Hartslag gemist

Vandaag zou alles moeten kloppen. Beide schoenen in een gelijke maat. Fris gewassen sportkleding. En de handleiding van mijn GPS sporthorloge van A tot Z en weer terug doorgenomen. Ik was klaar voor dag 4 van mijn training op weg naar een halve marathon ergens eind oktober begin november.

Wat stond me te doen?

Week 2
Training 1 60 min. D1
D1 = langzame duurloop (ca. 7.00-7.30 minuten per km)

Deze langzame duurloop wordt in de 12 weken langzaam opgebouwd naar een maximale tijd van 100 minuten. Het tempo is zodanig dat je hartslag aan de lage kant zou moeten blijven. In mijn geval zou dat ergens rond de 150 – 155 moeten zijn. De bedoeling is dat je een goede basis krijgt om een langere afstand te kunnen overbruggen. In combinatie met de interval en climax trainingen werk je op deze manier aan verbetering van uithouding en snelheid.

Tot nu loop ik meestal niet langer dan 60 minuten met heel af en toe een uitschieter. Doordat ik vaak in een impuls halverwege een rondje rennen besluit om langer te blijven draven zit daar geen plan achter. Waardoor ik achteraf niet echt kan beoordelen of het goed is gegaan. Vandaar dat ik eens planmatig aan mijn loopvorderingen wil werken in plaats van zomaar wat rond te rennen als een kip zonder kop.

Hoe ging het vandaag dan met deze duurloop van 60 minuten?

Wel, ik heb gemerkt dat langzaam lopen wel mijn ding is, maar niet zo langzaam als aangegeven. Dat had ik op dag 1 ook al gemerkt. Zoals gewoonlijk liep ik weer te hard van stapel in het begin, maar ik wist daarna al snel af te remmen richting de 6:30 minuten per kilometer. Langzamer lukte me niet. Dan leek het alsof ik aan het wandelen was. Bij deze 6:30 heb ik het vervolgens gelaten en heb mijn rondje verder netjes uitgelopen waarbij ik alleen op het eind niet kon laten om het tempo ietsjes te verhogen.

Dit resulteerde in de volgende tussentijd:
9,4 km gelopen in 60 minuten met een gemiddelde van 6:24 minuten per kilometer.

Omdat ik na 60 minuten lopen ergens midden in het veld stond, moest ik nog wat verder voordat ik klaar thuis was en door het laatste stukje wat harder te gaan heb ik in totaal 10,7 km gelopen in 1 uur en 8 minuten, met een gemiddelde van 6:21 min/km.

Ik was alleen een essentieel dingetje vergeten. Om te zien of ik niet teveel geforceerd had zou het handig zijn om te weten wat mijn hartslag gedurende de training was geweest. Laat ik nou de sensor niet geactiveerd hebben bij de start. Die stond namelijk nog uit om de batterij te sparen.

~ ~ ~

2 reacties op “Hartslag gemist”

  1. Haha, ik schrok al toen ik de titel las. Peter zal toch geen hartklachten hebben?
    Nee hoor, gelukkig niet, hij heeft alleen maar geheugenklachten. 😀

Reacties zijn gesloten.