Vakantiewerk

Aangezien ik de komende week een aantal dagen vrij ben breng ik het boekje dat vandaag binnenviel onder in de categorie ‘vakantiewerk’. Dan blijf ik nog steeds helemaal in de sfeer van de voorgaande blogposts over het lezen en bloggen voor de bloggersleesclub Een perfecte dag voor literatuur. En de timing is perfect omdat het hier een bundel gedichten betreft geschreven door Thomas Möhlmann met als titel ‘Waar we wonen’.

Poëzie. Iets wat ik veel te weinig lees en me altijd veel tijd kost om te verwerken. De komende dagen kunnen de gedichten nadat ik ze vanavond ga lezen eerst eens onderhuids gaan rijpen. Lekker herkauwen en regelmatig de bundel er weer bij pakken om een bepaald fragment opnieuw te lezen. Elke keer nieuwe dingen ontdekken. Dwarsverbanden. Verwijzingen. Intertextualiteit. Betekenis. Lagen. Ga zo maar door. Een proces wat zomaar voor sommige gedichten dagen kan duren. Zelfs wanneer er geen werkgerelateerde gedachten zijn die in de weg zitten om voor vertraging te zorgen.

Voorbeeldje? Komt ie:

Welke visite

De tafel waarop we zijn gaan zitten zakt en zakt
tot op de grond en spreidt zich geleidelijk onder ons uit
en nog voor we de gastheer goed en wel bedankt
en met de smaakvolle inrichting gecomplimenteerd
kunnen hebben, slingeren we ons de gastvrouw langs
kwispelen met groot gemak de kamer hiervandaan.

Snap je het nu beter? Ik heb er zin in. En er de tijd voor.

Blogdatum: 7 december 2013

In zijn derde dichtbundel herneemt Thomas Möhlmann het perspectief van zijn eerdere bundels, door ditmaal de ruimte die wij innemen te verbeelden. Möhlmann laat de lezer verdwalen in taal én betekenis, een kunst die velen roemen in zijn poëzie. Naadloos laat hij gedichten en thema’s elkaar opvolgen, om zijn rode draad soms weer net zo gemakkelijk te doorbreken. Een bijna lyrische liefde voor een herkenbare jij-figuur overkoepelt het geheel en keert steeds weer terug. ‘Waar we wonen’ biedt klinkende gedichten zonder opsmuk, voor iedereen verstaanbaar en toch uitdagend en verraderlijk op elke pagina.

Waar we wonen
Thomas Möhlmann
Uitgeverij Prometheus
ISBN 9789044625189

~ ~ ~

6 reacties op “Vakantiewerk”

  1. Ah poëzie, nou laat die reflectie maar komen want als er iets is waar ik graag mijn tanden in zet dan is het wel in een stevig stuk poëzie. Waarmee direct ook de 50Books-vraag van deze week beantwoord is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *