Wie MI legt, moet MU leggen

Vanavond las ik verder op bladzijde 40 van Gödel, Escher, Bach door Douglas Hofstadter. Er werd van me verwacht dat ik een puzzel ging oplossen. Maar om heel eerlijk te zijn, puzzelen is zeg maar niet echt mijn ding. Helemaal mijn ding niet eigenlijk. Zeker omdat ik vooraf al dacht te weten dat er hoogstwaarschijnlijk een addertje onder het gras zou zitten en deze puzzel onoplosbaar zou blijken te zijn. Toch wilde ik geen spelbreker zijn en heb ik een aantal pogingen ondernomen de puzzel op te lossen. Doen jullie ook mee? Succes voor ons allemaal!

Opdracht: produceer MU vanuit MI in een gesloten systeem waar de volgende voorwaarden tellen.

Alleen de M, de U en de I doen mee.

Regel I: Als je over een streng (aantal letters in vaste volgorde) beschikt waarvan de laatste letter een I is, kun je een U aan het eind toevoegen.
Regel II: Stel je hebt Mx. Dan mag je er Mxx van maken.
Regel III: Als III voorkomt in een van de strengen in je collectie, mag je III vervangen door U.
Regel IV: Als UU optreedt binnen een van je strengen, mag je ze wegstrepen.

Poging 1:
MI
regel II => MII
regel II => MIIII
regel I => MIIIIU
regel III => MIU
regel II => MIUIU
euh…

Poging 2:
MI
regel II => MII
regel II => MIIII
regel III => MUI
regel II => MUIUI
euh…

Poging 3:
MI
regel II => MII
regel I => MIIU
euh…

Poging 4:
MI
regel II => MII
regel II => MIIII
regel III => MUI
regel I => MUIU
regel II => MUIUUIU
regel II => MUIUUIUUIUUIU
regel IV => MUIIIIU
regel III => MUIU
euh…

OK, het punt is gemaakt. Ik bak er niets van. Jullie wel? Gelukkig is al door Douglas toegezegd dat de oplossing verderop in het boek volgt, dus ik ga weer verder met lezen. Indien iemand wil weten hoe de puzzel opgelost kan worden dan laat het maar weten hieronder bij de reacties. Nog mooier zou het zijn wanneer een van jullie het zelf heeft weten uit te dokteren. Deel het dan met ons hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Uiteraard zonder dat je gespiekt hebt op internet. Bij voorbaat respect.

~ ~ ~

4 reacties op “Wie MI legt, moet MU leggen”

  1. Zoals ik het begrijp maak je een vergissing bij het de 2de keer toepassen van regel II. Het gaat dan niet van MII naar MIII, maar naar MIIII want de x staat voor de hele streng achter de M. En niet slechts voor een karakter. Als je begrijpt wat ik bedoel.
   Inmiddels heb ik al verder gelezen, maar ben nog niet bij de oplossing.
   Wat ik wel al gelezen heb, en waar ik zelf ook achter was gekomen, is dat (bij juiste toepassing van de regels) je uiteindelijk elke keer opnieuw bij dezelfde (handjevol) eindsituaties uitkomt (maar geen daarvan is MU).
   M.a.w. het lijkt er sterk op dat binnen dit gesloten systeem je door de gegeven regels er niet in gaat slagen om bij MU te eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *