Een pleidooi voor het analoge logboek

Met de intrede van het digitale tijdperk is er in een hoog tempo veel veranderd. Ook voor mij. Maar waar ik nog steeds niet van ben afgestapt is het aantekeningen maken in een logboek op A4-formaat. Persoonlijk vind ik het fijner om tijdens een vergadering op het werk met een pen of potlood in de hand aandachtig te luisteren naar wat er gezegd wordt en tegelijkertijd in korte zinnen of schematische krabbels een en ander vast te leggen, dan dat ik dit doe op een laptop of tablet. Wat me natuurlijk niet belet om op een later tijdstip sommige van deze aantekeningen digitaal verder uit te werken.

Regelmatig krijg ik grappig bedoelde opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd dat het toch niet meer van deze tijd is wanneer ik weer eens met mijn logboek kom aanzetten. Meestal volsta ik dan door een van de vele artikelen door te sturen die aantonen dat het beter is om aantekeningen met de hand te maken dan rechtstreeks op de laptop.1

In de loop der jaren heb ik een voor mijzelf uiterst overzichtelijke en efficiente manier gevonden om deze aantekeningen en daaruit voortvloeiende acties, alsook andere to-do lijstjes en toekomstige afspraken te integreren in een en hetzelfde logboek. Echter helemaal tevreden ben ik nog steeds niet. Er zijn momenten dat ik achter raak met het bijhouden van mijn logboek en dan kan het gebeuren dat ik een vorm van ‘lock-up’ dreig te geraken. Een situatie dat ik eerst de voorgaande dagen moet verwerken voordat ik met het nieuwe verder kan.

Dit weekend heb ik misschien de oplossing gevonden op de site van Bullet Journal:

For the list-makers, the note-takers, the Post-It note pilots, the track-keepers, and the dabbling doodlers. Bullet journal is for those who feel there are few platforms as powerful as the blank paper page. It’s an analog system for the digital age that will help you organize the present, record the past, and plan for the future.

De komende week ga ik me er wat meer in verdiepen om te zien of het de moeite waard is deze methode te integreren in mijn huidige systematiek. Wat ik er tot nu toe van gezien heb maakt me in ieder geval erg enthousiast.

~ ~ ~


  1. Zie bijvoorbeeld hier voor het artikel Why you should take notes by hand — not on a laptop op Vox.com 

2 reacties op “Een pleidooi voor het analoge logboek”

  1. Bij ons op kantoor is met de hand in een schrift schrijven nog heel normaal. Ik schrijf heel veel, om dingen te onthouden als een collega tegen me praat en om gedachten te ordenen. Je kunt er makkelijk tekeningetjes en schema’s in maken.Een schrift meenemen als je naar een collega loopt ziet er toch vriendelijker uit dan dat je ondertussen op je tablet gaat zitten typen, vind ik. En een laptopscherm schermt je af van de anderen waarmee je vergadert. Kortom, ik ben ook voor het schrift 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *