Schrödinger’s stats

We maakten er af en toe grapjes om bij #blogpraat. Al die bloggers die volop bezig zijn met pageviews, unique visitors en  returning visits. Waarna ik dan steevast aangaf geen statistieken geactiveerd te hebben. Voor mij geen Google Analytics, Statcounter of de Jetpack plugin. Mijn blog wordt steevast goed bezocht. Of niet. Niemand die het weet. Een beetje Schrödingers stats naar analogie van Schrödingers kat.

Bij het begin van dit nieuwe jaar heb ik echter gek gedaan en zowel de Jetpack alsook de Statcounter plugin geïnstalleerd. Ik wil het eens een paar maanden tot een jaar aanzien wat mijn statistieken mij leren. Hoewel ik altijd heb aangegeven dat ik voornamelijk schrijf voor mezelf ben ik toch wel benieuwd hoeveel bezoekers mijn site gemiddeld trekt. Verder wil ik bekijken of het meedoen aan bijvoorbeeld blogtours en regelmatig een blogpost in het Engels plaatsen enig effect heeft.

Wat ik dan met die nieuw verworven informatie ga doen is me nog niet helemaal duidelijk. Meten is weten, zegt men. Laat ik het voorlopig houden op, komt tijd komt raad.

~ ~ ~

4 reacties op “Schrödinger’s stats”

 1. Zelf vond ik destijds Extreme mooi, waar het ging om waar de bezoekers met welke zoekwoorden vandaan kwamen. Die werkt helaas met javascript en dat laat wordpress.com niet toe. Daarbij verbergt Google tegenwoordig de zoekwoorden, dus dat ding zal ook slechter functioneren.
  Nu kijk ik af en toe naar de stats van WordPress zelf. Die doen hun best met landkaartjes, maar als Nederlandse blogger gericht op de regio Alkmaar heb ik daar weinig aan. Daarbij komen de bezoekers met een Tokalau- of Cocos-vlag gewoon uit Nederland.

  1. Extreme ken ik niet, maar wat je aangeeft van dat Google zoekwoorden verbergt heb ik gemerkt. Waarom zouden ze dat doen?
   En verder heb ik altijd het gevoel dat wij totaal niet weten hoe achter de schermen al die statistieken tot stand komen. Ik heb dan ook geen enkele illusie dat ik er echt wijzer van ga worden door het een tijdje te volgen. Misschien hooguit een trend mits ze tussentijds niets wijzigen waardoor we op ‘t eind niet appels met peren vergelijken.

   1. Het is idd appels met peren vergelijken. Het zullen allemaal scripts zijn en die kan men anders programmeren. Zo worden er vaak pageviews geteld, wat wordpress.com doet. Als ik flink zoek op m’n weblog dan heb ik daardoor zo een berg pageviews gegenereerd.
    Van het extremetracking.com-script weet ik dat zij zogenaamde unieke bezoekers tellen door per kwartier maar 1x een uniek IP-nummer te tellen. Voor een indicidu of huishouden gaat dat wel goed, maar als op een school telkens iemand anders achter de PC stapt dan wordt daar maar 1 per kwartier van geteld.
    Destijds had ik een website met flink wat bezoekers, tot 15000 unieke per maand. Het aantal pagina’s per bezoeker lag op ongeveer 2. Mijn blog is niet zo’n naslagwerk en krijgt maar 1000 unieke bezoekers per maand die elk 3,5 pagina bekijken, ofwel 3500 pageviews.
    Bezoekers die javascript hebben uitgeschakeld worden niet geteld, maar dat is maar een zeer klein percentage. Aan de andere kant worden blogs via RSS-feeds gelezen en als je berichten volledig in de feeds en/of per mail aanbiedt, dan wordt alleen de feed-ophaler geteld en niet de 10 mensen die daarachter zitten te lezen. Daar staat tegenover dat er per dag wel 20x een feed opgehaald wordt en niemand die hoeft te lezen.
    Kortom meer als een indicatie is het niet.
    Ik heb wel eens gedacht dat het belangrijker is om het aantal unieke reageerders per dag te tellen. Het aantal reacties tellen is vaak niet zo handig. Je hoeft maar iets fout op te scghrijven en voor je het weet komt er reactie op reactie met dezelfde persoon.
    Maar ook unieke reageerders krijg je door verhalen zo te schrijven dat er wat te reageren valt. Zelf timmer ik onbewust mijn verhalen vaak te dicht waardoor er niet goed op te reageren valt. Ik zit er allemaal niet zo mee, maar heb wel een statistiektic.

    1. Mijn blogposts nodigen ook niet altijd uit tot reageren en ik weiger om er trucjes op los te laten om bijvoorbeeld met een vraag te eindigen. Tenminste, niet als vaste regel.
     Verder is het natuurlijk zo dat er aan iedere gekozen inrichting er voor- en nadelen zitten. Het is plezierig om daar dan een tijdje mee bezig te zijn en het uit te zoeken. Daarna is de lol er al weer snel af. Zo heel af en toe zet ik de stats aan om te zien of ik wat trends kan ontdekken maar eigenlijk kan ik weinig meer doen dan constateren dat het omhoog of omlaag is gegaan want mijn schrijven ga ik er verder niet op aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *