Misschien wel

Op de laatste dag van mijn vakantie bezorgt de postbode het eerste boek om te lezen na de verplichte zomerpauze voor Een perfecte dag voor literatuur. Het is Misschien wel niet, geschreven door Jannah Loontjens1. De datum waarop we erover gaan bloggen is 15 september. Dit zijn de volgende drie boeken die we daarna gaan lezen en reviewen:

  • Hollands Siberië – Mariët Meester2 – blogdatum 30 september
  • Hier blijf ik (korte verhalen) – Sanneke van Hassel – blogdatum 15 oktober
  • De evolutie van een huwelijk – Rebekka W.R. Bremmer – blogdatum 30 oktober

Even kwam ik in de verleiding om meteen aan het boek van Loontjens te beginnen. De vorige keren is het me goed bevallen om de boeken tijdig gelezen te hebben zodat ze kunnen bezinken en mijn onderbewuste alvast wat kan brainstormen over een originele insteek van de recensie. Ik wist me echter te bedwingen. Eerst wil ik nog wat verder lezen in de boeken die ik voor mezelf heb geselecteerd om in de vakantie te lezen. Tenslotte is het nog steeds vakantie. En verder werd mij ook vriendelijk doch dwingend verzocht wanneer ik nu eindelijk eens een begin zou maken met het schuren en in de grondverf zetten van de fietsschuur. Iets wat ik al maanden had uitgesteld om (ja schatje, echt waar) dat op mijn gemak in de vakantie te gaan doen.

Tijdens het schuren bedacht ik me dat ik voor de bloggersleesclub gemiddeld twee boeken per maand lees en daarover ook een bespreking schrijf. Voor de andere boeken die ik gelezen heb dit jaar3 doe ik dat eigenlijk niet, of sporadisch, of slechts gedeeltelijk. Dat is jammer want daardoor miste ik de kans hierboven om een link naar de bespreking van Mijn leven is mooier dan literatuur te plaatsen4.

Ik bedacht me ook dat mijn onderbewuste alvast wat brainstormsessies had doorlopen met betrekking tot dit onderwerp en één van de manieren waarop ik invulling aan dit hiaat wil geven is door de start van de Read-a-long serie. Maar wat die andere manieren dan zijn of waarom ik daar überhaupt gewag van maak is mij ook een raadsel. Mijn onderbewuste houdt veel voor me verborgen, zo blijkt.

Anyways, de vakantie is over enkele uurtjes voorbij en een welverdiend weekend kan beginnen. Een weekend waarin ik misschien toch wel aan Misschien wel niet ga beginnen. Misschien ook niet.

Misschien wel niet beschrijft vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin een grote keuzevrijheid, WhatsApp en Facebook het leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken.
Deze dagen uit Mascha’s leven schetsen een hedendaags beeld waarin velen zich zullen herkennen. Ze beleeft losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze strijd met het nemen van verantwoordelijkheden.

Misschien wel niet
Jannah Loontjens
Uitgeverij ambo | anthos
ISBN 9789026326523

~ ~ ~

UITGELICHT want SHARING is CARING

Pauw & Vrouwen – Michelle van Dijk

Er is al veel geschreven over de opmerking van Jeroen Pauw dat vrouwen niet zoveel betekenen in onze samenleving, maar als Michelle van Dijk er over gaat bloggen, dan wil ik dat niet missen.

~ ~ ~


  1. Eerder las ik van haar het essay Mijn leven is mooier dan literatuur, en ik dacht een linkje naar mijn blogpost daarover te vermelden. Maar wat blijkt? Ik heb er nooit over geblogd terwijl ik toch zou zweren dat wel gedaan te hebben. 

  2. Op 11 september is de boekpresentatie in Veenhuizen. De locatie is het Nationaal Gevangenismuseum. Erg origineel. Of ik er naar toe ga is weer een ander verhaal. Best wel een flinke afstand vanuit Arnhem. 

  3. Zes tot nu toe, en als je wilt weten welke dat zijn, neem dan hier een kijkje. 

  4. Om deze intertextuele verwijzing beter te kunnen waarderen is het wel nodig dat je de voetnoten ook leest. Hoewel dit dan misschien weer niet de meest handige plaats is om je daar op te wijzen als je de voetnoten toch nooit leest… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *