Eens in de vier jaar zijn er vier speciale weken

Sorry, maar heel af en toe wil ik hier ook een keertje mijn gal spugen. Graag zou ik het op deze plek gezellig houden, maar toen ik afgelopen week een commercial van Coca Cola voorbij zag komen kreeg ik spontaan jeuk over heel mijn lijf. Het is de arrogantie ten top. Hypocrisie in het kwadraat.

Je weet niet waar ik op doel? Dan moet je eerst maar het filmpje bekijken zodat je misschien iets begrijpt van mijn irritatie.

“Zou de wereld misschien iets meer zoals de World Cup moeten zijn…?”

Tja, het ligt eraan wie je dit vraagt. Natuurlijk zullen er een hoop mensen zijn die graag meer dan vier weken per jaar van ‘ontelbare omhelzingen en miljoenen intense emoties’ zouden willen genieten. Ook in Brazilië. Maar als dat betekent dat ze daarvoor door regeringstroepen veelal hardhandig en zonder voldoende compensatie verwijderd moeten worden uit de woonwijken waar ze al hun hele leven hebben doorgebracht om plaats te maken voor de voetbalsupporters, dan brengt dat toch heel andere emoties en omhelzingen met zich mee.

Zie hier een willekeurige reportage over hoe er wordt omgegaan met de armste bevolking in die Braziliaanse steden welke het geluk hebben in het middelpunt te staan tijdens deze vier speciale weken waarin ons glas halfvol is en we voor even één zijn. De protesten tegen deze oneerlijke behandeling nemen de laatste maanden in omvang en heftigheid toe. Men vraagt zich waarom al die miljarden die nu naar het voetbalevenement gaan, niet gebruikt worden om de woonsituatie van veel Brazilianen te verbeteren.

Gelukkig is daar dan nog altijd een organisatie als Amnesty International die het opneemt voor deze onderdrukten en middels een ludieke actie de Braziliaanse overheid een gele kaart geeft. Hier een gedeelte uit de verklaring waarom dit geen onzinnige actie is:

PROTEST IS NOT A CRIME

The lead up to the World Cup has prompted large scale demonstrations and public protests to which the police have responded with use of force, and in some cases “less lethal” weapons such as tear gas and rubber bullets.

Protests are likely to continue in coming weeks and the Brazilian Congress is considering new laws that could be used to crack down on protesters. Additionally, inadequate regulations and training for policing demonstrations pose a risk of more injuries to protesters due to excessive use of force by police.

Everyone has the right to peaceful protest – to exercise their human rights to freedom of expression and peaceful assembly – and the Brazilian Government has a duty to ensure that they can. That’s why we are giving the Brazilian Government a yellow card!

Together we can use our freedom of expression to send them a warning.
Join us and take action now.

Complete the form on the right and we will submit your name along with thousands of others from around the globe.

Volg hun voorbeeld om te laten zien dat ‘The world is ours’ geen zinloze kreet is.

Als afsluiting een filmpje hoe het dagelijks leven in een van de grootste favela’s er uit ziet. Je moet wel over grenzeloos optimisme beschikken om de overige 52 minus 4 weken met een zonnig toekomstbeeld te overleven terwijl je glas dan weer halfleeg (als je geluk hebt) is. Je zou bijna willen ruilen. Toch?

~ ~ ~

Tags:

8 reacties op “Eens in de vier jaar zijn er vier speciale weken”

 1. Wil je echt het verschil maken dan moet iedereen massaal iets anders dan het WK gaan bekijken. Dan worden er niet meer van dit soort grootschalige bouwprojecten gedaan, dat kan alleen maar uit door de verkoop van de televisierechten.

  1. Da’s makkelijk voor mij. Ik was toch al niet van plan om te kijken. Net zoals met de voorgaande WK’s en EK’s. Het hele commerciele circus erom heen gaat me steeds meer tegenstaan.

 2. Tja. Ik stel vast dat de lokale politieke werkelijkheid in ons postzegellandje minstens zo ernstig de medemens tekort doet als – in dit geval – de Braziliaanse overheid (of lees: FIFA). Geld is de kogel die het leven doodt. Overal.
  Goed blog. Goede bewustwording. Zeker en vooral voor mij. Dank je wel.

  1. Ik kan een heel eind met je meegaan dat het hier ook allemaal verre van fraai is wat de politiek laat zien. Maar de impact op onze bevolking is voor mijn gevoel toch van een ander niveau dan in Brazilië. Waarbij ik mijn ogen echt niet sluit voor alle schrijnende gevallen in NL.

 3. Mijn inziens is dit echt een gevalletje interpretatie.. Ik vond dit namelijk een hele mooie reclame van Coca Cola die inspeelt op de Nederlandse problematiek van gebrek aan tolerantie en verdraagzaamheid. Het ‘samen achter Oranje’ staan wat voor een verbinding zorgt, is denk ik een heel actueel thema in Nederland wat o.a. door acties van politiek Nederland in de verdrukking komt. Ik maak me wel eens zorgen wat er met de Nederlandse samenleving gebeurt en dus ben ik blij met een filmpje wat daar (wat mij betreft) mooi op inspeelt.
  Desalniettemin begrijp ik jouw standpunt ook, ik kende dat verhaal overigens niet helemaal.

  1. Zou het echt zo zijn dat Coca Cola inspeelt op de Nederlandse problematiek? Het zou natuurlijk kunnen, maar dan nemen ze best wel een risico door impliciet te beweren dat wij geen tolerant en verdraagzaam volkje zijn.
   Voor mijn gevoel likt het me eerder dat Coca Cola een beeld wil oproepen van gezamenlijk mondiaal genieten rondom een sterk gekleurd beeld van eensgezindheid bij het voetbalspelletje.
   En dan natuurlijk wel met een lekker drankje erbij. Bijvoorbeeld Coca Cola. Tenslotte moeten ze hun spullen zien te verkopen.
   Dat mag.
   Maar ik heb er wat moeite mee om een kant van Brazilië te laten zien die alleen maar gezelligheid laat zien. Daarmee doen ze onrecht aan de mensen die vanwege het WK uit hun huizen worden gezet of anderszins er meer last dan profijt van gaan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *