Experimentje

Nog geen twintig dagen nadat ik iets te vieren had zijn we alweer 5000 spamberichten verder. Vijf! Duizend! Het is dat ik de Akismet-plugin zo goed vertrouw en daarom de afgevangen berichten zonder nader te bekijken met één klik op de prullenbak durf te verwijderen, anders zou ik er ook nog onevenredig veel tijd in moeten stoppen om ze allemaal door te lopen of het inderdaad wel spam is. Ik moet er niet aan denken.

Ondanks dat ze netjes gefilterd worden blijf ik me er toch aan ergeren. Het liefst zie ik ze helemaal niet verschijnen in mijn reactiepaneel. Er is natuurlijk de mogelijkheid dat ik het automatisch reageren door spambots onder mijn blogpost bemoeilijk door gebruik te maken van zogenaamde captcha’s (waar ik een godsgloeiende hekel aan heb) of bijvoorbeeld Disqus (waar een hoop van mijn bezoekers een godsgloeiende hekel aan hebben). Maar zou het ook anders kunnen?

Het viel me op dat veel spamberichten geplaatst worden onder blogposts die alweer een tijdje geleden gepost zijn. En ik vraag me af hoe vaak die oude blogposts nog bezocht worden. Zeker nu ik gestopt ben met mijn ‘Toen op …’ initiatief.

Wat nu als ik de mogelijkheid tot reageren uitzet? Ik heb het een half jaartje geleden al eens overwogen, maar toen dacht ik eraan om het compleet uit te zetten. Voor elke nieuwe blogpost. Nu zit ik er meer aan te denken om de reactiemogelijkheid pas na een bepaalde periode te blokkeren. Nadat er een paar maanden zijn verstreken. Je kunt deze termijn namelijk in het dashboard van WordPress instellen.

Hoe groot is de kans dat iemand op die oude blogposts terecht komt? Hoe erg is het dat die incidenteel verdwaalde bezoeker vervolgens geen reactie kan achterlaten? Tenslotte heb ik altijd nog een contact pagina. En mijn ervaring leert me dat ik zelden tot nooit reacties voorbij zie komen op oude blogposts die geen spam zijn. Dus.

Ik ga het gewoon eens proberen. Met om te beginnen een termijn van zes maanden. Wie weet gaan de spambots dan een ander slachtoffer zoeken.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *