Diaspora* – update

Gister zag ik een berichtje op twitter voorbij komen of iemand een alternatief wist voor facebook. In een impuls gaf ik door dat misschien Diaspora* het proberen waard was. Niet veel later kreeg ik melding dat de persoon in kwestie een profiel1 had aangemaakt en vrienden wilde worden. Het was even zoeken naar mijn inloggegevens maar al snel zat ik zelf weer eens na lange tijd op dit social media platform rond te kijken en was opnieuw aangenaam verrast door de rustige vormgeving. Diaspora* heeft de ‘look and feel’ van facebook, terwijl de werking (bv het gebruik van hashtags en mentions) weer meer op twitter en google+ (aspecten vergelijkbaar met kringen) lijkt. Maar het belangrijkste is misschien wel de ‘privacy policy’ die gehanteerd wordt:

Diaspora (typografische vormgeving DIASPORA*) is een gedistribueerd sociaal netwerk dat draait met behulp van de gelijknamige opensourcesoftware. De leidende gedachte in het ontwerp is dat de gebruiker volledig zelf kan bepalen wat hij aan persoonlijke informatie deelt, en met wie hij dat deelt.
[…]
Hoewel de Diasporasoftware ontwikkeld en beheerd wordt door de Diaspora Foundation, heeft het sociaal netwerk zelf geen eigenaar. Het kan daardoor ook niet overgenomen worden, en het biedt bescherming tegen verkoop of overdracht van persoonlijke gegevens aan bijvoorbeeld adverteerders. Voor de verwerving van inkomsten is de organisatie afhankelijk van donaties en andere fondsenwerving. Als onderdeel van de plannen om de continuïteit te waarborgen, heeft de Diaspora Foundation zelf zich laten registreren als een organisatie met winstoogmerk.
Diaspora staat het gebruik van pseudoniemen toe. Daarin wijkt het af van Facebook, dat verlangt dat gebruikers hun echte naam gebruiken, en van Google+, dat toelating van pseudoniemen nog overweegt.
[wikipedia]

Het was voor mij één van de redenen om in 2011 over te stappen naar dit sociale netwerk omdat ik steeds meer geïrriteerd raakte door het ondoorzichtige privacy beleid by facebook en hoe ze continu ongevraagd allerlei instellingen op de achtergrond wisten te veranderen waardoor ik geen controle op mijn tijdlijn wist te krijgen. Dat ik trouwens bij Diaspora* terecht kwam, was naar aanleiding van het artikel ‘Why you should join Diaspora now, like your freedom depends on it2 waar ik bij toeval terecht kwam. In grote lijnen is het nog steeds actueel.

Net als in 2011 is het nog steeds redelijk leeg op Diaspora*. Omdat er geen centrale server is waar alle gebruikersgegevens opgeslagen zijn is het moeilijk te achterhalen hoe groot dit netwerk momenteel is. Er is een voorzichtig begin gemaakt met een inventarisatie door de statistische gegevens van de verschillende aangesloten servers te verzamelen. Dit gaat op basis van opt-in en vrijblijvendheid dus er is geen zekerheid dat de cijfers volledig zijn. Tot nu toe staat de teller net iets boven het miljoen, waarbij aangetekend moet worden dat het aantal actieve gebruikers stukken lager ligt: 40K afgelopen zes maanden; 14K afgelopen maand.3

Er valt aldus nog veel zendelingenwerk te verrichten vooraleer het netwerk een volwaardige plaats kan innemen naast de andere grote giganten die momenteel het social media landschap domineren.

Maar zouden we dat moeten willen?

Waarom niet gewoon met een kleine groep eensgezinden de overstap maken naar Diaspora* en daar de discussies voortzetten? Wanneer je eenmaal een community van mensen om je heen verzameld hebt (en eventueel opgedeeld volgens de flexibel in te stellen ‘aspecten’) dan kun je als vanouds verder met delen en sharen, maar dan zonder alle ergerniswekkende experimenten waar twitter4 en facebook5 zo hun best mee doen om hun trouwe gebruikers weg te jagen.

Ik wil daarom bij deze een oproep doen aan mijn bloglezers en twittervolgers (groter is mijn bereik tenslotte niet) om een kijkje te nemen op Diaspora* en eventueel een profiel aan te maken om het een tijdje uit te proberen. Wie weet smaakt het naar meer.

Je kunt je aanmelden via de volgende link => JOIN DIASPORA*

Wil je wat inzicht krijgen in hoe het werkt, neem dan een kijkje op de Get Started pagina.

En je kunt mij vinden (hoeft niet, mag wel) via deze link => Peter Pellenaars

Misschien is het een idee om bij de comments hieronder aan te geven indien je een profiel hebt aangemaakt (inclusief de link) zodat we je kunnen opzoeken. Of waarom je denkt dat Diaspora* (en elk ander initiatief voor o.a. facebook) geen kans van slagen heeft.

~ ~ ~

[update]

Net nadat ik mijn blogpost gepubliceerd heb, verschijnt er op Diaspora* een update van HQ met de volgende tekst die ik hier integraal overneem. Wellicht dat het de twijfelaars onder jullie weet te overtuigen om het toch eens een kans te geven:

Hello and a big

welcome

to everyone new to diaspora*

Lots of you have been signing up over the past few days. We’re really pleased you’ve joined us!

Here’s a few tips for getting started:

 • There are some step-by-step tutorials on our project website covering the basics of how diaspora* works, and how to get connected with people. There’s a link to these in the side-bar, should you ever want to read them in future.
 • You can search for people by name or by diaspora* ID (which looks like an email address), if you know it, from the search field in the header bar. You can invite people to join you in diaspora* by sending them a link to our project website, from where they can choose their own pod to register with. Your friends don’t need to be on the same pod as you in order to connect and communicate with you.
 • One good way to start getting connected with people is to start following some #tags of subjects that interest you (maybe #music#photography#linux, or #activism … whatever interests you) so that you will see content on those topics in your stream. You can then start following people whose posts you find interesting, by placing them into one of your aspects.
 • If you have any questions, post something with the #question or #help tag, and people will try to help you. Make sure to make your post public so anyone who can help is able to see it!

We’re so pleased that you’ve all decided to give diaspora* a try, and hope that you quickly find your way here, and enjoy getting connected with people and content.

~ ~ ~


 1. vooruit, ik zal maar verklappen dat het Luisa Batista is 

 2. Lees hier het artikel geschreven door Terry Hancock 

 3. zie How many users are there in the diaspora* network en de Diaspora* statistics hub pagina voor meer details 

 4. Zie bijvoorbeeld een recent initiatief waar twitter van plan is om in jouw tijdlijn te laten zien wat anderen aanmerken als favoriet, of tweets van personen die jij niet volgt maar die wel gevolgd worden door personen die jij op je beurt volgt. Ik begrijp het indien je me niet meer kunt volgen 

 5. In januari van dit jaar kondigde facebook tussen neus en lippen aan dat ontwikkelaars van externe software bedrijven toegang zouden krijgen tot de adressen en telefoonnummers van de facebook gebruikers 

23 reacties op “Diaspora* – update”

 1. Net me aangemeld onder de naam Niek Chen maar ik kan er nog niet helemaal wijs uit worden. Bij FB word ik helemaal tureluurs en ben daar niet graag. Het is dat anderen daar zijn dat ik er nog wel eens een kijkje neem. Dus ik wil dit Diaspora graag eens proberen.

   1. nee hoor, niet te snel. Maar ik vrees dat het voor mij alleen maar weer een extra medium is, geen vervanger van Twitter of Facebook. En dat komt dan vooral door de diversiteit aan volgers/ vrienden

    1. Kan ik me voorstellen. Het heeft natuurlijk een bepaalde kritische massa nodig voordat het interessant gaat worden. Maar mij spreekt voornamelijk het feit aan dat het decentraal georganiseerd is en niet ‘iemand’ van bovenaf telkens zit in te grijpen in je instellingen. Ik raak helemaal gestoord van die bemoeizucht.

     1. begrijp ik, spreekt mij op zich ook wel aan. Maar ik gebruik social media bijna alleen om mijn blogs te promoten en veel lezers reageren daarop. Als ik iets zou vervangendan ben ik mogelijk wat volgers kwijt

 2. En toch spreekt mij, dit aan, “Diaspora”, Twitter werkt prima voor mij, mis ik niets aan (al vind ik de 140 tekens soms een uitdaging) maar Facebook gaat mij steeds meer tegen staan en dan met name mijn privé Facebook.
  1) de herhaalde vriendschapsverzoeken (van 1 persoon, waarbij ik denk, ik weiger de 1e keer, wat denk je er zelf van, na 3 keer voegt zij mij toe?), je kunt ze niet uitzetten (al staat dat nu al op vrienden van vrienden kunnen vriendschapsverzoeken sturen en niet wildvreemden).
  2) op Facebook zijn dingen veel te makkelijk te wijzigen, je volgt een FBpagina die een schrijver heeft aangemaakt voor zijn boek, opeens is die pagina omgedoopt in de naam van de schrijver (hoezo kán dit zomaar Facebook?). Ik volgde het boek, aan het geklets van de schrijver (koetjes en kalfjes) heb ik geen behoefte dus ontvolgd, maar het laat zien dat je simpelweg mensen voor de gek kunt houden met zo’n pagina.
  3) al die verzoeken om bloemkolen en snoepjes (spelletjes waar ik niet aan mee doe), waaaaah vreselijk.
  4) het feit dat Facebook met enige regelmaat iets veranderd waardoor een bepaalde -door jou ingestelde instelling-, niet meer werkt.
  5) die herhaalde vriendschapsverzoeken, had ik dat al gemeld? V.r.e.s.e.l.i.j.k. 😛

  Hmz…. dus Diaspora spreekt mij aan, ik ga deze week alles eens uitgebreid bestuderen, kijken of het voorlopig niet naast Facebook kan draaien voor mij en wie weet kan ik mijn Facebook account dan het raam uit gooien.

  1. Het is inderdaad best wel de moeite waard om het een tijdje naast je fb-account te gebruiken. Kun je zien wat de verschillen zijn.
   Natuurlijk is het grootste verschil de hoeveelheid gebruikers. Bij diaspora zal het vooralsnog erg ‘stil’ zijn. Pas wanneer we er in slagen wat meer vrienden over te halen om ook diaspora te gebruiken zal er leven in de brouwerij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *