Minder, minder, minder

 

Op het blog van Leo Babauta las ik het volgende:

A life uncluttered by most of the things people fill their lives with, and left with space for what really matters. A life that isn’t constant busy-ness and rushing, but contemplation and creation, connection with people I love and time for nature and activity.

Vooral het eerste gedeelte spreekt me aan. Een minder jachtig bestaan. Niet altijd maar bezig willen zijn vanwege het bezig moeten zijn. Niet altijd maar bezig willen zijn met zaken waarvan je denkt dat je er mee bezig moet zijn. Hoe je de tijd die hierdoor vrijkomt verder gaat invullen is dan puur persoonlijk.

Het is me uit het hart gegrepen en sluit goed aan bij het traject wat ik enkele jaren geleden ben ingegaan na een voor mij inspirerende workshop door Mark McGregor. Ik heb er toen een aantal weken elke zondag over geblogd maar dat wil niet zeggen dat ik daarna gestopt ben met deze zoektocht naar mezelf. Al die tijd ben ik zowel op mijn werk als in mijn privé-leven bezig geweest om uit te zoeken waarom ik doe wat ik doe. En of ik nou zo gelukkig was met de wijze waarop ik mijn leven had ingericht.

Inmiddels heb ik een aantal zaken flink aangepakt. Ik heb vooral veel tijd gestoken in die onderwerpen waar ik halfslachtig bezig was. Wel of niet minder werken. Wel of niet meer aandacht voor mijn gezin. Wel of niet minder tv kijken. Wel of niet meer sporten. Wel of niet minder vlees eten. Ga zo maar door. Bij alles wat ik tegenkwam ben ik gaan uitzoeken wat ik er nu zelf van vond tegenover wat ik dacht dat anderen er van vonden (sociale druk hult zich in vele vormen). Een zoektocht die nog lang niet klaar is. Misschien ook wel nooit een einde kent.

Maar wat ik vandaag in ieder geval wel kan concluderen is dat het me allereerst veel meer rust heeft gegeven. Rust in mijn dagelijks bestaan en (daardoor?) rust in mijn hoofd. De afgelopen jaren heb ik een aantal rigoreuze beslissingen genomen (die ik vervolgens minder rigoreus heb doorgevoerd) welke naar mijn stellige overtuiging positief hebben uitgepakt:
onder andere duidelijke keuzes op kantoor gemaakt voor wat betreft mijn verantwoordelijkheden en werkzaamheden; meer tijd ingeruimd voor een betere balans tussen werk en privé; een aantal afleidende en tijdconsumerende activiteiten zoals tv kijken en social media volgen tot het minimum weten te beperken. En daarnaast probeer ik gezonder te leven door meer te sporten en meer te letten op wat ik eet en mijn bio-ritme niet al te vaak te verstoren.

Om zover te komen als waar ik vandaag sta, herken ik veel in de punten die Leo Babauta in zijn blogpost opsomt. Ik ga ze hier niet alle vijfentwintig herhalen, maar heb er vijf uitgehaald die voor mij de kern vormden in mijn eigen ontwikkeling:

 • You can’t have a simple life if you’re unwilling to let go of what you’re used to.
 • If you’re filling your life with distractions, its probably because you’re afraid of what life would be like without constant Internet, social media, news, TV, games, snacks.
 • It’s easy to fill up our lives because there are so many things that sound amazing. We hear about what others are doing and instantly want to add that to our lives. But it’s harder to remember that by adding so many things to our lives, we are subtracting space. And that space is important.
 • It’s tempting to fill in every little minute of the day with productivity or distractions. Don’t. Leave some emptiness.
  We put too much emphasis on excitement. It’s temporary, and not important.
 • If you can’t learn to sit in a quiet room alone with no distractions, you won’t be able to simplify.

Veel van wat we doen is ongemerkt onderdeel van ons systeem geworden. Wanneer je eenmaal besloten hebt dat je op een bepaald gebied wilt gaan veranderen, dan gaat dit niet vanzelf. Daarom is het zo belangrijk dat je innerlijke motivatie aanwezig is. Anders gaat het zeker niet lukken. Maar met motivatie alleen kom je er niet. Ook doorzettingsvermogen is nodig. Geef niet op bij de minste tegenslag. Hou je doel voor ogen en ga door. En bedenk dat vrijgekomen tijd door bijvoorbeeld minder tv kijken niet opgevuld hoeft te worden met een andere activiteit.

‘Je mist meer dan dat je meemaakt, en daar is niets mis mee.’ Een uitspraak die naar ik meen van Martin Bril afkomstig is en die ik kan onderschrijven. Leg je neer bij het feit dat het onmogelijk is om alles bij te houden wat er om je heen gebeurt. Je (online) wereld is te groot geworden. Accepteer dat het is geen kwaad kan om regelmatig niets om handen te hebben. Dan kun je weer eens verder mijmeren over nieuwe stappen die je kunt zetten om je leven minder jachtig en druk te laten zijn.

Misschien niet iets wat voor iedereen is weggelegd, maar mij doet het goed. Want nu heb ik tenminste ruimte om op mijn gemak verder te lezen in Leeuwenstrijd, het volgende boek waarover wij gaan bloggen in #eenperfectedagvoorliteratuur.

~ ~ ~

5 reacties op “Minder, minder, minder”

 1. Sandra (schrijft en leest)

  Mooi geschreven Peter en erg herkenbaar. Ik “ken” Leo Babauta van het boekje Zen todo, samen met Gettings things done heeft dit mijn werkend leven aanzienlijk verbeterd (al heb ik momenteel geen werk) maar ook mijn thuis leven.

  Ik vind het altijd goed om een pas op de plaats te maken en na te denken over tijd consumerende dingen en deze echt te benoemen en kijken hoe je daar verbetering in kan aanbrengen (bij mij social media, ik wil minder en minder maar betrap mij er vaak op dat ik toch weer op Twitter en Facebook kijk en soms blijf ik hangen voor de tv terwijl ik niet echt ergens geconcentreerd naar kijk, uit een soort gemakzucht?).

  Maar goed, een ander voornemen is wel goed gelukt, qua boeken lezen en recenseren voor mijn blog heb ik eind mei de keuze gemaakt om kwaliteit vóór kwantiteit te laten gaan (deze maand las ik slechts 3 boeken tov 12 in mei) en dat gaat goed, ik geniet nog meer van wat ik lees, dus met minderen van social media komt het ook vast goed. Mocht jij nog tips hebben dan hoor ik het graag Peter!

  Hoe heb jij het aangepakt qua minder tv kijken? Kijk je nu bijvoorbeeld meer films of sla je actualiteiten programma’s over?

  1. Dank voor je uitgebreide reactie Sandra.
   Veel tips heb ik niet, anders dan wat ik hierboven beschrijf, namelijk bij jezelf nagaan wat je wil veranderen. En vooral waarom je van mening bent dat een verandering nodig is. Bij mij ging het om die motivatie. Doorzettingsvermogen schijn ik wel te hebben, maar het moet gericht zijn op de juiste zaken wil het ook succes opleveren.

   Bij tv kijken vond ik vooral de tijd die er verloren ging niet opwegen tegen wat ik ervoor terug kreeg. Ik ben toen allereerst de tijd gaan minderen, en tegelijkertijd probeerde ik naar programma’s te kijken die me interessant leken. Al heel snel blijkt veel niet interessant te zijn, en zeker wanneer je steeds minder kijkt blijkt het veel makkelijker te worden om een hoop over te slaan.
   Als je dan ook nog eens de vrijgekomen tijd nuttiger invult (althans met iets wat jou meer bevrediging geeft) gaat de behoefte om tv te kijken ook automatisch minder worden.
   Nogmaals, zo werkt het bij mij. Het is hoogstwaarschijnlijk voor iedereeen weer net iets anders.

   1. sandra schrijft en leest

    Dankjewel voor je reply.

    Ah, dit -> “En vooral waarom je van mening bent dat een verandering nodig is.” <– is een goede voor mij nu ik dit in jouw reactie lees, benoemen wat anders moet/kan maar vooral waarom het nodig is (die houvast heb ik dan weer nodig).
    Voor mijzelf zal het wellicht ook helpen als ik nadenk over wat ik dan met de tijd die ik overhoud kan doen.

    Inspirerend artikel!

 2. Hee, da’s toevallig, zat dat artikel net te lezen. En toen dacht ik, ik moet even naar petepel.nl, bijlezen. En zie hier.
  Het spreekt mij ook aan. Ik denk dat ik sommige dingen al toepas, hoewel ik er soms dubbele gevoelens bij heb. De afgelopen twee jaar bijvoorbeeld heel veel focus op thuis en mijn gezin in plaats van drukte en uitstapjes. Maar het gevoel dat dat een gemis is geweest, misschien. Omdat ik het anderen wel heb zien doen, veel op stap, dingen ontdekken, actief, er op uit.
  Ik weet niet. Misschien is het makkelijker als je er een bewuste keuze van maakt?

  1. Ik weet het ook niet. Zelf denk ik dat het niet erg is als je veel doet. Als het maar niet te veel is. En als je het ook maar niet doet omdat iedereen het doet. Omdat het zo hoort.
   Wanneer je je leven indeelt met zaken die redelijkerwijs passen in een dag en je voldoende bevrediging en energie geven om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen gaan, dan is het ook goed. En misschien dat door deze manier van dagindeling en aandacht voor waar je je tijd aan wilt besteden, vanzelf wel de contemplatie en reflectie gaat komen waar Leo altijd zoveel nadruk oplegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *