (vakantie)tijd wilde gaan lezen, wordt het boek wat ik nu voor me op tafel heb liggen als eerste opgepakt. Niet zomaar First In First Out, maar vooral omdat uiterlijk eind van de maand augustus verwacht wordt dat er een recensie geschreven en gepost gaat worden.

Welk boek zat er nu eigenlijk in het pakketje?

Had ik dat nog niet verteld? Welnu, ditmaal is het ‘De Teruggekeerden’. Een debuut door Jason Mott. De aanleiding voor het schrijven van dit boek staat vermeld op de website van NotJustAnyBook waar ook de oproep staat om je aan te melden als prereader (want het boek verschijnt pas op 27 augustus in Nederland).

Een paar jaar geleden had schrijver Jason Mott een droom: hij droomde dat hij bij thuiskomst uit zijn werk zijn overleden moeder aan de keukentafel aantreft, rustig op hem wachtend. Een beeld dat zo realistisch was, dat het in niets op een droom leek. Er ontstond een heel gewoon gesprek tussen moeder en zoon. De droom bleef Jason Mott nog lang bij en hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als we onze gestorven dierbaren écht weer bij ons zouden hebben. Die gedachte was de aanleiding voor het schrijven van De Teruggekeerden.

Achterflap ‘De Teruggekeerden’:

Op een zonnige dag in augustus 1966 verdrinkt de achtjarige Jacob, zoon van Lucille en Harold Hargrave. Bijna vijftig jaar later staat hij voor hun deur. Blakend van gezondheid, nog steeds acht jaar oud.

En Jacob is niet de enige die is teruggekeerd uit de dood. Overal in de wereld duiken Teruggekeerden op, en al gauw zijn het er zo veel dat steeds meer mensen zich bedreigd voelen. Niemand begrijpt waarom het gebeurt, hoe het mogelijk is. Maar één ding is zeker: in de chaos die volgt zal iedereen uiteindelijk een keuze moeten maken.

Jason Mott studeerde poëzie en literatuur aan de University of North Carolina. Zijn gedichten werden in diverse literaire tijdschriften en dichtbundels gepubliceerd, wat hem een nominatie voor de Pushcart Prize Award opleverde, een prestigieuze literaire prijs die aan onder anderen John Irving en Raymond Carver werd toegekend.

DeTeruggekeerden_600

~ ~ ~

7 reacties op “Prereading”

  1. Wow, ik kreeg kippenvel van die trailer (al blijf ik het apart vinden dat boeken tegenwoordig trailers hebben, moet er even aan wennen), ben dus erg benieuwd naar je recensie! Veel lees plezier en alvast fijne vakantie!

    1. Ja, dat trailergedoe is ook voor mij wennen. Maar aan de andere kant staat het wel weer erg leuk in zo’n anders misschien wel saaie blogpost.
      De recensie gaat er zeker en vast komen of ik nu wel of niet veel leesplezier zal beleven aan dit boek, en wat die vakantie betreft, die is bijna begonnen… Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *