Lionel Asbo – Martin Amis

Bij elk boek waarin je begint te lezen heb je bepaalde verwachtingen. Ik tenminste wel. Het komt maar heel zelden voor dat ik me niet van te voren heb verdiept in auteur en/of (onderwerp van) het boek waar ik de komende dagen kostbare tijd in ga investeren. Dat wil niet zeggen dat het soms toch anders uitpakt dan ik verwacht had. Zo ook bij Lionel Asbo – State of England.

Lionel Asbo – a very violent but not very successful young criminal – is going about his morning duties in a London prison when he learns that he has just won 139,999,999.50 on the National Lottery. This is not necessarily good news for his ward and nephew, the orphaned Des Pepperdine, who still has reason to fear his uncle’s implacable vengeance.

Lionel Asbo – State of England
Martin Amis
Uitgeverij Jonathan Cape – London
ISBN 9780224096218

~ ~ ~

Vraag me niet waarom ik er op gehoopt had, maar heel eerlijk gezegd viel het gewelddadige karakter van het verhaal me tegen. In die zin, dat ik het gewelddadiger had verwacht. Misschien was het de kaft met de typerende hooligan prominent in beeld. Waarbij de subtiel aangebrachte bloedspetters (toch?) en de minder subtiel aanwezige bull-terriërs me nog eens extra reden gaven te verwachten dat hier hoogstwaarschijnlijk met de botte bijl intermenselijk relatiemanagement bedreven ging worden. Verder had ik vroeger werk van Martin Amis gelezen waar ik af en toe een keer moest slikken en mezelf herinneren dat het maar fictie was (het is maar fictie!) voordat ik weer door kon lezen. En als laatste had ik al enkele recensies voorbij zien komen waaruit duidelijk werd dat het er in de omgeving van Lionel Asbo niet bepaald zachtzinnig aan toeging. Niet in de laatste plaats door het handelen van Lionel Asbo zelf.

Dit alles, gecombineerd met het hemeltergende gegeven dat juist deze asociale Asbo een fabelachtige hoofdprijs in de loterij wint terwijl zijn neefje Des Pepperdine (de goedzak in het verhaal) met lege handen blijft en zelfs nog meer afhankelijk wordt van zijn uiterst wispelturige en agressieve oom, leek me in de handen van Martin Amis een hedendaagse zedenschets om van te smullen. Laat maar eens zien waar Engeland staat.

Maar het werd het ‘m niet helemaal. Terwijl alle ingrediënten leken te kloppen. Lionel is inderdaad uitermate onvoorspelbaar gewelddadig. De situatie van Des Pepperdine wordt met de dag nijpender omdat het geheim wat hij met zich meedraagt ieder moment ontdekt zou kunnen worden door Lionel. Met alle gevolgen vandien. En dus is er spanning volop.

Maar toch. Maar toch.

Had ik er teveel van verwacht? Had ik er iets anders van verwacht? Moet ik eens stoppen met die verwachtingen?

Ik weet het niet. Doch één ding weet ik wel. Ik heb het boek met plezier gelezen. En volgens mij zit er meer in dan ik bij eerste lezing heb gezien (omdat ik misschien met de ‘verkeerde ogen’ heb gelezen). Het verhaal gaat dus in de herkansing.

Eindoordeel: mag blijven

~ ~ ~

Ga naar mijn boekenkast om alle tot dusverre besproken boeken te vinden en wie weet zit er eentje tussen die weg mag en waar jij al tijden naar op zoek bent.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *