Dikke bladzijdes

Op de dinsdagavond ga ik gewoonlijk een paar uurtjes oppassen bij mijn twee kleinzoons zodat hun moeder naar dansles kan. Ook deze avond. Omdat de lestijden naar later verschoven zijn, liggen de jongens gewoonlijk al op bed wanneer ik arriveer. Dat vind ik ergens wel jammer want nu mis ik de gezellige drukte (want ja, ik hoef dit normaal gesproken maar één keer in de week te doen en niet elke dag) van hen naar bed brengen en voorlezen. Maar soms heb ik geluk.

Omdat hij vanmiddag tegen z’n gewoonte in al een uurtje had geslapen was de oudste nu nog klaarwakker. Hij kwam fit de trap afgelopen net toen z’n moeder op het punt stond te vertrekken. Of ik nog wat kon voorlezen? Natuurlijk! Weer terug op z’n slaapkamer haalde hij een boek tevoorschijn waar hij net in begonnen was. Trots liet hij zien hoe dik het was. Hij bladerde naar het einde. Kijk, zei hij glunderend, het gaat door tot bladzijde 89.

We begonnen te lezen. Dat gaat als volgt. Hij leest. En ik verbeter daar waar nodig. Dat lijkt steeds minder nodig te zijn. Het lijkt ook steeds minder op voorlezen. Pas wanneer hij na een tijdje moe begint te worden mag ik het overnemen. Zover was het nu nog niet. IJverig ging hij met z’n vinger langs de regels en sprak alle woorden netjes uit. Het koste hem ogenschijnlijk weinig moeite.

Nadat hij een hele bladzijde had gelezen bladerde hij opnieuw naar het einde. Een tijdlang staarde hij naar het paginanummer. Ik vertelde hem dat ik ook een dik boek bij me had om te lezen. Natuurlijk wilde hij dit meteen zien. Beneden haalde ik het boek van Douglas Hofstadter uit mijn tas. Hij was diep onder de indruk.

Het bleek dat mijn boek 899 bladzijdes had. We legden de twee boeken open naast elkaar bij de laatste bladzijde. Daarna vroeg hij me waar bij mijn boek bladzijde 89 was. Ik liet het hem zien. Dus ik moest dat hele dikke deel nog lezen voordat ik bij het einde was? Ik knikte bevestigend. Dat zijn dan negen heel dikke bladzijdes, luidde zijn conclusie. Hofstadter zou het zeker waarderen.

~ ~ ~

2 reacties op “Dikke bladzijdes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *