en alles staat stil…

Natuurlijk kon ik het niet laten vandaag naar de site van Martha te gaan om de eerste #50books vraag van 2014 te lezen:

Als je mocht ruilen, met welk personage uit welk boek zou dit dan zijn? En waarom?

Al mijn goede bedoelingen en blogplannen ten spijt heb ik toch maar besloten meteen al een antwoord op deze vraag te schrijven. Het was me namelijk direct duidelijk welk personage hiervoor in mijn geval in aanmerking zou komen: Arno Strine uit het boek De fermate, geschreven door Nicholson Baker.

Waarom Arno? Heel simpel:

Arno Strine, een man die uit principe alleen tijdelijk werk aanneemt, beschikt over de bijzondere gave mensen en gebeurtenissen in de ‘pauzestand’ te zetten. Op deze manier krijgt hij volop de gelegenheid zijn grenzeloze nieuwsgierigheid te bevredigen.

Een soort Tita Tovenaar, maar dan wel eentje met perverse inslag, want Arno vindt het vooral leuk om vrouwen van dichtbij te bekijken. Dat was wat me in eerste instantie aantrok in het boek toen ik erover hoorde. Ik zocht het boek weer eens op in mijn kast en zag dat ik het in 1994 had aangeschaft. In mijn herinnering heb ik het meteen gelezen en kwam er al snel achter dat het, ondanks de luchtige toon waarin het geschreven is en de vele seksuele handelingen toch dieper ging.

Op pagina 56 kom ik een onderstreepte passage tegen die voor mij de kern raakt met betrekking tot de #50books vraag van vandaag. Arno, het personage waar ik graag eens mee zou willen ruilen (inclusief natuurlijk zijn gave om alles stil te zetten) is iemand die graag alleen is en houdt van de eenzaamheid. Ook dat sprak me erg aan.

Ik vind het prettig als de helden of heldinnen in de boeken die ik lees alleen wonen, en zich eenzaam voelen, want lezen is op zichzelf een toestand van artificieel geïntensiveerde eenzaamheid. Eenzaamheid maakt dat je nadenkt over de levens van anderen, maakt je beleefder tegen degenen met wie je in het voorbijgaan te maken hebt, en geeft ironie en cynisme geen kans. Binnen in de Plooi [de naam voor de pauzestand – petepel] ervaar ik, uiteraard, de ultieme eenzaamheid, en voel me daarin thuis.

Misschien dat ik nog wel meer in de Plooi wil zijn, dan dat ik met Arno wil ruilen. Ik wil zijn gave hebben. Dat is het.

Binnenkort meer over De fermate in de Boekenkast!

Een triomfantelijke komedie over seksuele fantasie en fantasierijke seksualiteit!
‘Ze was net bezig haar ene been voor het andere te zetten. Ik stak mijn handen uit en legde ze op haar heupen. De wol voelde aan als kasjmier of een ander verfijnd materiaal, en het was heerlijk om haar heupen onder die zachte stof te voelen, en te zien hoe mijn handen de binnenwaartse glooiing van haar middel, die door de jurk in zekere mate werd verhuld, volgden…’

De fermate
Nicholson Baker
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9789038802770

~ ~ ~

1 reactie op “en alles staat stil…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *