Geschiedvervalsing

You aren’t too good with the truth, either, your species. You keep forgetting things, or you pretend to. […] I can see there might be a positive side to this wilful averting of the eye: ignoring the bad things makes it easier for you to carry on. But ignoring the bad things makes you end up believing that bad things never happen. You are always surprised by them. It surprises you that guns kill, that money corrupts, that snow falls in winter. Such naïvety can be charming; alas, it can also be perilous.

[p.29, A history of the world in 10 1/2 chapters, Julian Barnes]

Een citaat uit het eerste hoofdstuk van deze alternatieve geschiedschrijving. De observatie is afkomstig van een overlevende die als verstekeling was meegereisd op de ark van Noach. Van hem krijgen we ook te horen dat deze ark niet uit één boot bestond, maar dat oorspronkelijk acht stuks vertrokken voor een tocht van vele jaren. Helaas gaat de helft van de vloot in de golven ten onder, voornamelijk door slechte stuurmanskunst van Noah, zo gaan de geruchten. En dat is niet het enige schokkende feit dat de onvermoede observant voor ons in petto heeft. Binnen het dierenrijk spreken ze nog steeds schande van deze geschiedvervalsing.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *