Stalking

En natuurlijk viel ik deze avond zomaar spontaan in een item over stalking net nadat ik eerder deze week daar een blogje over geschreven had. Ik vraag me dan altijd af hoe dat werkt. Zou ik bij het horen van de aankondiging over dit item ook zijn blijven hangen wanneer ik niet eerder deze week over eenzelfde onderwerp geblogd had? Daar zal ik wel nooit achter komen.

Hoe dan ook. Ik was vanavond wat later dan normaal thuis en besloot voor de verandering eens met het bord op schoot voor de tv plaats te nemen. Zappend van NL1 naar 2 naar 3 en weer terug, bleef ik uiteindelijk bij ‘De vijfde dag’ op NL2 hangen. Een reportage over de Scientology kerk werd aangekondigd. En meer in het bijzonder over een voormalig topman van deze kerk die, nadat hij enkele jaren geleden uit deze besloten gemeenschap was getreden (lees: gevlucht), hardnekkig gestalkt werd door een groepje fanatieke aanhangers waarvan niet echt duidelijk werd of ze nu wel of niet in opdracht handelden van de Scientology kerk.

Over een periode van 200(!) dagen waren ze haast continu aanwezig rondom zijn huis, waar ze hem al die tijd bleven lastig vallen door aan te bellen of hem op straat aan te spreken over zijn afvalligheid. Ook deinsden ze er niet voor terug om laster over hem te verspreiden bij zijn familieleden, vrienden, buurtgenoten en werkgever. Het groepje noemde zichzelf ‘the squirrel busters’ en het leek wel of ze zichzelf de heilige taak hadden toegekend deze afvallige te breken door middel van mentale terreur via deze vorm van stalking.

Even los van het hoe en waarom van deze situatie, en in hoeverre de voormalig topman dit over zichzelf afgeroepen zou hebben, wil ik hier de volgende passage uitlichten. Het is een uitspraak die de man doet nadat hij al vele maanden het groepje religieuze fanaten voor zijn huis heeft moeten dulden:

Ze zijn er niet op uit om je keel in je slaap door te snijden maar om je te laten geloven dat zoiets zou kunnen gebeuren door de rotstreken die ze uithalen.
[Uitzending gemist vanaf 19:13]

Het is denk ik in essentie wat stalking en/of anonieme bedreigingen met je kunnen doen. Wat ik probeerde duidelijk te maken in mijn blog. Je glijdt af naar een niveau dat je niets of niemand meer durft te vertrouwen. Misschien dat je ergens wel weet dat je waarschijnlijk fysiek geen gevaar loopt en dat het bij woorden blijft. Maar je weet het niet zeker. Niemand die je die garantie kan geven. En dat gaat aan je vreten. Langzaam maar onverbiddelijk. Niet terug te draaien.

~ ~ ~

4 reacties op “Stalking”

  1. Hay Peter,

    Goede samenvatting van deze reportage. Deze fanatieke stalkers van de Scientology kerk handelen zeker in opdracht van deze sekte. Het is namelijk hun beleid om een ieder die zij als lastig beschouwen zo te behandelen. Dat beleid wordt verwoord in een speciale brief ( lees order) geschreven door de oprichter van deze “kerk”. Als je googled “Fair Game”/ “Scientology, kun je er alles over vinden. Het gaat verder dan stalken alleen!

  2. En wat ik zo verontrustend vindt is hoe overheden en officiële instanties hiermee omgaan waardoor ze deze mensen als het ware vrijbaan geven voor hun acties/daden

    1. Herman,

      Zeker verontrustend. In het geval van deze stalkers, ze trachten te opereren binnen de grenzen van de wet. Toch is de vrouw van Marty Rathbun een rechstzaak begonnen die nu loopt. Ben benieuwd wat daar uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *