Literair bloggen

Terwijl het tumult over zwarte piet alles en iedereen doet bezighouden, breek ik mezelf het hoofd hoe en of ik hier ook nog eens aandacht aan moet besteden. Ik besluit er misschien later op terug te komen. Wanneer de ergste storm is gaan liggen. Het lijkt me beter om met een boek op de bank te kruipen. Wie weet haal ik daar wat inspiratie vandaan voor een nieuwe blogpost. Niet veel later lees ik:

Een niet-literaire blogger is veel meer in control als het gaat om een onderwerp voor zijn blogpost, juist omdat het veel meer losstaat van hemzelf. Hij kiest een onderwerp dat hem ligt en waarvan hij vermoedt dat het bij het publiek in de smaak zal vallen. Wanneer hij met zijn vorige blogpost succes heeft gehad, zal hij een blogpost schrijven die daar qua onderwerp op lijkt. Hij maakt gebruik van clichés en sjablonen, van personages die ofwel ‘goed’ ofwel ‘slecht’ zijn, van spanning die met trucs wordt opgeroepen, van een taal die niet persoonlijk is.

Ik kan me daar wel in vinden en lees gretig verder:

Een literair blogger daarentegen is niet ‘vrij’ in de keuze van zijn onderwerp. Een onderwerp dringt zich aan hem op, het laat hem niet meer los en, hoe groot zijn twijfel aanvankelijk misschien ook is, hij onderwerpt zich eraan en begint het al schrijvend te ontwikkelen.

Ik herken mezelf! Dat is precies hoe het bloggen bij mij gaat.

Dat dit zo zijn beperkingen kent weet ik uit eigen ervaring en wordt bevestigd op de volgende bladzijde:

De echt belangrijke blogpost is iets wat je in zekere zin overkomt, niet iets wat je bedenkt – hoeveel denkwerk er uiteindelijk ook in het literair bloggen gaat zitten.

Tja, omdat mij deze avond dus niets is overkomen en ik me daaraan dientengevolge niet kan onderwerpen, heeft het verder geen zin te gaan bedenken waar ik dan alsnog over kan gaan bloggen. Het is niet anders.

~ ~ ~

PS: de gebruikte fragmenten komen uit ‘Wat alleen de blogpost kan zeggen’ door Oek de Jong, waarbij ik alleen zo vrij ben geweest om de termen ‘schrijver’, ‘schrijven’ en ‘roman’ te vervangen door respectievelijk ‘blogger’, ‘bloggen’ en ‘blogpost’. Ook in de titel van zijn essay, mocht dat nog niet opgevallen zijn. Het zij mij vergeven.

~ ~ ~

4 reacties op “Literair bloggen”

    1. Dank je. Inmiddels heb ik het boek van Oek (grappig, ik zie nu pas voor de eerste keer hoe dit allitereert) uitgelezen en het bevalt met goed. Ben het niet met alles eens maar dat maakt het juist leek voor een bespreking. Ik ben benieuwd hoe jij het gaat vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *