Cluj-Napoca

Weer terug van een weekje projectwerk in Cluj-Napoca, Roemenië. Aangekomen op zondagavond en daarna voornamelijk op en neer gependeld tussen hotel en kantoor. ‘s Avonds de gebruikelijke uitstapjes naar de lokale restaurants en kroegen. Helaas vaak te weinig tijd, te donker of te regenachtig om fatsoenlijke foto’s te maken (vanuit veelal de taxi). Gelukkig lijkt het er op dat ik ergens eind maart of begin april opnieuw de kans krijg om af te reizen naar Cluj. Dan ga ik proberen wat langer te blijven om veel meer te gaan bezichtigen. Want ondanks het grijze regenachtige weer op de meeste dagen is er heel veel te zien in Cluj, maar zeker ook in wijde omgeving. Daarom twee foto’s als contrast (veel meer heb ik er niet genomen). Haak ik bij deze tevens nog een beetje in op de #ploggen hype van afgelopen week die ik nu pas meekrijg.

De eerste van het standaardbeeld wat velen (inclusief ikzelf) van ons meedragen wanneer we denken aan Roemenië: grauwe deprimerende woonbunkers uit het communistische tijdperk.

En een tweede foto met daarop het standbeeld van de Hongaarse koning Matthias Corvinus als voorbeeld van de rijke historie die Cluj heeft en waar het voor een grote periode onderdeel was van het Hongaarse rijk.

Meer volgt hopelijk later dit voorjaar.

~ ~ ~

3 reacties op “Cluj-Napoca”

  1. Ik ben ook in Cluj geweest, alleen mochten wij alleen de Hongaarse naam gebruiken (Koloszvar). Ik was met een groep studenten van Hongaarse afkomst die op zoek waren naar hun roots in Transsylvanie. Het was een erg indrukwekkende en ook stiekem een beklemmende reis. Heel Hongaars, heel melancholiek. Met veel shockerends, moet ik zeggen, niet alleen uit het heden maar ook uit het verleden. Cluj is me niet zo bijgebleven, geloof ik (een oud theater met prachtige glasinlood? een kerk?). Behalve dat ik dacht dat het een van die steden was waar Ceaucescu in een keer de halve Hongaarse bevolking dwong te verhuizen en ze omruilde voor Roemenen? Het is een bijzondere regio met een bijzondere historie en heel veel legendes…benieuwd of je daar iets van mee krijgt!

    1. Tot nu toe krijg ik er maar heel weinig van mee. Net als de vorige keer in januari is het ook deze week de hele dag naar kantoor voor workshops en daarna ‘s avonds nog even naar een restaurant. Meestal is het dan al te donker om nog wat van de (stads)omgeving mee te krijgen. De veelal jonge collega’s waarmee we gaan eten weten meestal niet al te veel te vertellen over de historie van Roemenië. Misschien dat ik komende week meer geluk heb, maar het programma is niet veel verschillend van afgelopen week. Ik zal toch echt een keer er een weekend aan moeten plakken. Of een korte vakantie moeten boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *