Einde bijtelling dreigt

Hoe of waar ik er tegenaan gelopen ben weet ik niet meer, maar sinds ik Vox ontdekt heb ga ik er bijna dagelijks wel een kijkje nemen. Ondanks dat de artikelen veelal over zaken gaan die zich in de VS afspelen (of waarin de VS een rol van betekenis speelt), is er ook genoeg te lezen voor mensen die misschien wat minder VS-gericht zijn. Vooral de manier waarop het nieuws gepresenteerd wordt (door veel gebruik te maken van overzichtelijke kaarten, tabellen of grafieken) spreekt mij erg aan. Ik heb al enkele keren tevreden geconstateerd dat ik eindelijk een bepaald onderwerp beter begreep door de manier waarop Vox het in kaart bracht. Voorbeeld? Zie 40 maps that explain the internet.

Gisteren las ik een stuk over de dramatische bijensterfte die sinds 2006 wereldwijd dramatische vormen aanneemt. Het was een nieuwe update over de inspanningen die de imkers in de VS zich getroosten om deze neergang in de bijenstand een halt toe te roepen. Nadat ik ook de eerdere updates gelezen had, zocht ik op de site van Greenpeace verder naar dit onderwerp. Ik werd er niet vrolijk van.

Vanochtend begon ik in Alles hiervoor van André Platteel. Nu ik een aantal dagen vrij ben om iets aan mijn stuwmeer van vakantiedagen te doen leek me dat een prima begin van de dag. Al snel stuitte ik op volgende zin:

‘Dat romantische beeld van de natuur is als dikke honing die langzaam een kinderkeel in kruipt.’
[p.31]

Het deed me reeds bij eerste lezing huiveren. En de rest van de dag kreeg ik ‘m niet meer uit mijn hoofd. Het is een gruwelijk beeld. Dikke, kleverige klodders honing die tergend langzaam in een opengesperde kindermond glijden om daar langzaam maar onherroepelijk de boel dicht te laten slibben. Totdat de dood erop volgt.

Je begrijpt, ik ben niet zo’n liefhebber van honing.

Wel van de natuur. Daar heb ik ontzag voor. De natuur is niet romantisch. Mijn vijver achter in de tuin. Die is misschien romantisch. Maar dat heeft weinig met de echte natuur te maken. Ik begrijp de uitspraak in het boek dus wel. Hij wordt gemaakt door ‘de Noor’. Zijn opvatting is dat het in de natuur maar om één ding gaat: de continue strijd van leven op dood. Daar is geen plaats voor romantiek.

Of de bijen hun strijd weten te overleven is nog maar de vraag.

~ ~ ~

2 reacties op “Einde bijtelling dreigt”

  1. Inderdaad ja, het gaat bergafwaarts met de bijen. En daarmee komt ook de bestuiving van tal van gewassen, bloemen en planten in het gedrang. Ze zijn echt niet te onderschatten hoor de gevolgen die hiermee gaan gepaard gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *