A history of the world in 10 1/2 chapters – Julian Barnes

Lilith schreef een mooie blogpost over het boek Alsof het voorbij is door Julian Barnes. Naar aanleiding van mijn reactie onder haar blogpost vroeg ze welke boeken ik van Barnes tot nu toe gelezen had. Een makkelijke vraag, dacht ik en liep naar mijn boekenkast. Dat viel tegen. Slechts één boek blijk ik van Julian Barnes in bezit te hebben. Terwijl ik toch veel meer van hem gelezen heb. Op wikipedia zoek ik naar een overzicht van zijn werken. Wat me meteen opvalt is dat ik alleen maar titels heb gelezen die gepubliceerd zijn vóór 1993:

 • The Porcupine (1992)
 • Talking it Over (1991)
 • A History of the World in 10½ Chapters (1989) – verhaal over schepen en schipbreuken, het verhaal bevat ook verwijzingen naar Bijbelse verhalen en gebeurtenissen uit de geschiedenis
 • Staring at the Sun (1986) – verhaal over het leven van een jonge vrouw in het naoorlogse Engeland
 • Flaubert’s Parrot (1984) – één van Barnes’ meesterwerken, de oudere arts Geoffrey Braithwaite trekt na de dood van zijn echtgenote naar Frankrijk, waar hij op zoek gaat naar sporen van zijn idool, Gustave Flaubert
 • Before She Met Me (1982) – duister verhaal over een jaloerse geschiedkundige die compleet geobsedeerd raakt door het verleden van zijn nieuwe vrouw
 • Metroland (1980) – semi-autobiografisch werk, de jonge Christopher verlaat Engeland voor het Parijs van 1968

Daarna ben ik om een of andere mij onbekende reden afgehaakt. Tijd om dat gemis goed te maken? Misschien door eerst eens het enige boek dat ik van hem heb uit de kast te halen en opnieuw te gaan lezen.

Connecting themes of voyage and discovery, A History of the World in 10½ Chapters has become one of Barnes’s most studied and talked about novels. The mixture of fictional and historical narratives provides Barnes the opportunity to question our ideas of history, our interpretation of facts, and our search for answers to explain our interaction and placement within the grand scope of history.

A history in 10 1/2 chapters
Julian Barnes
Uitgeverij Picador
ISBN 9780330309653

~ ~ ~

Van dit boek kan ik me eigenlijk vooral herinneren waar en wanneer ik het heb gelezen. In de zomer van 1994 en voornamelijk op een grasveld bij het natuurzwembad Oostappen, ergens onder Asten. Zoals ik het me herinner was het een week van mooie warme dagen, en fietste ik enkele dagen op rij naar die overbevolkte plek om toch nog iets van een vakantiegevoel te hebben omdat ik verder helemaal niets gepland had. Ik was alweer enkele maanden vrijgezel, gestopt met studeren aan de universiteit en (opnieuw) begonnen met werken bij Philips. De paar dagen vakantie die ik opgenomen had bracht ik aldus lezend aan de waterkant door. Dit alles plus de bijbehorende beelden daar in dat recreatiegebied kan ik zonder al te veel moeite oproepen. Ook dat ik dit boek las. Maar waar het over ging? Dat is weg. Verdwenen. Verzonken naar de bodem van mijn  onpeilbaar diepe tevens troebele geheugen.

Le radeau de la Méduse (1818-1819) – Théodore Géricault

Wat me alleen nog bijstaat is de centerfold van (het vlot van) Medusa en een hoofdstuk over één van de astronauten die behoorde tot de pioniers die voet op de maan hadden gezet. Hij is religieus geworden en gaat de berg Ararat bezoeken. Tenminste, zo staat het mij bij. Ik zal er snel genoeg achter komen, want nadat ik zojuist door het boek heb gebladerd en her en der iets heb gelezen, krijg ik daadwerkelijk zin om dit boek een nieuwe kans te geven. Ik ga er vandaag nog in beginnen!

Eindoordeel: mag blijven

~ ~ ~

Ga naar mijn boekenkast om alle tot dusverre besproken boeken te vinden en wie weet zit er eentje tussen die weg mag en waar jij al tijden naar op zoek bent.

~ ~ ~

2 reacties op “A history of the world in 10 1/2 chapters – Julian Barnes”

  1. Als ik al mijn boeken de komende tijd de revue wil laten passeren, dan zijn dit perfecte inkoppertjes 😉
   Indien ‘A history’ goed bevalt, ga ik proberen weer eens wat meer van Barnes te lezen. Misschien wordt de volgende dan ook wel ‘Flaubert’s Parrot’. Maar ‘Before she met me’ maakt ook een goeie kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *